Η Ν.Δ. θα ψηφίσει «Ναι» με το βλέμμα στις εκλογές

Η Ν.Δ. θα ψηφίσει «Ναι» με το βλέμμα στις εκλογές

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκλογική τροχιά εισέρχεται η Νέα Δημοκρατία, καθώς το έμμεσο μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα ότι θα πορευθεί, μέχρι και την υπογραφή της νέας συμφωνίας, με κυβέρνηση μειοψηφίας και οι δημόσιες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προοιωνίζονται εκλογές. Η ηγετική ομάδα υπό τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη ακολουθεί σταθερά την οδό της «διευκόλυνσης» του κ. Τσίπρα για τη στροφή στον ρεαλισμό και την ανάληψη των ευθυνών του για τη συμφωνία. Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να δείξει πολιτική επιείκεια στα διαπραγματευτικά και πολιτικά λάθη του πρωθυπουργού, ωστόσο είναι ειλημμένη απόφαση να μην υπάρξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα μπορούσε είτε να συσπειρώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είτε -το χειρότερο- να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, εν μέσω εθνικά κρίσιμων διαπραγματεύσεων.

Επίσης, η Νέα Δημοκρατία δεν συζητά, τουλάχιστον δημοσίως, εμπλοκή της σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή σε οικουμενική, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την επικείμενη ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων δεν θα υπάρξει περαιτέρω αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολιτικές εξελίξεις και η προοπτική εκλογών, έναντι των οποίων η Νέα Δημοκρατία ήδη θέτει το ερώτημα τι εξυπηρετούν πέραν της ανάγκης του κ. Τσίπρα να βάλει σε τάξη τα του οίκου του, μοιάζουν να καθορίζουν και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Αφετηρία

Η αναμενόμενη ψήφιση του δεύτερου πακέτου μέτρων, την Τετάρτη, θα αποτελέσει και την αφετηρία για την επισημοποίηση μιας κομματικής συζήτησης που, προς το παρόν, διεξάγεται στο παρασκήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης προτίθεται να συγκαλέσει την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, το μεγαλύτερο μετά το Συνέδριο κομματικό όργανο, θέτοντας εκ των πραγμάτων ζήτημα λειτουργίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κρίσιμη περίοδο που ακολουθεί. Με απλά λόγια, και δεδομένου ότι η περίοδος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Μεϊμαράκης θα προτείνει είτε την άμεση διεξαγωγή της εκλογής για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, χωρίς τη δική του συμμετοχή στην κούρσα, είτε την εξουσιοδότηση προκειμένου να έχει ευχέρεια χρόνου και χειρισμών με ορίζοντα την άνοιξη ή συντομότερα εφόσον σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα.

Σημαντικός αριθμός στελεχών κινείται στη λογική της παροχής πολιτικής νομιμοποίησης στον κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Τη θέση αυτή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», υιοθετούν ο κ. Κώστας Καραμανλής αλλά και ο τέως πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, με τους οποίους ο κ. Μεϊμαράκης διατηρεί ανοικτούς, ενίοτε και καθημερινούς, διαύλους επικοινωνίας.

Στην ίδια λογική κινούνται και στελέχη όπως ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης ή ο κ. Νίκος Δένδιας. Σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοβουλία βουλευτών για τη διαμόρφωση κειμένου υπέρ της παραμονής Μεϊμαράκη (πρωτοβουλία που μάλλον αποθαρρύνει ο ίδιος), ενώ προ ημερών, στο πλαίσιο κομματικής σύσκεψης, ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος δήλωσε ότι χρειάζεται παράταση της εξουσιοδότησης προς τον κ. Μεϊμαράκη.

Οι προτάσεις

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκ των προβεβλημένων του κόμματος αναγνωρίζουν την ιδιαιτερότητα της συγκυρίας, δεν συμφωνούν απαραιτήτως και με τους χειρισμούς. Οι προτάσεις, δε, που διατυπώνονται για τον χρόνο εκλογής νέου προέδρου συναρτώνται ευθέως και με την εκτίμηση του ποιος θα μπορούσε να κερδίσει την εκλογή. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που ήταν υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών, θα περιμένει να ακούσει όσα πει επισήμως ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ωστόσο σε συνομιλητές της φέρεται να διαφωνεί με τον διλημματικό χαρακτήρα που έτεινε να λάβει η συζήτηση, ενώ ακόμη κι αν θεωρεί αυτονόητο ότι η Ν.Δ. θα οδηγηθεί στις κάλπες υπό τον κ. Μεϊμαράκη, εφόσον οι εκλογές διεξαχθούν το προσεχές δίμηνο, πιστεύει ότι η διαδικασία εκλογής ηγεσίας και ανασυγκρότησης του κόμματος δεν μπορεί να είναι μακρά.

«Ενα κόμμα αρχών δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται βάσει των πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει και η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία πλέον ομιλεί για την ανάγκη «αρχηγού από τη νέα γενιά».

Η πρώην υπουργός τάσσεται υπέρ της ανάγκης ορισμού συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τις εσωκομματικές διαδικασίες και, εάν στο μεσοδιάστημα προκηρυχθούν εκλογές, σε αυτές να πάει ο νυν πρόεδρος.

Προβληματισμός καταγράφεται και από άλλα κοινοβουλευτικά στελέχη, όπως ο κ. Βασ. Κικίλιας, αλλά και από ισχυρούς παράγοντες της αυτοδιοίκησης, όπως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης.

Κοινή γραμμή από Κυρ. Μητσοτάκη – Μ. Βορίδη

Στάση αναμονής τηρείται και από τους Κυρ. Μητσοτάκη και Μ. Βορίδη, οι οποίοι μαζί με τον Αδ. Γεωργιάδη εμφανίζονται με κοινή και σκληρή γραμμή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κ. Μητσοτάκης και Βορίδης, αν και αμφότεροι με ηγετικές φιλοδοξίες, μοιάζουν να χαράσσουν κοινή στρατηγική επόμενης ημέρας. Κατά πληροφορίες, η θέση τους είναι υπέρ της ταχείας επίλυσης της εκκρεμότητας, ωστόσο παραμένει αμφίβολο εάν θα επιμείνουν.

Για τα δύο στελέχη, άλλωστε, που επένδυσαν και στο εγχείρημα του «ευρωπαϊκού μετώπου», η παραμονή του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην ηγεσία, σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, αποτελεί και το τέλος των σχετικών διεργασιών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιδιώξει, παράλληλα με τους μετριοπαθείς ευρωπαϊστές που θα επιλέξουν κόμμα διακυβέρνησης, να επαναφέρει στη «γαλάζια» κοίτη ψηφοφόρους που βρέθηκαν στις εκλογές των τελευταίων ετών σε άλλα σχήματα. Οχι τυχαία, η προσέγγιση αυτή απηχεί και τις προτεραιότητες της «καραμανλικής» πτέρυγας, που ουδέποτε είδε με θετικό μάτι τις σχετικές συζητήσεις και την προσέγγιση του κ. Αντ. Σαμαρά με σημαίνοντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, με την κ. Φώφη Γεννηματά στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και με τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη να αποκλείει κάθε συζήτηση, φιλοδοξώντας να εκφράσει κυρίαρχα τον κεντροαριστερό – μετριοπαθή χώρο, οι συνομιλητές της Ν.Δ. μάλλον ήταν λιγοστοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή