Αλήθειες και μύθοι για τους αγρότες

Αλήθειες και μύθοι για τους αγρότες

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «μάχη» των προαπαιτούμενων του Ιουλίου έληξε με διαχειρίσιμες, επί του παρόντος, απώλειες για την κυβέρνηση, αλλά ο «πόλεμος» για τη φορολόγηση των αγροτών είναι μπροστά. Και η κυβέρνηση, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στηρίζουν με την ψήφο τους τα προαπαιτούμενα, κυρίως η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουν ότι θα κληθούν σύντομα να διαχειριστούν εκ νέου τις σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό τους.

Το επόμενο ραντεβού θα είναι πιθανότατα τον Οκτώβριο, καθώς το πολιτικά κρίσιμο ζήτημα της φορολογίας των αγροτών (φορολογικοί συντελεστές, πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης κ.ά.) θα περιλαμβάνεται στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2015-2018, το οποίο θα προωθηθεί πριν από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, όπως επίσης και αυτό των αλλαγών στο ασφαλιστικό. Σχετικά με τα μέτρα για τους αγρότες, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πρόσφατα ότι ουδέποτε μπήκε σχετική συζήτηση στο τραπέζι με τους δανειστές, αλλά δεν διευκρίνισε για πότε μεταφέρεται η επίλυσή του. Η λέξη «αγρότες» στα έξι προαπαιτούμενα «δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει πότε θα έρθουν προς ψήφιση οι αλλαγές.

Ο αρχικός θόρυβος για πιθανή συμπερίληψη της φορολογίας των αγροτών στο δεύτερο κύμα των προαπαιτούμενων εκτιμάται ότι προέκυψε από την ερμηνεία του προαπαιτούμενου για τις αλλαγές στον ΦΠΑ υπό τον γενικό, όμως, τίτλο «αναγκαία φορολογικά μέτρα», αλλά και από τη δέσμευση της Αθήνας για υιοθέτηση της πρότασης του προέδρου της Κομισιόν κ. Γιουνκέρ, η οποία έχει σαφή αναφορά σε μέτρα για τους αγρότες. Δεν συμπεριλήφθηκε, ωστόσο, στο κοινό ανακοινωθέν, γεγονός που εκτιμάται ως ανοχή από την πλευρά των θεσμών προκειμένου να διευκολυνθεί η Αθήνα να το διαχειριστεί με μεγαλύτερη άνεση χρόνου και όχι υπό τη δαμόκλειο σπάθη των προαπαιτούμενων του Ιουλίου, που ούτως ή άλλως προκάλεσαν σοβαρή ρωγμή στην κυβερνητική συνοχή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών στελεχών, η αρχική διαρροή για συμπερίληψη της φορολογίας των αγροτών στα δεύτερα προαπαιτούμενα έγινε προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη εικόνα της έκτασης των αντιδράσεων στην κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι ηγεσίες των οποίων βρέθηκαν αντιμέτωπες με γενικευμένες αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, υπήρξαν αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ στελεχών τόσο του Μεγάρου Μαξίμου, της Συγγρού και της Ιπποκράτους όσο και μεταξύ στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως στην Αθήνα να αναζητήσει ισοδύναμα που θα «ελαφρύνουν» τον λογαριασμό για τους αγρότες. Κατά τις ίδιες πηγές, στις επαφές αυτές κατέστη σαφές ότι η απαίτηση για υπερψήφιση των μέτρων ισχύει απόλυτα, αλλά όχι εντός της χρονικής προθεσμίας που εμφανίζεται ως καταληκτική. «Δεν μας ζήτησαν να το περάσουμε στα προαπαιτούμενα. Προφανώς η κυβέρνηση θέλησε να δοκιμάσει μήπως μπορεί να το περάσει σε αυτήν τη φάση, αλλά τελικώς το άφησε γι αργότερα», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήρθαν σε επαφή με τις Βρυξέλλες.

Μετά αρκετές ημέρες έντονων εσωτερικών ζυμώσεων αλλά και διαβουλεύσεων, γνωστοποιήθηκε ότι το δεύτερο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μόνο την ψήφιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Είχε προηγηθεί διαρροή από Ευρωπαίο αξιωματούχο, σύμφωνα με την οποία τα δύο νομοσχέδια που σχετίζονται με τη φορολογία των αγροτών και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αναμένεται να υιοθετηθούν μέχρι τις 20 Αυγούστου. Η κυβέρνηση, διά της εκπροσώπου της κ. Ολγας Γεροβασίλη, διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές θα έρθουν προς ψήφιση το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει πότε πρόκειται να έρθουν τελικώς προς έγκριση στη Βουλή, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες, ο πολιτικός χρόνος έως τον Οκτώβριο είναι πυκνός και πιθανότατα θα φέρει εξελίξεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή