Το ορόσημο της 20ής Αυγούστου

Το ορόσημο της 20ής Αυγούστου

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων θα κληθεί να περάσει από τη Βουλή η κυβέρνηση εντός του Αυγούστου, είτε έχουν ολοκληρωθεί έως τις 20 Αυγούστου οι διαδικασίες για το νέο δάνειο, είτε όχι.

«Θεωρητικώς θα μπορούσε να δοθεί κάποια δόση μόνο με την κύρωση του μνημονίου από την ελληνική Βουλή. Αλλά δεν έγινε ποτέ έως σήμερα και δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα γίνει τώρα που δεν υπάρχει καμία αξιοπιστία. Αντίθετα, θα ενισχυόταν η αξιοπιστία της κυβέρνησης και θα διευκολυνόταν η έγκριση της βοήθειας από τα άλλα κράτη-μέλη, αν η κυβέρνηση έπαιρνε την πρωτοβουλία να περάσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις πριν από τη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν προαπαιτούμενα για κάθε ευρώ που θα εκταμιευθεί οποτεδήποτε», λέει στέλεχος της τρόικας.

Υπάρχουν δύο σενάρια για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και ένα ορόσημο: η 20ή Αυγούστου, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ένα σενάριο, το καλύτερο για όλες τις πλευρές, είναι να πληρωθεί το ομόλογο με την πρώτη δόση από το νέο δάνειο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει έως τον Δεκαπενταύγουστο η Αθήνα και η τρόικα να έχουν συμφωνήσει το νέο μνημόνιο, το οποίο θα έχει εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και τα ξένα κοινοβούλια. Φυσικά θα έχουν καθοριστεί και προαπαιτούμενα, τα οποία θα ψηφιστούν ενδεχομένως ταυτόχρονα με την κύρωση του μνημονίου, για να εκταμιευθεί η δόση.

Στο άλλο σενάριο, δηλαδή στην περίπτωση που δεν έχουν ολοκληρωθεί έως τότε οι διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο, θα πρέπει να δοθεί ένα άλλο δάνειο-γέφυρα, πάλι από το Ταμείο Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EFSM). Είναι μια λύση που δίνει περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις, αλλά έχει αρκετά αρνητικά:

1. Υπάρχουν κράτη της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. που διαφωνούν να δοθεί δεύτερη χρηματοδότηση-γέφυρα. Αυτό το νόημα είχε η απόφαση να δοθούν την προηγούμενη εβδομάδα μόνο όσα χρήματα χρειάζονταν για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Ιουλίου έναντι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

2. Γι’ αυτό το δάνειο (όπως και για το πρώτο δάνειο-γέφυρα) θα απαιτηθούν εγγυήσεις που δεν είναι εύκολο να βρεθούν.

3. Θα ζητηθούν και σε αυτή την περίπτωση προαπαιτούμενα. Ετσι αυξάνεται το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση αν φέρει ένα πακέτο μέτρων στη Βουλή τον Αύγουστο για να πάρει ενδιάμεση χρηματοδότηση και ένα δεύτερο πακέτο αργότερα (τον Σεπτέμβριο) όταν συμφωνηθεί το μνημόνιο, θέτοντας σε ακόμη μεγαλύτερη δοκιμασία τις αντοχές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Λογικά, λοιπόν, όλοι θα ήθελαν να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι τα μέσα Αυγούστου, αλλά η εμπειρία έξι ετών διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές κυβερνήσεις κάνει τους πιστωτές επιφυλακτικούς. Γι’ αυτό τον λόγο εξετάζεται το ενδεχόμενο να συγκληθεί ένα Eurogroup τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου (στις 11 ή στις 14), προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της προόδου των διαπραγματεύσεων και να αποφασιστεί πώς θα καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει άμεσα νέα προαπαιτούμενα και ιδιαίτερα υψηλού πολιτικού κόστους (όπως, π.χ., η αλλαγή στη φορολογία των αγροτών). Το είδος των προαπαιτούμενων που θα ζητήσουν οι πιστωτές στην περίπτωση δανείου-γέφυρα δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά θα είναι κατά πάσα πιθανότητα διαρθρωτικά. Η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων δεν επείγει, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ουσιαστικά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους. Ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που ήδη θεσμοθετήθηκαν στις 15 Ιουλίου, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της τρόικας οδηγούν σε πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ το 2015.

Ολα αυτά θα εξετασθούν τις επόμενες ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα φτάσουν στην Αθήνα τα κλιμάκια της τρόικας. Την Παρασκευή η κυβέρνηση απέστειλε στο ΔΝΤ την κατάλληλη επιστολή, με την οποία ζήτησε να αρχίσουν και με το Ταμείο διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή