Οριστικό το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Οριστικό το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις δυσκολότερες μάχες έδωσε χθες και ώς τα ξημερώματα σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο τη διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου με τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων. Ενδεικτικό της δυσκολίας καθώς και της κρισιμότητας της συγκεκριμένης μάχης είναι το γεγονός ότι αφενός ο πρωθυπουργός έκρινε αναγκαίο να δηλώσει ότι τουλάχιστον οικειοθελώς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αγώνα και αφετέρου ότι το κυβερνών κόμμα εξέρχεται βαθύτατα τραυματισμένο, με την πτέρυγα των διαφωνούντων να κάνει περισσότερο από αισθητή την «αντιπολιτευτικού χαρακτήρα» παρουσία της.

Πάντως, στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη μετά τις 4 π.μ., υπήρξαν κάποιες οριακά θετικές για την κυβέρνηση αλλαγές σε σχέση με τη στάση όσων είχαν διαφοροποιηθεί στην προηγούμενη ψηφοφορία: ο κ. Γ. Βαρουφάκης (ναι από όχι), η κ. Βασιλική Κατριβάνου (ναι από παρών), η κ. Νίνα Κασιμάτη (παρών από ναι), ο κ. Χρ. Καραγιαννίδης (ναι από παρών), ο κ. Δ. Μπαξεβανάκης (ναι από παρών), η κ. Αλεξάνδρα Τσανάκα (ψήφισε παρών, ενώ απουσίαζε στην προηγούμενη ψηφοφορία), ο κ. Ν. Μιχαλάκης (ναι από παρών), ο κ. Κ. Δερμιτζάκης (παρών από όχι) και η κ. Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου (ναι από παρών). Κατόπιν τούτου, από τους 32 του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν στην όχθη του «όχι» στην προηγούμενη ψηφοφορία, 30 έμειναν σταθεροί και προστέθηκε στα όχι η κ. Τσανάκα. Συνολικά δηλαδή τα όχι ήταν 31. Επίσης τα «παρών» από έξι μειώθηκαν σε πέντε. Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής ψήφισαν συνολικά 230 βουλευτές, κατά 63, υπήρξαν πέντε «παρών» και δύο απουσίες.

Το εσωκομματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός, επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευ. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας εκ νέου σε όλους τους τόνους ότι η Ν.Δ. υποστηρίζει κάθε κίνηση που διατηρεί τη χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο.

Η συνεδρίαση εξελισσόταν μέσα σε κλίμα έντονα ηλεκτρισμένο: ξεχώρισαν η υψηλότατων τόνων σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο με τον κ. Ευ. Βενιζέλο και η διάχυτη νευρικότητα στην αίθουσα, όταν σχεδόν στις 3.20 π.μ. και για μισή ώρα τον λόγο λάμβανε η πρόεδρος της Βουλής, που μίλησε ευθέως για «πραξικόπημα και εκβιασμό».

Ως προς την παράμετρο Ζωή Κωνσταντοπούλου, η παρέμβαση της οποίας προκάλεσε εκ νέου εντονότατη δυσφορία τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώθηκε, αξιοσημείωτο είναι και πως αν και υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμη από τον χώρο της Ν.Δ. πρόταση μομφής προς το πρόσωπό της, «πάγωσε» καθώς δεν φαίνεται να βρήκε «πράσινο φως» από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η άρνηση στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι δεν θα έπρεπε στη συγκεκριμένη συγκυρία να συσπειρωθεί η εμφανώς τραυματισμένη συνοχή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική αποδοκιμασία, ωστόσο, καταγράφηκε από τον χώρο της κυβέρνησης και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο: Εμμέσως προσωπικά από τον κ. Τσίπρα, καθώς ο πρωθυπουργός απέρριψε –χωρίς να κάνει ονομαστική αναφορά- τη βασιμότητα των ενστάσεών της. Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Βούτσης «φωτογράφισε» την κ. Κωνσταντοπούλου: «Ο καθένας κρίνεται από τον λαό και την Ιστορία, βάσει και του θεσμικού του ρόλου. Είναι αυτονόητο αυτό. Οπως αυτονόητο είναι και ότι ως κυβέρνηση τηρούμε τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, ακόμα και σε οριακές διαδικασίες» είπε και πρόσθεσε: «Ουδείς μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί καθ’ υπαγόρευση. Πιεζόμαστε, μπορεί κάποιοι να πουν ότι εκβιαζόμασταν ως κυβέρνηση. Εχουμε δικαίωμα να συμβιβαζόμαστε, αλλά κανείς δεν νομοθετεί καθ’ υπαγόρευση».

Κριτικά στάθηκε σε παρέμβασή του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή