Γεννηματά: Κοινός οδικός χάρτης για έξοδο από την κρίση

Γεννηματά: Κοινός οδικός χάρτης για έξοδο από την κρίση

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή πρόσκληση προς τον κ. Αλ. Τσίπρα να συνεργαστεί με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης οι οποίες στηρίζουν κοινοβουλευτικά τη συμφωνία και να απομακρυνθεί από την Αριστερή Πλατφόρμα, προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές, απηύθυνε η κ. Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της τις πρώτες πρωινές ώρες, ετάχθη υπέρ της σύνταξης ενός κοινού οδικού χάρτη, «που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση». «Είναι ώρα», επισήμανε με έμφαση, «να συζητήσει με τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες στήριξαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ». Η κ. Γεννηματά επανέφερε την πρόταση της για εκ νέου σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στις τέσσερις προτάσεις που έχει καταθέσει η ίδια για το επόμενο χρονικό διάστημα: Πρώτον, αποφυγή των εκλογών «για όσο χρονικό διάστημα η χώρα δεν έχει διασφαλίσει τη σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση μέσα στο ευρώ». Η κ. Γεννηματά τοποθέτησε, μάλιστα, ως χρονικό όριο εντός του οποίου δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν εκλογές την πρώτη αξιολόγηση, η οποία, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να γίνει πριν από τον επόμενο Δεκέμβριο. Δεύτερον, η εφαρμογή των υποχρεώσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση από τα μέλη της. «Ο πρωθυπουργός, εάν δεν μπορεί να κυβερνήσει, αν δεν διαθέτει τις δυνάμεις, ας το δηλώσει. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν», ανέφερε η κ. Γεννηματά. Τρίτον, η οργανωμένη επανεξέταση των σημείων που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας. Και, τέταρτον, η συναινετική αλλαγή του εκλογικού νόμου, με πρώτο βήμα την κατάργηση του bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Η κ. Γεννηματά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι, ακόμη και τώρα, «προσπαθεί να ξεφύγει από την πραγματικότητα», διότι, όπως είπε, «αντί να αξιοποιήσει τη μεγάλη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, πατά σε δύο βάρκες». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα, μεταξύ άλλων, ότι δεν παίρνει σαφή θέση ανάμεσα στη δραχμή και στο ευρώ, ενώ ασχολείται περισσότερο με το εσωτερικό του κόμματός του. Νωρίτερα, χθες το πρωί, η κ. Γεννηματά κατέθεσε αίτηση για δημοσιοποίηση των εγγράφων που αποδεικνύουν αν αληθεύουν ή όχι οι δημόσιες δηλώσεις του τέως υπουργού Οικονομικών περί ύπαρξης plan B που ήταν σε γνώση του κ. Τσίπρα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διευκρινίσει τι εννοούσε ο κ. Γ. Βαρουφάκης όταν έλεγε: «Είχαμε plan B. Το διαμορφώσαμε στο υπ. Οικονομικών, υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού, που μας είχε δώσει εντολή να το κάνουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή