Η Πλατφόρμα σήκωσε το γάντι της σύγκρουσης

Η Πλατφόρμα σήκωσε το γάντι της σύγκρουσης

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώτερο χρονικό όριο τον προσεχή Σεπτέμβριο και το προαναγγελθέν από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα στο κόμμα έχουν ήδη δρομολογηθεί, με πρώτο σταθμό την αναμενόμενη για σήμερα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα λάβει αποφάσεις και για τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ο βαθύς διαχωρισμός που έχει επέλθει δείχνει εξαιρετικά δύσκολο να αναστραφεί.

Χθες, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας στη σκληρή επίθεση του κ. Τσίπρα σε όσους διαφωνούν με τη συμφωνία με τους εταίρους και υποστηρίζουν ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, δήλωσε, επικρίνοντας ουσιαστικά τον πρωθυπουργό, ότι «γυρίζουμε την πλάτη στους κοινούς μας αγώνες, όταν στην ουσία λέμε ότι μνημόνια, λιτότητα και υποταγή στους εκβιασμούς είναι μονόδρομος, ενώ λοιδoρούμε κάθε πρόταση εναλλακτικής λύσης, γεγονός που αφήνει την Ελλάδα έκθετη στο έλεος των πιστωτών». Ο κ. Λαφαζάνης είπε, επίσης, ότι αυτές τις ώρες δεν χρειάζονται υψηλοί τόνοι και απειλές, για να προσθέσει, επαναφέροντας επί της ουσίας ζήτημα εξόδου της χώρας από το ευρώ, ότι «η Ελλάδα δεν έχει μέλλον ως εκβιασμένη ευρωζωνική μνημονιακή αποικία, αλλά ως περήφανη χώρα, η οποία, χωρίς κηδεμονίες, δίνει, παρά τις μύριες δυσκολίες, τη μάχη ενάντια στη φτώχεια, τη λιτότητα και την ανεργία για τη βαθιά διαγραφή του χρέους, την αξιοπρέπεια και την οικονομική της ανόρθωση».

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Ολγα Γεροβασίλη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παραδέχθηκε (Ρ/Σ ALPHA 9,89) ότι «εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν δύο διαφορετικές στρατηγικές, δύο διαφορετικές απόψεις», ο δρόμος της συνύπαρξης μέσα στο κόμμα θα είναι δύσκολος, «ίσως θα είναι αδύνατος». Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταφέρει για όλα τα προηγούμενα χρόνια να συστεγάζει διαφορετικές προσεγγίσεις, έκανε ωστόσο τη διάκριση ότι σήμερα δύο διαφορετικές αντιλήψεις συγκρούονται, «αλλά συγκρούονται σε κυβερνητικό επίπεδο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι». Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες μέσα από τη διαδικασία να απαντηθούν τα πολιτικά ζητήματα που τίθενται.

Η επομένη της σκληρής κριτικής του κ. Τσίπρα έναντι εκείνων μέσα στο κόμμα που εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι υπήρχε εναλλακτική λύση και δεν ήταν μονόδρομος η συμφωνία με τους εταίρους, έδειξε ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση λαμβάνει θέσεις μάχης και προετοιμάζεται για σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα.

Απάντηση σε υψηλούς τόνους

Οι διαθέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας έγιναν σαφείς μέσα από άρθρα που «ανέβηκαν» στην ιστοσελίδα iskra.gr, που απηχεί τις απόψεις της και τα οποία δεν αφήνουν περιθώριο παρανόησης. Η απάντηση προς τον πρωθυπουργό ήρθε σε υψηλούς τόνους, με κριτική στους χειρισμούς του και στη διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε. Ειδικότερα, αναφορικά με την επισήμανση του κ. Τσίπρα ότι δεν κατατέθηκε ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο από κανέναν, σε άρθρο του iskra.gr αναφέρεται: «Ακόμα κι αν δεχόμασταν ότι δεν του προσέφερε τέτοιο σχέδιο η Αριστερή Πλατφόρμα -πράγμα που δεν ισχύει- σε τι θα ελάφρυνε κάτι τέτοιο τις δικές του ευθύνες και τις ευθύνες της διαπραγματευτικής ομάδας που ο ίδιος σχημάτισε; Γιατί δεν προχώρησε από την πρώτη στιγμή σε εθνικοποίηση των τραπεζών, αναστολή πληρωμών ενόψει της διαπραγμάτευσης, αλλά επέμενε να πληρώνει κανονικά τους δανειστές, αφαιμάζοντας τα δημόσια ταμεία, χωρίς να παίρνει ούτε ένα ευρώ δανειακής βοήθειας – γεγονότα που μας οδήγησαν σε δεινότατη θέση στις 12 Ιουλίου; Πότε ανακάλυψε αλήθεια ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση; Αν το ήξερε από την αρχή, γιατί δεν υπέγραφε μια πολύ ελαφρότερη συμφωνία τον Φλεβάρη; Για ποιο λόγο μιλούσε μέχρι χθες για ακύρωση των Μνημονίων; Γιατί πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα;». Σε άλλη ανάρτηση, στην ίδια ιστοσελίδα, καθίστανται ξεκάθαρες οι προθέσεις έναντι των εσωκομματικών εξελίξεων. «Είναι προφανές πως εδώ πλέον υπάρχουν δύο ασύμβατα πολιτικά σχέδια. Δυνατότητα σύνθεσης πάνω στο έδαφος της μνημονιακής διαχείρισης απλά δεν υπάρχει. Το πολιτικό σχέδιο του “όχι” οφείλει να διεκδικήσει το κόμμα, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί και θα δοθεί από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος πάση δυνάμει», αναφέρεται.

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής κ. Κώστας Λαπαβίτσας, υπερασπιστής της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, επανέλαβε χθες τις απόψεις του, επισημαίνοντας σε άρθρο που ανήρτησε στον προσωπικό ιστότοπό του, όπου επικρίνει τη συμφωνία ως μη βιώσιμη, ότι: «Η πραγματική εναλλακτική είναι μία: προετοιμασία για συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο από την ΟΝΕ, ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι απαραίτητες ριζοσπαστικές αλλαγές στη χώρα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή