ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλάζιο «βέτο» και ζυμώσεις για αποφυγή αγροτικού μπλόκου στη συμφωνία

trakterdyo
trakterpente

Ρευστό παραμένει ακόμη το περιεχόμενο του νέου πακέτου προαπαιτουμένων που θα πρέπει να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την διαπραγμάτευση μίας τρίτης δανειακής σύμβασης.

Σημείο – αγκάθι αποτελεί η φορολόγηση των αγροτών που προκαλεί αντιδράσεις στους βουλευτές όλων των κομμάτων που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τις τελευταίες ώρες έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Συγγρού, καθώς είναι δεδομένο ότι με τις απώλειες που καταγράφει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πρακτικώς αδύνατο να περάσει μόνη της τα μέτρα.

Γαλάζιο βέτο

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας διαμηνύθηκε ότι εφόσον το νομοσχέδιο περιέχει τις διατάξεις για τους αγρότες όπως αυτές κοινοποιήθηκαν (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και των επιδοτήσεων – ενισχύσεων με συντελεστή 26% – 29% και επιπλέον προκαταβολή ύψους 75% – 100%) το σχέδιο δεν θα ψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία.

Ως συμβιβαστική λύση, δεδομένων και όσων αναφέρονται στη συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ευρωζώνης, προτάθηκε από τους γαλάζιους η διατήρηση της διάκρισης μεταξύ των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των υπολοίπων. Για τους πρώτους, προτείνεται να διατηρηθούν οι προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας (13,5% φόρος και χαμηλή προκαταβολή) ενώ, εάν αυτό συμβεί, η Ν.Δ. δεν θα αρνηθεί ψήφο στο νομοσχέδιο.

Σήμερα στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί στη Συγγρού νέα σύσκεψη για το θέμα με τη συμμετοχή των τομεαρχών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης Χρ. Σταϊκούρα και Φωτεινής Αραμπατζή, των τεσσάρων πρώην υπουργών Γεωργίας της Ν.Δ. (Μάξιμο Χαρακόπουλο, Αλέξανδρο Κοντό, Ευάγγελο Μπασιάκο, Γιώργο Καρασμάνη) καθώς και τον κ. Στ. Παπασταύρου, που έχει διαχειριστεί, μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, όλες τις πτυχές της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.