Πολιτική αυτονόμησης από Κωνσταντοπούλου

Πολιτική αυτονόμησης από Κωνσταντοπούλου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα περαιτέρω βήμα προς την πλήρη πολιτική αυτονόμησή της έναντι της κυβέρνησης πραγματοποιεί από χθες, στο πλαίσιο της θεσμικής της ιδιότητας, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τα νέα στοιχεία στη διαδρομή αυτή είναι: Πρώτον, η αποστολή επιστολών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, μέσω των οποίων κάνει λόγο για ανάγκη απάντησης στη «βίαιη επίθεση» που –όπως υποστηρίζει– δέχεται η δημοκρατία στη χώρα μας. Δεύτερον, η διατύπωση οξύτατης κριτικής στην κυβέρνηση, με αφορμή το κατεπείγον της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα. Τρίτον, η συνάντηση την οποία ζήτησε και θα έχει σήμερα με τον κ. Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου, ούτε την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή», αναφέρει στην επιστολή της αυτή η κ. Κωνσταντοπούλου. Και αφού καλεί τους κ. Παυλόπουλο και Τσίπρα να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να ενημερώσουν σχετικά με τα διαδραματιζόμενα τους ομολόγους τους σε όλη την Ευρώπη, προσθέτει: «Η βίαιη επίθεση στη δημοκρατία δεν μπορεί να συντελείται στο πλαίσιο της Ε.Ε. Και σίγουρα δεν μπορεί να συντελείται εν σιωπή».

Την ίδια στιγμή, και σε υψηλούς τόνους στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, τόνιζε ανάμεσα στα άλλα: «Με αυτό το νομοσχέδιο οι κυβερνήσεις ξένων κρατών και όχι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούν την ολοκλήρωση μιας εκτροπής. Ως δικηγόρος, δεν θα μπορούσα ποτέ να το ψηφίσω. Και ως πρόεδρος της Βουλής, δεν θα μπορούσα ποτέ να νομιμοποιήσω διαδικασίες οι οποίες καθιστούν τη Βουλή διακοσμητική».

Λίγο αργότερα, προσερχόμενη στη διάσκεψη των προέδρων (κατά την διάρκεια της οποίας φέρεται να ζήτησε εξάντληση όλων των περιθωρίων που θέτει ο κανονισμός για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου – δηλαδή να ολοκληρωθεί η διαδικασία κάποια στιγμή σήμερα Πέμπτη), ακούστηκε να λέει: «Στην Ιστορία είναι γνωστοί οι πραξικοπηματίες, και σίγουρα δεν είναι αυτοί που περιφρουρούν τους θεσμούς».

Ο κ. Παυλόπουλος

Με παραπομπή στις πρόνοιες του Συντάγματος για τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος απέρριψε το αίτημα της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, να ενημερώσει τους ομολόγους του για το περιεχόμενο της επιστολής που εκείνη του απηύθυνε. Ειδκότερα, σε επιστολή του προς την ΠτΒ, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι δεν έχει τη θεσμική και πολιτική δυνατότητα να ανταποκριθεί στο αίτημά της, καθώς η αποστολή εκφράζει προσωπικές απόψεις της κ. Κωνσταντοπούλου, μιας και δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση της Βουλής. Κατά δεύτερον, της επισημαίνει ότι ακόμη και αν επρόκειτο για απόφαση της Βουλής και πάλι δεν προβλέπεται σχετική αρμοδιότητα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τονίζει ότι η κ. Κωνσταντοπούλου έχει τη δυνατότητα απευθείας αλληλογραφίας με τους ομολόγους του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή