Ν.Δ.: συσκέψεις συγκράτησης «ανταρτών»

Ν.Δ.: συσκέψεις συγκράτησης «ανταρτών»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθειες να κρατήσει συντεταγμένη τη Νέα Δημοκρατία, ενόψει και της νέας δύσκολης ψηφοφορίας στη Βουλή για το δεύτερο κύμα των προαπαιτούμενων μέτρων, καταβάλλει η ηγεσία του κόμματος, καθώς η πίεση, ειδικά στα αγροτικά αλλά και στο ζήτημα των δικηγόρων (κώδικας πολιτικής δικονομίας), είναι ισχυρή.

Ηδη ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης συνεκάλεσε, για τη Δευτέρα, νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή των τομεαρχών Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ., Χρ. Σταϊκούρα και Φωτεινής Αραμπατζή, αλλά και των πρώην υπουργών Γεωργίας (Μάξ. Χαρακόπουλος, Αλ. Κοντός, Ευ. Μπασιάκος, Γ. Καρασμάνης), με σκοπό την αναζήτηση (των ελάχιστων πάντως) ισοδυνάμων, με κύρια έμφαση στην ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση των κατ’ επάγγελμα αγροτών, αλλά και τη διαμόρφωση της «άμυνας» του κόμματος έναντι του παράδοξου να στηρίζει, χάριν του εθνικού συμφέροντος, μέτρα που το ίδιο είχε αποκρούσει κατά το παρελθόν. Στη Ν.Δ. επιχειρείται να υπάρξει διαχείριση του πολιτικού προβλήματος που εγείρεται λόγω του ότι μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει μέτρα που υπερψηφίζει η αντιπολίτευση. Και αναμένεται ήδη, από τις επόμενες ώρες, τα «γαλάζια» στελέχη να επιμείνουν στην ανάδειξη του ηθικού και πολιτικού άτοπου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζουν παραμένοντας στην κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε χθες σειρά συναντήσεων με στελέχη του «γαλάζιου» οικονομικού κύκλου και για τα υπόλοιπα θέματα που περιλαμβάνονται στο επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ επικοινώνησε το πρωί με τους πρώην γραμματείς του κόμματος αλλά και με τον «Σύνδεσμο ’74» (ομάδα που συγκροτείται από παλαιά στελέχη του κόμματος) με στόχο την αξιοποίηση αυτών των στελεχών στη συσπείρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι τελευταίες επικοινωνίες, από τις πολλές που πραγματοποιεί παρασκηνιακώς ο κ. Μεϊμαράκης, άπτονται και των σεναρίων για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τα οποία και φούντωσαν μετά την προχθεσινή διαρροή του Μαξίμου αλλά και τις σχετικές δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης. Το δεδομένο των ραγδαίων εξελίξεων στις αρχές του φθινοπώρου, είτε μόνον λόγω της υπογραφής συμφωνίας είτε λόγω του συνδυασμού συμφωνίας και εκλογών, καθορίζει, όπως όλα δείχνουν, και τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο. Η αλλαγή στο τιμόνι του κόμματος και ο τρόπος λειτουργίας του κ. Μεϊμαράκη (συγκλήσεις Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συσκέψεις βουλευτών, ανοιχτή γραμμή με βουλευτές και στελέχη) μοιάζει να αποκαθιστά τη χαμένη ηρεμία. Παράλληλα, ο ίδιος προχωρεί και σε πρωτοβουλίες εμπέδωσης της σταθερότητας δίνοντας διαβεβαιώσεις (στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) ότι, εφόσον προκηρυχθούν εκλογές, στη λίστα θα ακολουθηθεί η σειρά εκλογής που είχαν οι βουλευτές τον περασμένο Ιανουάριο ή ότι θα αποκλειστούν πολιτευτές που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν για ψηφοθηρικούς λόγους το «ναι» που καλούνται να πουν οι βουλευτές στη Βουλή.

Ο –βάσει καταστατικού– «ασκών τα καθήκοντα του προέδρου» προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή να συγκαλέσει την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας (το ανώτατο συλλογικό όργανο μετά το συνέδριο) προκειμένου να θέσει το ερώτημα για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα το κόμμα. Δεδομένης της κρισιμότητας της περιόδου (αναζήτηση συμφωνίας, ενδεχόμενες εκλογές, διερευνητικές κ.ο.κ.), ο κ. Μεϊμαράκης θα προτείνει είτε την άμεση έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου είτε την παροχή εξουσιοδότησης προς το πρόσωπό του προκειμένου να μπορέσει, χωρίς τις δεσμεύσεις της «μεταβατικότητας», να διαχειριστεί τα πολιτικά ζητήματα που θα ανακύψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή