Εκρηκτικό κλίμα στην Ολομέλεια, με το βλέμμα στις διαρροές

Εκρηκτικό κλίμα στην Ολομέλεια, με το βλέμμα στις διαρροές

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, σε περιβάλλον ηλεκτρισμένο εξαιτίας της πολιτικής έντασης, αλλά και με διάχυτο προβληματισμό αναφορικά με το εύρος των «διαρροών» από το ΣΥΡΙΖΑ που θα καταγραφούν τις πρώτες πρωινές ώρες στην ονομαστική ψηφοφορία, άρχισε αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου με τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτουμένων, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους Θεσμούς.

Δεδομένων των λεπτών ισορροπιών στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος και των συσχετισμών της παρούσας Βουλής, ως το κρισιμότερο της εν εξελίξει διαδικασίας στοιχείο είναι ακριβώς το να διαφανεί αν τα «όχι» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τόσα πολλά που θα «σπάσουν» προς τα κάτω το όριο των 120 – αριθμό ο οποίος αποτελεί και το όριο πιστοποίησης της λεγόμενης δεδηλωμένης: Τυπικά, η εν λόγω πιστοποίηση γίνεται μετά από ειδική κοινοβουλευτική διαδικασία, την οποία δρομολογεί βάσει του Κανονισμού η εκάστοτε κυβέρνηση. Σε συνεδρίαση ψήφισης νομοσχεδίου δεν πληρούνται αυτή η τυπική-διαδικαστική προϋπόθεση, πλην όμως αν υπάρξει τέτοιας έκτασης «διαρροή», δημιουργείται προφανώς μείζον πολιτικό θέμα για τον κ. Αλ. Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι στις πρόσφατες επεισοδιακές ψηφοφορίες, 39 από τους συνολικά 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν τοποθετηθεί «απέναντι» στην κυβέρνηση: 32 «όχι», έξι «παρών» και μία απουσία. Το γεγονός αυτό «κατέβασε» την δικομματική πλειοψηφία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από το αρχικό «162» στους «123» βουλευτές.

Αν και από νωρίς το πρωί καταγραφόταν μια συγκροτημένη αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι στην αποψινή ψηφοφορία όχι μόνο δεν θα υπήρχε επιδείνωση της κατάστασης, αλλά και πως έστω οριακά, θα σημειωνόταν «βελτίωση» της εικόνας (με μετακινήσεις κάποιων από το «παρών» στο «ναι», ή ακόμα και ενός ή δύο από το «όχι» στο παρών») αργά το βράδυ φάνηκε να σημαίνει συναγερμός στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου: Φήμες μιλούσαν για μια έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο πλέον και από βουλευτές που ενώ είχαν στηρίξει προ ημερών τις κυβερνητικές επιλογές, τώρα φέρονταν να «φλερτάρουν» με το «όχι».

Την ίδια ώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας ανέβαιναν οι τόνοι, με επίκεντρο την εντονότατα διατυπωθείσα νωρίτερα ένσταση της Προέδρου της Βουλής τόσο ως προς το περιεχόμενο της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, όσο και με τις εξαιρετικά κατεπείγουσες διαδικασίες που ακολουθούνται.

Δεδομένου του θορύβου που προκάλεσε αυτή η νέα της διαφοροποίηση και εν μέσω πυρών από την αντιπολίτευση, η κα Κωνσταντοπούλου επιχείρησε να σημειώσει ότι οι όποιες παρεμβάσεις της (επικριτική ομιλία στη συνεδρίαση των Επιτροπών, δηλώσεις και επιστολή της προς Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρωθυπουργό) δεν συνιστούν –όπως της καταλογίζεται- πράξεις αντιπολιτευτικές προς την κυβέρνηση.

Αν και για πολλοστή φορά, τώρα στην Ολομέλεια, επανέλαβε ότι «αυτή η διαδικασία καταστρατηγεί τη δημοκρατική λειτουργία» η κα Κωνσταντοπούλου σημείωσε απαντώντας σε σχετικά σχόλια: «Δεν σφυροκοπείται από την Πρόεδρο της Βουλής η κυβέρνηση. Σφυροκοπούνται εκείνοι που εκβιάζουν την κυβέρνηση εκβιάζοντας την κυβέρνηση με ασφυξία το λαό. Η επιστολή μου δεν είναι μομφή προς την κυβέρνηση, αλλά προς αυτούς που απεργάζονται κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα μας» σημείωσε, προκαλώντας νέο κύμα αποδοκιμασιών από την αντιπολίτευση.

Παρά τις όποιες διευκρινήσεις της Προέδρου, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Βούτσης πραγματοποίησε σύντομη παρέμβαση, η οποία σχολιάστηκε από κοινοβουλευτικούς κύκλους ως «πολιτική αποδοκιμασία» των όσων υποστηρίζει η κα Κωνταντοπούλου περί νομοθετημάτων που επιβάλλουν δυνάμεις εκτός των συνόρων.

«Είναι αυτονόητο για μας ότι η απόλυτα ελεύθερη έκφραση άποψης δεν μπορεί να μπει σε αιρεσιμότητα. Ο καθένας κρίνεται από το λαό και την Ιστορία, βάσει και του θεσμικού του ρόλου. Είναι αυτονόητο αυτό. Οπως αυτονόητο είναι και ότι ως κυβέρνηση τηρούμε τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, ακόμα και σε οριακές διαδικασίες» είπε, ο κ. Βούτσης για να συνεχίσει: «Η κυβέρνησή μας όπως και η Βουλή και ο καθένας από εμάς που είμαστε εκλεγμένοι, εκφράζουμε τη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία. Ουδείς μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί καθ’ υπαγόρευση. Πιεζόμαστε, μπορεί κάποιοι να πουν ότι εκβιαζόμασταν ως κυβέρνηση. Εχουμε δικαίωμα να συμβιβαζόμαστε, αλλά κανείς δεν νομοθετεί καθ υπαγόρευση».

Η συζήτηση συνεχίζεται εν μέσω έντασης και αναμένονται παρεμβάσεις από τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς. Πιθανολογείται ότι θα μιλήσει και πάλι η κα Κωνσταντοπούλου, η οποία λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης παρέδωσε την έδρα του προεδρείου στον Α’ Αντιπρόεδρο κ. Αλ. Μητρόπουλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή