Κάλπες εντός Σεπτεμβρίου προβλέπει το Ποτάμι

Κάλπες εντός Σεπτεμβρίου προβλέπει το Ποτάμι

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών και μάλιστα εντός του Σεπτεμβρίου βλέπουν πια ως πιθανότερο στο «Ποτάμι». Οπως υποστηρίζουν στελέχη της Σεβαστουπόλεως, όλα δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας θα προτιμήσει να οδηγήσει το ταχύτερον την χώρα στις κάλπες για τρεις λόγους: Πρώτον για να αξιοποιήσει το δημοσκοπικό του προβάδισμα πριν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν τον αρμαγεδώνα των φόρων που θα φέρει από το Φθινόπωρο το Μνημόνιο. Δεύτερον για να αιφνιδιάσει την εσωτερική του αντιπολίτευση και να μην της επιτρέψει να μετεξελιχθεί σε κόμμα. Και τρίτον γιατί αν ο κ. Τσίπρας κατορθώσει να κλείσει στα μέσα Αυγούστου μια τριετή συμφωνία-πλαίσιο, θα επιδιώξει να την αξιοποιήσει εκλογικά προβάλλοντας στους ψηφοφόρους το δίλημμα αν προτιμούν το νέο Μνημόνιο να το εφαρμόσει εκείνος (δεσμευόμενος να το βελτιώσει), ή η ΝΔ την οποία θα διαβάλει ότι απέτυχε παταγωδώς στην εφαρμογή των προηγούμενων Μνημονίων.

Κατά πληροφορίες το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού συζητήθηκε εκτενώς στην τελευταία διευρυμένη συνεδρίαση της ΚΟ και του Πολιτικού σχεδιασμού του "Ποταμιού". Και ήταν ίσως η πρώτη φορά που ακούστηκαν τόσες αποκλίνουσες απόψεις ακόμη και για την κεντρική στρατηγική του κόμματος. Μάλιστα ο κ. Γρ. Ψαριανός και άλλα στελέχη, όπως οι κ. Χ.Θεοχάρης, Δ.Τσιόδρας, Θ.Σκόκος και Στρ. Μούγερ, είτε εμμέσως, είτε και ευθέως, αμφισβήτησαν την επιλογή του κ. Στ. Θεοδωράκη να μην αναδεικνύει τις τεράστιες προσωπικές ευθύνες του Αλ. Τσίπρα για το αδιέξοδο της χώρας, δίδοντας έτσι την εντύπωση ότι τον στηρίζει. Ο κ. Ψαριανός εξέφρασε επιπλέον τον έντονο προβληματισμό του αν ήταν ορθό το "Ποτάμι" να στηρίξει άνευ όρων ακόμη και τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας ουδόλως έχει αναγνωρίσει την υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης, ενώ αντιθέτως ο κ. Π. Καρκατσούλης και η Αντ. Λυμπεράκη υποστήριξαν ότι το κόμμα θα ήταν αναξιόπιστο αν έθετε αίφνης προυποθέσεις, έχοντας εδώ και μήνες προαναγγείλει την εν λευκώ στήριξη της συμφωνίας.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης εξέφρασε την πεποίθησή ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν ότι προτάσσει τη σωτηρία της χώρας αντί να ειρωνεύεται τον πρωθυπουργό όπως η ΝΔ. Ωστόσο και ο ίδιος δεν αρνήθηκε ότι αν τελικώς προκληθούν εκλογές, το δίλημμα που θα επιχειρήσει να επιβάλει ο πρωθυπουργός, θα είναι «Τσίπρας ή οτιδήποτε άλλο». Και με βάση αυτό το ενδεχόμενο φέρεται πλέον να εξετάζει σοβαρά την πλήρη αναπροσαρμογή της στρατηγικής του, αναγνωρίζοντας προφανώς ότι αν ο κ.Τσίπρας επιχειρήσει μια κεντροαριστερή στροφή έχοντας απαλλαγεί τους… Λαφαζάνηδες, οι προσεχείς κάλπες θα είναι για το "Ποτάμι" μια μάχη πολιτικής επιβίωσης.

Ενα πρώτο δείγμα, τέλος, της διαφαινόμενης αλλαγής της στάσης του κ. Θεοδωράκη έναντι του κ. Τσίπρα ήταν μάλλον η προχθεσινή επιλογή του στην Βουλή να στοχοποιήσει προσωπικά τον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά για τις επιλογές του στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Οπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού,  κ. Παππάς με μια αιφνιδιαστική απόφαση του, σε μια περίοδο που η διεθνής εικόνα της χώρας βάλλεται, προχωρεί στην αναστολή λειτουργίας εννέα Γραφείων Τύπου Εξωτερικού και κυρίως στην μαζική μετακίνηση 39 υπαλλήλων, 16 εκ των οποίων κατείχαν μέχρι σήμερα θέσεις προϊστάμενων. Και με αυτό το δεδομένο ο κ. Θεοδωράκης προκάλεσε δημοσίως τον κ. Παππά να απαντήσει αν και στον τόσο κρίσιμο τομέα της Διεθνούς Προβολής της χώρας υιοθετούνται πλέον μέθοδοι Μπαλτά και Κουρουμπλή οι οποίοι έχουν ήδη αποδείξει ότι ξηλώνουν αδιακρίτως διευθυντές και στελέχη Οργανισμών με μόνο κριτήριο να τοποθετήσουν ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Παππάς απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση στον κ. Θεοδωράκη, γεγονός που σχολιάστηκε στη Σεβαστουπόλεως ως ένδειξη πλήρους αμηχανίας, ενώ το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού στοχοποίσε τον στενότερο συνεργάτη του πρωθυπουργού, προφανώς δεν πέρασε απαρατήρητο και στο Μαξίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή