Γιουνκέρ: Το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι

Γιουνκέρ: Το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι» με την προϋπόθεση βέβαια ότι «η Ελλάδα τηρεί τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ανοίξει το δρόμο των διαπραγματεύσεων του με τους διεθνείς πιστωτές για το νέο πρόγραμμα διάσωσης».

Οι πιστωτές είναι προετοιμασμένοι από χθες Πέμπτη για την έναρξη των συνομιλιών για το πρόγραμμα διάσωσης στην Αθήνα, μετά την ψήφιση της δεύτερης δέσμης προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή και παρά την «εξέγερση» της αριστερής πλατφόρμας που μπορεί να φέρει πρόωρες εκλογές, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Στην περίπτωση της μη υπερψήφισης των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή την Τετάρτη, η χώρα θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, τονίζεται στο δημοσίευμα.

«Πάντα απέκλεια την επιλογή ενός Grexit», σημείωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή σε αυστριακό ραδιόφωνο (ORF) την Τετάρτη.

«Περιμένω ότι Grexit είναι σίγουρα έξω από το τραπέζι, αλλά ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ετοιμότητα του ελληνικού κοινοβουλίου … να φέρει αποτελέσματα», σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Παράλληλα χαρακτήρισε επιτυχημένες τις τελευταίες διαπραγματεύσεις για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. «Βρήκαμε μια λύση», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει τώρα «μια μακρά περίοδο ηρεμίας». Το άγχος «είναι κακός σύμβουλος».

Σε ό,τι αφορά το κοινό νόμισμα, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι χωρίς το ευρώ η οικονομία της Ευρώπης θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση. «Το ευρώ είναι το τσιμέντο που κρατά ενωμένη την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή