Ανασχηματισμός με ορίζοντα εκλογών

Ανασχηματισμός με ορίζοντα εκλογών

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτήρα «μπαλώματος» των κενών που προκλήθηκαν από την άρνηση των προερχόμενων από την Αριστερή Πλατφόρμα υπουργών να υπερψηφίσουν τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους εταίρους και διατήρησης των ισορροπιών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τον κυβερνητικό εταίρο κ. Πάνο Καμμένο, έχει ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Το τελικό σχήμα, όπως διαμορφώθηκε, αφορά ουσιαστικά τις αντικαταστάσεις των κ. Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη και Κ. Ησυχου, οι οποίοι καταψήφισαν τα μέτρα, του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που είχε εκφράσει την επιθυμία να αλλάξει αντικείμενο, αλλά η απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση θεωρείται υποβάθμιση, και την πλήρωση των κενών που άφησαν η κ. Νάντια Βαλαβάνη και ο κ. Νίκος Χουντής, που παραιτήθηκαν πρόσφατα, και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη μετακίνησή του στο υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Τσίπρας δεν υλοποίησε, τελικά, το δεύτερο σχέδιο που υπήρχε στο τραπέζι και συζητούσε με συνεργάτες του, αυτό του σχηματισμού κυβέρνησης μακράς πνοής, η οποία θα ενσωμάτωνε στις τάξεις της και αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και θα είχε ως στόχο τη σε βάθος χρόνου υλοποίηση του δύσκολου προγράμματος που συνεπάγεται η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. Το σχήμα που επέλεξε δείχνει ότι το σενάριο εκλογών σύντομα παραμένει στις σκέψεις του, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι η χθεσινή ορκωμοσία ήταν η πρώτη που δεν καλύφθηκε «ζωντανά» από την ΕΡΤ.

Πάντως, με τον ανασχηματισμό ο κ. Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα σύγκρουσης προς την εσωκομματική αντιπολίτευση, παύοντας τους τρεις προερχόμενους από την Πλατφόρμα υπουργούς. Ο κ. Λαφαζάνης είχε προσδώσει και εκείνος χαρακτηριστικά σύγκρουσης στην εν λόγω διαδικασία, καθώς είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να παραιτηθεί, εκτός και αν του το ζητούσε ο πρωθυπουργός.

Το έτερο μήνυμα που έστειλε ο κ. Τσίπρας στην εσωκομματική αντιπολίτευση ήταν η υπουργοποίηση του κ. Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος, αν και συνδέεται με την Πλατφόρμα, υπερψήφισε τα μέτρα. Η αντικατάσταση των διαφωνούντων υπουργών είχε καταστεί μονόδρομος για τον πρωθυπουργό, όχι μόνον ως μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, αλλά και διότι θα ετίθετο, σε αντίθετη περίπτωση, θέμα αξιοπιστίας της κυβερνητικής δέσμευσης να νομοθετηθούν αλλά και να υλοποιηθούν τα μέτρα. Ως αναγνώριση της επιτυχίας του κ. Πάνου Καμμένου να κρατήσει ενιαία την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα, αλλά και σαφής ένδειξη των αυξημένων απαιτήσεων που προβάλλει πλέον ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η σημασία της στήριξης που δίνει στην κυβέρνηση αυξάνεται, μπορεί να «διαβαστεί» η υπουργοποίηση του κ. Π. Χαϊκάλη. O τελευταίος, προσερχόμενος χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιλαμβανόμενος την «καυτή πατάτα» που αναλαμβάνει εξέφρασε την ελπίδα να τη «δροσίσει».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας τοποθέτησε δίπλα στον κ. Καμμένο, σε θέση αν. υπουργού στο Αμυνας, τον κ. Δημήτρη Βίτσα, πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, στέλεχος με ειδικό βάρος και πολύ καλή σχέση με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο διατηρεί απευθείας ανοιχτή γραμμή, ως «αντίβαρο» στον «πληθωρικό» υπουργό Αμυνας και κυβερνητικό εταίρο.

Στα αξιοσημείωτα του ανασχηματισμού είναι η αναβάθμιση του κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη από γ.γ. Συντονισμού σε αν. υπουργό για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και η σύσταση μιας ακόμη θέσης υφυπουργού στο υπουργείο Εσωτερικών, την οποία καταλαμβάνει ο κ. Παύλος Πολάκης. Ο τελευταίος μαζί με τον αν. υπουργό για θέματα Εσόδων –επίσης νέα είσοδο στην κυβέρνηση– Τρύφωνα Αλεξιάδη θα συμμετέχουν σε νέα ειδική επιτροπή που συστήνεται υπό τον υπουργό Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη, με αντικείμενο την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, θέμα το οποίο, όπως έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Το νέο κυβερνητικό σχήμα συμπληρώνουν η κ. Ολγα Γεροβασίλη ως κυβερνητική εκπρόσωπος και η κ. Σία Αναγνωστοπούλου σε θέση αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών.

Στους υπουργούς που παρέμειναν στις θέσεις τους ξεχωρίζει η περίπτωση του κ. Γιάννη Πανούση, για την αντικατάσταση του οποίου δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματος ο κ. Τσίπρας. Ωστόσο, όπως παραδέχονται συνεργάτες του πρωθυπουργού, δεν θα ήταν εύκολο να βρεθεί αντικαταστάτης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου άμεσα, ενώ, μιλώντας σε συνεργάτες του την περασμένη Πέμπτη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οριστικές αποφάσεις για εκλογές δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή