Συμμετοχή στις λίστες απαιτεί η Πλατφόρμα

Συμμετοχή στις λίστες απαιτεί η Πλατφόρμα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένες προσπάθειες από τάσεις και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταβλήθηκαν χθες, με στόχο να πέσουν οι τόνοι και να δρομολογηθούν οι κομματικές διεργασίες σε κλίμα ομαλότητας, με αποτέλεσμα, μέχρι αργά χθες το βράδυ να υπάρχει μερική αναδίπλωση από το επιτακτικό αίτημα των 109 μελών της Κεντρικής Επιτροπής για άμεση συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου το Σαββατοκύριακο.

Ο φόβος να εκτροχιαστεί η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε δεύτερες σκέψεις κυρίως τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό και έτσι, χθες, εξεταζόταν το ενδεχόμενο να μη συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή άμεσα ώστε να δοθεί χρόνος για την καλύτερη προετοιμασία όλων των τάσεων. Είναι όμως προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται μετά πολλά χρόνια σε μια πρωτοφανή διαδικασία εσωστρέφειας δεδομένων των γραφειοκρατικών και χρονοβόρων διαδικασιών, πέραν των τακτικισμών που αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής κουλτούρας του κόμματος.

Η σχέση κόμματος – κυβέρνησης, και πιο συγκεκριμένα του πρωθυπουργού με τις κομματικές δυνάμεις, κυριαρχεί στις συζητήσεις μεταξύ των κομματικών στελεχών, συζήτηση που θα ενταθεί ενόψει των εκλογών που πιθανώς θα διεξαχθούν το φθινόπωρο. Αναφορικά με το θέμα παραίτησης των βουλευτών που διαφωνούν, ο κ. Θανάσης Πετράκος διέψευσε ότι δήλωσε πως «δεν παραδίδουμε τις έδρες», ωστόσο θέμα παραίτησης έχουν θέσει με δηλώσεις τους υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά με το αν ο κ. Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να συμπεριλάβει τους σημερινούς βουλευτές στα ψηφοδέλτια με λίστα, κομματικά στελέχη επισήμαναν στην «Κ» πως, πράγματι, τυπικά, ο πρωθυπουργός έχει υποχρέωση να συμπεριλάβει στις λίστες των υποψηφίων όλους τους εκλεγμένους βουλευτές, καθώς το ίδιο είχε συμβεί με τις διαδοχικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012. Πολιτικά, όμως, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, τέτοια υποχρέωση δεν υφίσταται πλέον, καθώς είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός που έχει το προνόμιο για τις επιλογές των βουλευτών να συμπεριλάβει σχεδόν ένα ολόκληρο κόμμα διαφωνούντων στα ψηφοδέλτια. Τονίζουν, επίσης, ότι υφίσταται ζήτημα πολιτικής ηθικής για τους διαφωνούντες να κάνουν τις επιλογές τους, δηλαδή ή θα συμπορευθούν με την κυβέρνηση ή αναγκαστικά θα δημιουργήσουν δικό τους κόμμα, κάτι που προς το παρόν όλοι απεύχονται.

Το κλίμα όμως στις οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ήδη είναι τεταμένο, με κύριο χαρακτηριστικό τη διαφωνία τους με το τρίτο Μνημόνιο, εξέλιξη αρνητική για τον κ. Τσίπρα. Οι νομαρχιακές οργανώσεις της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Αρκαδίας, της Αχαΐας, της Πρέβεζας κ.ά. με ψηφίσματά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, διαχωρίζουν τη θέση τους από την κυβερνητική πολιτική. Οι οργανωμένες δυνάμεις επηρεάζονται κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα, δευτερευόντως από τους «53», ενώ οι «προεδρικοί», οι δυνάμεις δηλαδή που πρόσκεινται στον κ. Τσίπρα, είναι ισχυρότεροι, αλλά δεν είναι οργανωμένοι, στοιχείο απαραίτητο για την επιρροή στα κομματικά όργανα, αλλά και για την οργάνωση π.χ. της προεκλογικής εκστρατείας. Αν συνεχιστεί η πορεία σύγκρουσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει να μείνει χωρίς οργανωμένες δυνάμεις και για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να αυξήσει την κομματική δραστηριότητα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή