Νέο τοπίο στους ΑΝΕΛ μετά τη συμφωνία

Νέο τοπίο στους ΑΝΕΛ μετά τη συμφωνία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βαριά σκιά της επικείμενης συμφωνίας κυβέρνησης-πιστωτών, πέραν του ρήγματος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνει νέο τοπίο και για τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στην πολιτική σκακιέρα.

Η τελευταία εβδομάδα ήταν εκρηκτική και για τον κ. Παν. Καμμένο, ο οποίος επιδόθηκε σε δραματικό μαραθώνιο, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συντεταγμένη παρουσία των ΑΝΕΛ στην ψηφοφορία και εξ αυτής να αποκρούσει τα πιεστικά σενάρια περί συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων. Η πρώτη δοκιμασία έληξε με την επιβολή από τον κ. Καμμένο του «Ναι» στο νομοσχέδιο από το σύνολο των μελών της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Είχε προηγηθεί ένα δραματικό παρασκήνιο, με τον υπουργό Αμυνας να πιέζει προκειμένου το νομοσχέδιο να έρθει με πέντε ή τρία άρθρα, ώστε οι ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν ένα από αυτά, στηρίζοντας όμως τα υπόλοιπα και επί της αρχής. Το εγχείρημα σκόνταψε όχι τόσο στην αρνητική διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου, όσο κυρίως στη σφοδρή αντίδραση της Ν.Δ., η οποία διεμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι θα στηρίξει την ψηφοφορία μόνον αν το νομοσχέδιο έρθει σε δύο άρθρα, ένα με τη συμφωνία και ένα με τα προαπαιτούμενα. Η προειδοποίηση αυτή κρίθηκε αναγκαία από τη Συγγρού για δύο λόγους: για να αποκλειστεί η πιθανότητα να καταγραφούν και στη Ν.Δ. φαινόμενα διαφοροποίησης βουλευτών και, κυρίως, για να μη δοθεί πολιτική διέξοδος στους ΑΝΕΛ να αποφύγουν μέρος των συνεπειών που συνεπάγεται η υπερψήφιση του συνόλου των προαπαιτούμενων.

Ο κ. Καμμένος ήρθε αντιμέτωπος με την απειλή καταψήφισης του νομοσχεδίου από τέσσερις βουλευτές, τον Παύλο Χαϊκάλη, τη Σταυρούλα Ξουλίδου, τον Νίκο Μαυραγάνη και τον Χαρίσιο Κατανά, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τάχθηκαν κατά της συμφωνίας. «Εγώ θα στηρίξω τη συμφωνία για να μη διαλυθεί η χώρα», φέρεται ειπών ο κ. Καμμένος, πείθοντας τελικά τους βουλευτές του. Το θέμα όμως είναι τι θα πράξουν την Τετάρτη. Οι περί την ηγεσία στους ΑΝΕΛ εκτιμούν, για την ακρίβεια ευελπιστούν, ότι οι σοβαροί κραδασμοί στον ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσουν συσπειρωτικά για την Κ.Ο του κ. Καμμένου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή