«Εμφύλιος» Μαξίμου – ΣΥΡΙΖΑ

«Εμφύλιος» Μαξίμου – ΣΥΡΙΖΑ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, με τη συμμετοχή πολλών συνεργατών του, ο κ. Αλέξης Τσίπρας φέρεται να πήρε την απόφαση να κινηθεί μετωπικά κατά των διαφωνούντων, αλλά και να δρομολογήσει ο ίδιος τις διαδικασίες, με στόχο να διατηρήσει την κυριαρχία του στον κομματικό μηχανισμό και την κοινωνία.

Παράλληλος στόχος του κ. Τσίπρα είναι να προσδώσει πλέον νέα ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, θα διατηρεί τα αριστερά χαρακτηριστικά του, αλλά θα διαχωρίζεται εμφανώς από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να κινηθεί από το τέλος αυτής της εβδομάδας, με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να μεταφέρει κατ’ ευθείαν τις διαδικασίες στο Διαρκές Συνέδριο, το οποίο μπορεί να συγκληθεί άμεσα, δηλαδή το πρωί να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή και το απόγευμα να αρχίσει το Συνέδριο με τη σύνθεση του προηγούμενου, όπου εκτιμά ότι διαθέτει την πλειοψηφία.

Πώς συγκαλείται

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, τη σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή, ή Οργανώσεις Μελών που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ή απευθείας το 15% των μελών του κόμματος. Τις τελευταίες ημέρες, μετά την επίτευξη της συμφωνίας και μέχρι την ψήφιση των προαπαιτούμενων, ο πρωθυπουργός και οι δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτόν έχαναν με ταχύτητα έδαφος. Για τον λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας απέφυγε να πάρει μέρος σε κομματικές διαδικασίες και καθυστέρησε την ενεργοποίηση των κομματικών οργάνων για να αποτιμήσει την κατάσταση πιο ψύχραιμα.

Λίγες ημέρες αργότερα, κομματικές πηγές εκτιμούν ότι η διαρροή δυνάμεων έχει σταθεροποιηθεί, και ο κ. Τσίπρας με δικές του πρωτοβουλίες στο κομματικό πεδίο και με πολιτική αντιπαράθεση με τους διαφωνούντες θα επιδιώξει την ανασυγκρότηση των δικών του δυνάμεων για να επανακτήσει την κυριαρχία του. Με αυτή την οπτική, ο πρωθυπουργός θα θελήσει να κλείσει το εσωκομματικό μέτωπο, όσο αυτό είναι εφικτό, πριν από το τέλος του καλοκαιριού, προκειμένου να μην ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία, αν οι εκλογές γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, εν μέσω πολεμικής αντιπαράθεσης με την Αριστερή Πλατφόρμα.

Ωστόσο, κάθε άλλο παρά θετική είναι η εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ουσιαστικά έχει παραλύσει. Τα 109 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής επί συνόλου 201 που υπέγραψαν την κοινή δήλωση, ζητώντας την άμεση σύγκληση του οργάνου, δεν επέμειναν τελικά. Οι τάσεις προσπαθούν να αποτιμήσουν το μέγεθος του κλονισμού που έχει υποστεί ο κομματικός κορμός και να οργανώσουν την άμυνά τους στη διαφαινόμενη επιθετική τακτική του πρωθυπουργού.

Το κλίμα αμηχανίας, έντασης και αναζήτησης ταυτότητας και οι κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκαν εύγλωττα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη 14 Ιουλίου, ένα 24ωρο μετά την επίτευξη της συμφωνίας στις Βρυξέλλες. Εκεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ότι η συμφωνία δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά.

Στη συνεδρίαση

Ο γραμματέας του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης, εκτίμησε ότι η πορεία μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σταματήσει με την υπογραφή της συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι η μετάλλαξη θα ενισχύεται με την εφαρμογή των μέτρων, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίμησαν την υπεροπλία των αντιπάλων και πρότεινε εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Ο Πάνος Λάμπρου πρότεινε να μην κυριαρχήσει η πόλωση και να αποφευχθούν ακρότητες περί προδοτών κ.λπ., επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ήττα δεν έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά και ότι μπορεί να σημειωθεί ανάκαμψη, ενώ πρότεινε άμεσα να γίνει το Διαρκές Συνέδριο.

Σταθερός στις θέσεις του επί μήνες, ο Ρούντι Ρινάλντι από την ΚΟΕ, οι τέσσερις βουλευτές της οποίας καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, σημείωσε ότι είναι το χειρότερο από τα μνημόνια που θα εφαρμοστούν. Ο κ. Ρινάλντι μελετά τις επόμενες κινήσεις της ΚΟΕ, ενόψει των κομματικών διαδικασιών, και είναι πιθανό να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση προκάλεσε η κριτική ορισμένων μελών της Πολιτικής Γραμματείας που έκαναν λόγο για «θύλακες του καθεστώτος στου Μαξίμου», αναφερόμενοι στους κυρίους Σαγιά, Χουλιαράκη, ενώ κριτική δέχθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή