Γιουνκέρ: Ο φόβος επέτρεψε τη συμφωνία

Γιουνκέρ: Ο φόβος επέτρεψε τη συμφωνία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φόβος και όχι η σοφία ήταν που επικράτησε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, η οποία κατέληξε σε συμφωνία για την Ελλάδα, όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο κ. Γιουνκέρ υποστήριξε ότι ο λόγος για τον οποίο αποφεύχθηκαν τα χειρότερα για την Ελλάδα «είναι ο φόβος».

Αυτός «επέτρεψε τη συμφωνία», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «μετά τον φόβο έρχεται η ανακούφιση». Μάλιστα, εκτίμησε ότι η Ελλάδα «έχει άδικο να αισθάνεται ταπεινωμένη», καθώς η Κομισιόν έκανε τα πάντα «για να αμβλύνει τις γωνίες».

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν διατύπωσε την ανησυχία του για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς διαπιστώνει μια πραγματική ρήξη των δεσμών αλληλεγγύης, όπως στην περίπτωση του μεταναστευτικού. Και ειδικότερα, αναφέρθηκε στους «παλιούς δαίμονες» της γηραιάς ηπείρου, που δεν είναι άλλοι από τις εθνικιστικές έχθρες.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γ. Κατάινεν, εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι τα πράγματα στην Ελλάδα «οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση». Και συμπλήρωσε πως, «μόλις επιτευχθεί πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα, μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μπορούμε να ενδυναμώσουμε τον συμβουλευτικό μας ρόλο προς τον ιδιωτικό αλλά και τον τραπεζικό τομέα, καθώς υπάρχουν μεγάλες ανάγκες επενδύσεων».

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς το πρόγραμμα για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, που υπογράφηκε χθες στις Βρυξέλλες (μεταξύ Κομισιόν και ΕΤΕπ), μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, ο κ. Κατάινεν σημείωσε πως ο ιδιωτικός τομέας είναι κυρίως αυτός που μπορεί να ωφεληθεί, έτσι ώστε να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Β. Χόγιερ, επισήμανε πως η ΕΤΕπ ήταν στο πλευρό της Ελλάδας, τόσο πριν από την κρίση όσο και κατά τη διάρκεια αυτής, και πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία να ωφεληθούν οι ελληνικές εταιρείες και οι ελληνικές Αρχές και να υλοποιήσουν «καινούργια, οικονομικά εύρωστα σχέδια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή