Τρεις πρέσβεις σε ένα χρόνο στο Βερολίνο

Τρεις πρέσβεις σε ένα χρόνο στο Βερολίνο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι συμβαίνει με τους πρέσβεις της Ελλάδας στο Βερολίνο; Προτού καν συμπληρωθεί ένας χρόνος, έχουν αλλάξει τρεις επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής και μάλιστα στην πλέον κρίσιμη περίοδο για τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Κι ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρέσβη, Θεόδωρου Δασκαρόλη, εκκρεμούν ακόμη κάποια διαδικαστικά ζητήματα, τα οποία –σύμφωνα με τους επαΐοντες– θα μπορούσαν να λυθούν σε μία βδομάδα.

Η δυσπραγία μοιάζει σχεδόν εσκεμμένη στα μάτια της ελληνικής κοινότητας στη Γερμανία, η οποία έχει πλέον την υποψία ότι όλα αυτά οφείλονται στον συγκεντρωτισμό του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και την άνεση με την οποία κινείται στα γερμανικά διπλωματικά σαλόνια και τηλεοπτικά στούντιο, λόγω των σπουδών του στο Γκίσεν της Εσσης και της ερευνητικής του δουλειάς στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ.

Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι ορκίζονται στο όνομά του, και, αν παρακολουθήσει κανείς τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις στα κρατικά δίκτυα ARD και ZDF, συνειδητοποιεί πως ένας από τους βασικούς λόγους είναι η ευφράδειά του στα γερμανικά, που του επιτρέπει να μονοπωλεί την άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έναντι του Βερολίνου.

Δική του επιλογή φαίνεται πως είναι και ο κ. Δασκαρόλης, ο οποίος μέχρι πρότινος υπηρετούσε στη Μάλτα, μια μάλλον ήσσονος σημασίας πρεσβεία, όπως υπογραμμίζουν διπλωματικοί κύκλοι. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που προβληματίζει η τοποθέτησή του στο Βερολίνο. «Μου το ζήτησαν επιτακτικά», φέρεται να εκμυστηρεύθηκε σε στενούς του συνεργάτες ο κ. Δασκαρόλης, συγγενικό πρόσωπο του οποίου συνδέεται με τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Αν και ο προκάτοχος του κ. Δασκαρόλη, ο Πάνος Καλογερόπουλος, περιγράφεται ως ενίοτε εριστικός και δύσκολος χαρακτήρας, ο τρόπος αποπομπής του κρίνεται μάλλον «άκομψος». «Δεν εκπροσώπησε επαρκώς τις θέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», έγραψε η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, ερμηνεύοντας τους λόγους αποπομπής του.

Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους επικρατέστερους λόγους για την παραίτηση του πρέσβη που προηγήθηκε του κ. Καλογερόπουλου στο Βερολίνο, του Γιώργου Ζωγράφου, ήταν η παρέμβαση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «Γεφύρι της Αρτας» το κτίριο της πρεσβείας μας στο Βερολίνο, καθώς επρόκειτο να παραδοθεί το 2012, αλλά παραμένει ημιτελές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εργολάβος έχει κηρυχθεί έκπτωτος, έχοντας ξοδέψει πολύ πάνω από τα 15 εκατ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός. «Το έργο αντανακλά όλες τις παθογένειες της χώρας», λέει ένας από τους μηχανικούς που εργάστηκαν στην κατασκευή του. Ο εργολάβος πήρε τα χρήματα, «δεν πλήρωνε τους εργαζόμενους επί μήνες κι έτρεχε –πετώντας στην πρώτη θέση– στο Final Four στην Κωνσταντινούπολη», το Δημόσιο δεν επέβλεψε το έργο με σοβαρότητα και το αποτέλεσμα είναι να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη και να αναζητείται νέος κατασκευαστής.

Κατά μία άλλη εκδοχή, η δυσφορία του κ. Ζωγράφου είχε ως αφορμή το γεγονός πως ενημερώθηκε κατά τύχη, την τελευταία στιγμή, για την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και δεν συμμετείχε στην προπαρασκευή του ταξιδιού. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ωστόσο, ήταν όταν είδε να εξαιρείται από τις διμερείς συνομιλίες, και τη θέση του είχε καταλάβει ο τότε σύμβουλος του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή