Πανηγυρική παραμονή Μεϊμαράκη

Πανηγυρική παραμονή Μεϊμαράκη

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από το σύνολο της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης έλαβε χθες και την τελική επικύρωση της παρουσίας του στην ηγεσία και ταυτόχρονα την εντολή να οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Μεταξύ αυτών που διά βοής κατέστησαν χθες τον κ. Μεϊμαράκη τον 8ο πρόεδρο της Ν.Δ. βρίσκονταν, στην πρώτη γραμμή, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, με τον τελευταίο μάλιστα να καλεί, μέσω νοημάτων, τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο να ζητήσει, εκτός της διά βοής, και της διά ανατάσεως εκλογή του κ. Μεϊμαράκη, όπως και έγινε.

Η ομιλία του κ. Μεϊμαράκη ήταν σαφής ως προς τους στόχους του, δεδομένου ότι η αίσθηση περί επικείμενων εκλογών μοιάζει να κυριαρχεί και στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ν.Δ.:

• Προχώρησε σε ιστορική αναδρομή, με ονομαστική αναφορά στο σύνολο όσων ηγήθηκαν της παράταξης μετά τη Μεταπολίτευση, σε μια σαφή προσπάθεια επαναπροσέγγισης με παραδοσιακούς ψηφοφόρους που στις εκλογές γύρισαν την πλάτη στη Ν.Δ.

• Επέμεινε να τοποθετήσει το στίγμα του κόμματος στον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, επιχειρώντας να επαναφέρει τη ρότα εκεί που την άφησε το 2009 ο κ. Κ. Καραμανλής και, παράλληλα, να περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών από το Ποτάμι ή έναν «ευρωπαϊκό» ΣΥΡΙΖΑ.

• Εξήρε την πρωθυπουργία του Αντ. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε, με αφορμή την προεδρική εκλογή, την κυβέρνηση προτού οι πολίτες αρχίσουν να εισπράττουν τα θετικά της σταδιακής εξόδου από την κρίση. Σε αυτό δεν είναι αμέτοχοι και οι πολίτες, που πλέον δεν έχουν το άλλοθι της άγνοιας. Σε έξι μήνες η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου τα ανέτρεψε όλα, ανέφερε.

• Επαναβεβαίωσε τη βούληση της Ν.Δ. να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και με την ψήφο της στη Βουλή, ωστόσο την ίδια ώρα έσπευσε να καθησυχάσει κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη που αρχίζουν να δυσφορούν για τη μετριοπαθή γραμμή του κόμματος. Μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης, που παρουσίασε την υπογραφή της συμφωνίας ως την «τελευταία ευκαιρία για την πατρίδα», υπογράμμισε ότι η «επιτυχημένη διαπραγματευτική ομάδα της Ν.Δ. (σ.σ.: επί της ουσίας οι Χρ. Σταϊκούρας και Στ. Παπασταύρου) είναι στη διάθεση της κυβέρνησης», ωστόσο «τα μέτρα φέρουν την υπογραφή των Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου».

• Επιχείρησε να ακυρώσει, ήδη πριν από τις κάλπες, τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα ως προς την αναγκαιότητα μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης. «Εμείς θέλουμε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της, δεν έχει κανέναν λόγο να πάει σε κάλπες. Αν πάει, θα πρέπει να εξηγήσει το γιατί· για να λύσει τα εσωκομματικά της ζητήματα θα βάλει σε περιπέτεια τον ελληνικό λαό;», αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να είναι νέος ηλικιακά αλλά εκφράζει ό,τι πιο παρωχημένο. Ταυτόχρονα, επένδυσε και στις εσωτερικές αντιφάσεις της κυβέρνησης με αναφορές στην κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, προς την οποία είπε ότι η Ν.Δ. δεν θα υποβάλει πρόταση μομφής αλλά και με τον υπαινιγμό, στον απόηχο των σεναρίων εκλογικής συνεργασίας των κ. Τσίπρα και Καμμένου, ότι «οι ΑΝΕΛ έχουν, ουσιαστικά, απορροφηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Μετά και τη χθεσινή, πανηγυρική επιβεβαίωσή του, ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να προχωρήσει και σε αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό, χωρίς πάντως να θίξει τις όποιες λεπτές ισορροπίες. Πάντως, ήδη στα γραφεία της Συγγρού έχουν αρχίσει να συρρέουν, πιο εμφανώς πλέον, στελέχη που αναφέρονται στην περίοδο του κ. Μεϊμαράκη στη θέση του γραμματέα της Ν.Δ., υπό τον κ. Κ. Καραμανλή.

Τα «καρφιά» και οι διαφωνίες…

Η «συμφωνία κορυφής», καθώς είχε την ενεργό στήριξη και των κ. Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, στην κομματική σύσκεψη της Πέμπτης, απέτρεψε το ενδεχόμενο να μετατραπεί η χθεσινή Πολιτική Επιτροπή σε πεδίο αντιπαράθεσης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έλειψαν οι αιχμές αλλά και οι διαφωνίες. Οπως το «καρφί» του γραμματέα του κόμματος Ανδ. Παπαμιμίκου, ο οποίος σημείωσε ότι η μάχη απέναντι στο «παλιό» πρέπει να δοθεί και εντός Ν.Δ., βάλλοντας κατά της πρακτικής των συμφωνιών κάτω από το τραπέζι αλλά και όσων «όταν βρέθηκαν στα κέντρα αποφάσεων, αντί να απαντήσουν στο ερώτημα “πώς θα είμαι χρήσιμος για τη χώρα”, χρησιμοποίησαν τις καρέκλες για τη δική τους προσωπική προβολή». Ή, όπως η διαφωνία των κ. Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη, που ως απάντηση στη στροφή προς το Κέντρο επεδίωξαν να προσωποποιήσουν και να περιχαρακώσουν τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος. «Δεν τίθεται ζήτημα ιδεολογικού επαναπροσδιορισμού κάθε τρεις και πέντε, γιατί αυτή η σύγκρουση είναι παλιά και θα συνεχίζεται μέχρι να ηττηθούν και ολοκληρωτικά οι δυνάμεις της Αριστεράς και εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη», επεσήμανε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας πως αυτή η παράταξη, όπως κι αν εκφράστηκε (Λαϊκό Κόμμα, Συναγερμός, ΕΡΕ, Ν.Δ.) «είναι η παράταξη που λέγεται Δεξιά στην Ελλάδα, αυτό εκπροσωπούμε, αυτό είμαστε και αυτό δεν αλλάζει». Και ο κ. Γεωργιάδης ήταν σαφής: «Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια και θα την κρατήσουμε και τώρα ως περήφανοι δεξιοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή