Ο ρόλος της Κύπρου στο παρασκήνιο των συνομιλιών

Ο ρόλος της Κύπρου στο παρασκήνιο των συνομιλιών

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Ιανουάριο, οπότε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ορκίστηκε, έως και την περίοδο των ύστατων διαπραγματεύσεων με διακύβευμα τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι σχέσεις των οικονομικών επιτελείων Ελλάδας-Κύπρου είχαν περιοριστεί αυστηρά στις εκατέρωθεν πρώτες συστάσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ των δύο ΥΠΟΙΚ στο πρώτο Eurogroup του 2015.

Προερχόμενοι από διαφορετικές σχολές σκέψης και αντίληψης της οικονομίας, οι Χάρης Γεωργιάδης και Γιάνης Βαρουφάκης δεν είχαν σημείο επαφής, γεγονός που μόνο ως επιζήμιο κρινόταν και από την κυπριακή πλευρά, αλλά και από άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης. Σε αντιδιαστολή, οι σχέσεις σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Αλέξη Τσίπρα, προσομοίαζαν –ειδικά τις μέρες και τις ώρες πριν από τη σύναψη της τελικής συμφωνίας– με σχέσεις «πατέρα και γιου».

Είναι ενδεικτικό το περιστατικό, σύμφωνα με μαρτυρίες παρόντων, που έλαβε χώρα κατά την προτελευταία συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής. Η στιχομυθία που διημείφθη και η παραίνεση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, όταν πήρε από τους ώμους τον Ελληνα πρωθυπουργό και του είπε: «Αλέξη, πάρε τη συμφωνία γιατί κάθε φορά θα έρχεται κάτι χειρότερο για τη χώρα», είναι χαρακτηριστικές.

Τηλεφωνική επικοινωνία

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και, σε γενικότερο διπλωματικό επίπεδο, οι κινήσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφόσον οι επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες ήταν συνεχόμενες. Υπενθυμίζεται ότι, με προτροπή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, όσο και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε μια προσπάθεια σύγκλισης των μερών για εξεύρεση λύσης, στις 18 Ιουνίου, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την Ελλάδα, εφόσον είχε επέλθει επικοινωνιακό black out μεταξύ της χώρας και των θεσμών.

Ανάλογες ήταν και οι κινήσεις Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, όπου εξάντλησε τη διπλωματική του επιρροή στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους προέδρους της Ευρωζώνης, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή, ενώ η γραμμή επικοινωνίας με το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ελλάδα και το προεδρικό μέγαρο στην Κύπρο δεν έκλεισε ποτέ.

Εντονη υπήρξε η ανησυχία, στην πορεία των πεντάμηνων διαπραγματεύσεων, για το ζητούμενο της Ελλάδας σε αυτές, και σε προσωπικό επίπεδο από τον ίδιο τον ΥΠΟΙΚ της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη. Σε τακτική επικοινωνία που είχε η «Κ» με τον υπουργό, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, κατέστη ξεκάθαρο ότι, υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της Ελλάδας, δεν υπήρξε ποτέ προσέγγιση προς την κυπριακή πλευρά, όχι μόνο διαπροσωπική αλλά και σε στοιχειώδες επίπεδο ενημέρωσης.

Το «δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλει η Ελλάδα», που ακουγόταν κατά κόρον τους τελευταίους μήνες από αξιωματούχους των Βρυξελλών, συμπεριελάμβανε και την κυπριακή πλευρά. Από την πλευρά του, ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ, αντιλαμβανόμενος και ο ίδιος τη θέση της Κύπρου στον συσχετισμό δυνάμεων του Eurogroup, και σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης περί των θέσεων της ελληνικής πλευράς, βρέθηκε σε μια διφορούμενη θέση: από τη μια, να επιθυμεί τη στήριξη της Ελλάδας, από την άλλη, όμως να αγνοεί το ζητούμενο εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου.

Ενδεικτικό της απόστασης μεταξύ των Βαρουφάκη και Γεωργιάδη υπήρξε το περιστατικό που έλαβε χώρα ύστερα από συνεδρίαση του Eurogroup και καθώς οι δυο τους βρέθηκαν στο ίδιο λεωφορείο για το αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Αν και οι θέσεις τους ήταν η μια απέναντι στην άλλη, δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα. Τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με πηγές από το κυπριακό ΥΠΟΙΚ, άλλαξαν άρδην με την έλευση Τσακαλώτου ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων. Το κυπριακό επιτελείο συνάντησε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, επικοινωνιακά ανοιχτή και διαχυτική, που «ωφέλησε γενικότερα την ελληνική προσπάθεια, εφόσον πλέον μπορούσαμε να μιλήσουμε, να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις κι όχι να ακούσουμε διάλεξη», όπως τόνισε στην «Κ» αρμόδια πηγή του κυπριακού ΥΠΟΙΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή