Αλλάζει η ατζέντα σε Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ

Αλλάζει η ατζέντα σε Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που δημιουργήθηκαν από την de facto αποδοχή ενός τρίτου μνημονίου από τον κ. Αλ. Τσίπρα και η ενδοκομματική περιδίνηση που ακολούθησε στον ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πραγμάτων αλλάζουν την ατζέντα και για τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τόσο ο κ. Στ. Θεοδωράκης όσο και η κ. Φώφη Γεννηματά βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα εντελώς νέο σκηνικό, στο οποίο εκ των πραγμάτων θα κληθούν να εξηγήσουν στους πολίτες πώς ακριβώς βλέπουν τον ρόλο των κομμάτων τους την επομένη των εκλογών, καθώς όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να στηθούν εθνικές κάλπες.

Ο κ. Θεοδωράκης έκρινε σκόπιμο τις τελευταίες μέρες να διαφοροποιηθεί από την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας εξαρχής ότι θα στηρίξει άνευ όρων τα προαπαιτούμενα και τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου που θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο. Δόθηκε έτσι η εντύπωση ότι ρίχνει γέφυρα στον κ. Τσίπρα, καθώς προθυμοποιήθηκε ακόμη και να του προτείνει πρόσωπα για το νέο κυβερνητικό σχήμα, διευκρινίζοντας ότι το Ποτάμι δεν θα μετέχει με στελέχη του, είτε ακόμη και για να θέσει από τώρα τις βάσεις μιας μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εξελίξεις, ωστόσο, των τελευταίων ωρών προφανώς εξωθούν τον επικεφαλής του Ποταμιού να αλλάξει τη στάση του. Η τηλεφωνική επικοινωνία που ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει από τον κ. Θεοδωράκη για να ακούσει τις προτάσεις του δεν έγινε ποτέ, ενώ τα πρόσωπα που επελέγησαν στο νέο κυβερνητικό σχήμα επιβεβαίωσαν όσους στη Σεβαστουπόλεως αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό τον πρωθυπουργό με τεράστια δυσπιστία. Τούτο υποχρεώνει ασφαλώς τον κ. Θεοδωράκη να επαναχαράξει και τη στρατηγική του, η οποία θα έχει πλέον ως στόχο να καταδείξει και τις προσωπικές ευθύνες του κ. Τσίπρα για το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε τη χώρα. Η στροφή αυτή άλλωστε φαίνεται μονόδρομος για το Ποτάμι, καθώς ο κ. Θεοδωράκης διαβλέπει προφανώς τον κίνδυνο, ενόψει εκλογών, ο κ. Τσίπρας να απαλλαγεί από τα αριστερά βαρίδια του και να επιχειρήσει να ψαρέψει ψήφους από το δικό του ακροατήριο.

Τους ίδιους προβληματισμούς έχει βέβαια και η κ. Γεννηματά, καθώς τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο σε θολά νερά. Προβλέπουν δηλαδή ότι η κυβέρνηση θα προωθεί τα μνημονιακά νομοσχέδια με τις ψήφους της αντιπολίτευσης και, παράλληλα, θα προχωρά σε αλλαγές σε κρίσιμους τομείς, όπως η παιδεία, με τις ψήφους της Αριστερής Πλατφόρμας. Φωνές εντός του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, προτρέπουν την κ. Γεννηματά να ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να δεσμευθεί, μέσω ενός συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ότι δεν θα πραγματοποιήσει εκλογές το επόμενο διάστημα και ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Αλλα στελέχη ωστόσο θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να γίνει, διότι θα εκληφθεί ως προγραμματική συμφωνία, και προτρέπουν την κ. Γεννηματά σε δομική αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα, με στόχο να επαναπροσεγγίσει από τώρα το ΠΑΣΟΚ τούς δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή