Στοίχημα για περισσότερα «ναι»

Στοίχημα για περισσότερα «ναι»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τις δύσκολες ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των αγροτών και για τις πρόωρες συντάξεις έρχεται αύριο στη Βουλή η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων. Από το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν χθες να ανακοινώσουν ότι η αυριανή ψηφοφορία αφορά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD για την ασφάλεια των καταθέσεων και τις διαδικασίες εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν ότι δεν είναι στη λίστα των προαπαιτούμενων που πρέπει άμεσα να ψηφιστούν η φορολόγηση των αγροτών και οι πρόωρες συντάξεις.

Ωστόσο, καθώς θα πρέπει σχετικά σύντομα να έρθουν στη Βουλή και αυτές οι ρυθμίσεις, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε πρώτη φάση με ένα ελαφρύ πακέτο μέτρων, με το οποίο δεν θα διακινδυνεύσει να χάσει τη δεδηλωμένη. Ηδη, κατά τις προηγούμενες ημέρες, κυβερνητικά στελέχη είχαν σπεύσει να ξεκαθαρίσουν ότι η ψήφιση του δεύτερου πακέτου μέτρων από λιγότερους από 120 βουλευτές των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού θα μεταφραζόταν σε πτώση της κυβέρνησης και θα δρομολογούσε άλλες εξελίξεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

Σε αυτήν τη συγκυρία, πάντως, είναι σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει τις εντυπώσεις και να λάβει ένα αποτέλεσμα από την αυριανή ψηφοφορία, το οποίο θα διευκολύνει τις κινήσεις της το αμέσως επόμενο διάστημα και θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα. Αυτό που επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου στην αυριανή ψηφοφορία είναι να είναι περισσότεροι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. που θα ψηφίσουν «ναι» από τους 123 της ψηφοφορίας της περασμένης Τετάρτης. Το βάρος πέφτει στην προσπάθεια να πεισθούν κάποιοι από τους έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «παρών» να μετακινηθούν στο στρατόπεδο του «ναι», ώστε να φανεί ότι υπάρχει μεταστροφή υπέρ των κεντρικών κυβερνητικών επιλογών. Το μήνυμα που εκπέμπει το πρωθυπουργικό επιτελείο προς τους δύσπιστους βουλευτές είναι ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να αξιοποιήσει κυρίως τις αναπτυξιακές προοπτικές που δίνει η συμφωνία με τους εταίρους, προκειμένου να υλοποιήσει παραμέτρους του προγράμματός της, ενώ σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να επιβεβαιωθεί το σενάριο της αριστερής παρένθεσης.

Μεγάλα «αγκάθια»

Ακόμη κι αν ο σχεδιασμός της κυβερνητικής ηγεσίας να προσελκύσει μερικές ψήφους επιπλέον στην αυριανή ψηφοφορία ευοδωθεί, τα μεγάλα «αγκάθια» στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος παραμένουν. Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε χθες, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ότι θα αγωνιστεί «ώστε το νέο μνημόνιο να γίνει μικρή παρένθεση για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ», καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις του. Το εσωκομματικό μέτωπο παραμένει πεδίο ανοιχτό για τον κ. Τσίπρα, με το οποίο θα πρέπει αργά ή γρήγορα να έρθει αντιμέτωπος. Ο χρόνος ενεργοποίησης των εσωκομματικών διαδικασιών θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας, με βάση το οποίο ο πρωθυπουργός θα αξιολογήσει εάν έχει κερδίσει χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή