Σε κλίμα έντασης η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής

Σε κλίμα έντασης η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διάρκειας πέραν των οκτώ ωρών κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής για τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτουμένων, ολοκληρώθηκε με την κατά πλειοψηφία ψήφιση του κατεπείγοντος νομοσχεδίου, όμως ανέδειξε όχι μόνο το βαθύ σχίσμα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ –με τους διαφωνούντες και με πρώτη την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου να πραγματοποιούν μια ακόμα ηχηρή εμφάνιση απέναντι στον κ. Αλ.Τσίπρα-, αλλά και την ένταση η οποία εξακολουθεί να φορτίζει αρνητικά τις σχέσεις της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) τα οποία στηρίζουν τις μνημονιακές κινήσεις της.

Οι διαφωνούντες εγείρουν ενστάσεις για το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Τα συγκυριακώς «συμμαχικά» κόμματα της αντιπολίτευσης καυτηριάζουν το γεγονός ότι ακόμα και οι υπουργοί που εισηγούνται τα σχέδια νόμου, δηλώνουν τη διαφωνία τους με κρίσιμες διατάξεις.

«Αναγκαζόμαστε να ψηφίσουμε σήμερα ένα νομοθέτημα με μέρος του οποίου έχουμε σημαντικές διαφωνίες» είπε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλος. «Είχα πολύ σοβαρό ηθικό δίλημμα: από τη μία να εισηγηθώ κάτι με το οποίο δεν συμφωνώ. Και από την άλλη, να μην το εισηγηθώ οπότε υπάρχει η άτακτη χρεοκοπία. Δεν επιλέγω φυγομαχία και διαλέγω το μικρότερο κακό», πρόσθεσε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ. Φάμελος: «Εχουμε μια κακή συμφωνία, αλλά με μοναδική εναλλακτική την άτακτη χρεοκοπία. Επιλέξαμε να συνθηκολογήσουμε».

Παρεμβαίνοντας άμεσα, ο εισηγητής της ΝΔ κ. Ν. Δένδιας είπε ότι το να δηλώνουν τόσο ο υπουργός όσο και ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος πως διαφωνούν με το νομοθέτημα το οποίο εισηγούνται, ισοδυναμεί με ομολογία θεσμικής ανωμαλίας. «Αν δεν πιστεύετε το πρόγραμμα, παραιτηθείτε και φύγετε» σχολίασε ο κ. Αδ. Γεωργιάδης (Ν.Δ.). «Εχουμε μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, και μια αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση. Αλλά σας προειδοποιώ ότι αυτό που υπάρχει τώρα, δεν θα ισχύει πάντα» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

Παράλληλα με αυτό το άτυπο ντιμπέιτ των πρώην με τα νυν κυβερνητικά στελέχη, σε πλήρη εξέλιξη βρέθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η επίδειξη δύναμης από τους διαφωνούντες.

«Επιχειρείται κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από ένα μάτσο οικονομικών δολοφόνων. Δεν προδίδω τους πολίτες» είπε η Ραχήλ Μακρή. «Δυστυχώς, η Βουλή εξακολουθεί να νομοθετεί καθ’ υπαγόρευση της τρόικας» τόνισε ο Δημ.Κοδέλας. «Ζούμε για δεύτερη Τετάρτη έναν δεύτερο εφιάλτη. Ο εφιάλτης πρέπει να τελειώσει τώρα», τόνισε ο Θ. Πετράκος. Ο Δ. Στρατούλης με τη σειρά του ανέφερε: «Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσα να ψηφίσω Μνημόνιο. Θα συνεχίσω τον αγώνα μου μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ». Αναλόγου περιεχομένου παρεμβάσεις έκαναν οι Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Αγλαΐα Κυρίτση, ενώ στο τέλος ήρθε και η σε οξύτατους αντικυβερνητικούς τόνους ομιλία της κ. Κωνσταντοπούλου, με τη φράση «ως πρόεδρος της Βουλής δεν θα μπορούσα ποτέ να νομιμοποιήσω τη διαδικασία», να αποτελέσει το επίκεντρο πολλών συζητήσεων.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος σημείωνε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα σηματοδοτούσε την έναρξη των μεγάλων διαπραγματεύσεων για την επίτευξη της τριετούς συμφωνίας με τους Θεσμούς ώς τις 20 Αυγούστου, ενώ στιγμές έντασης πυροδότησε και ο κ. Παρασκευόπουλος, καθώς σημείωσε πως εξαιτίας των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση, δεν μπορούσε να προβεί σε αλλαγές στο νομοσχέδιο, όπως ζητούσε η αντιπολίτευση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή