«Δεν ζήτησε ποτέ λεφτά ο Τσίπρας από τη Ρωσία»

«Δεν ζήτησε ποτέ λεφτά ο Τσίπρας από τη Ρωσία»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε χθες ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε απευθυνθεί στη Μόσχα ζητώντας της να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα ώστε να τυπώσει δικό της νόμισμα. Σχετική δήλωση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος έχει ήδη δηλώσει και ο υπουργός έχει δηλώσει και εμείς έχουμε επανειλημμένα δηλώσει σε διάφορα επίπεδα πως η ελληνική πλευρά και οι ελληνικές Αρχές δεν πλησίασαν τη Ρωσία για βοήθεια». Οι δηλώσεις αποτελούν απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη Μόσχα «δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων, που θα το αξιοποιούσε για να υποστηριχθεί η δραχμή». Η εκδοχή που παρουσίασε το δημοσίευμα για το «άδοξο» τέλος της υπόθεσης είναι ότι «η Ρωσία αντάλλαξε την Αθήνα με το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας», καθώς «οι ηγέτες αυτών των φιλορωσικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας προκήρυξαν τοπικές εκλογές για το φθινόπωρο, που ερμηνεύονται ως βήμα απόσχισης, χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση από την κ. Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ».

«Πούλησε ο Πούτιν την Ελλάδα;» είναι εξάλλου ο τίτλος ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στις θεωρίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος μπορούσε να συνδράμει τη χώρα μας να βγει από το ευρώ, αλλά ανέκρουσε πρύμναν την τελευταία στιγμή. Η βοήθεια για ένα Grexit μπορούσε να προέλθει είτε από τη Ρωσία, είτε από την Κίνα, σημειώνει το Bloomberg, αλλά η Κίνα ήταν απρόθυμη να το πράξει. Αντίθετα, η Μόσχα άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συμμετάσχει στην ομάδα των BRICS, και η νέα αναπτυξιακή τους τράπεζα θα μπορούσε να παράσχει δάνειο στην Αθήνα. Αυτός ίσως είναι ο λόγος που ο Τσίπρας τηλεφώνησε στον Πούτιν την επομένη του δημοψηφίσματος. Αν επρόκειτο περί μπλόφας, αυτή λειτούργησε, γράφει το πρακτορείο, αν και όχι ακριβώς όπως περίμενε η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Πούτιν θα μπορούσε να συναινέσει σε μία πολιτική μη ανάμειξης στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα το πάγωμα της ουκρανικής κρίσης με τη συναίνεση της Δύσης. «Η απάντηση της Δύσης στην ουκρανική κρίση θα μας δείξει κατά πόσον οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας έχουν δίκιο», καταλήγει το Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή