Ζητούνται άμεσα εξηγήσεις από τον κ. Τσίπρα

Ζητούνται άμεσα εξηγήσεις από τον κ. Τσίπρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδο αρχηγών φέρνει την «υπόθεση Βαρουφάκη» η Ν.Δ. μετά την αποκάλυψη ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών ετοίμαζε σχέδιο κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος υποκλέπτοντας τα ΑΦΜ των πολιτών. Είναι ενδεικτικό ότι, εκτός από τη Ν.Δ., τόσο το Ποτάμι όσο και το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν «εδώ και τώρα» από τον πρωθυπουργό να δώσει προσωπικά εξηγήσεις, πολύ περισσότερο όταν από τους ισχυρισμούς Βαρουφάκη φέρεται ο κ. Τσίπρας να τον είχε εξουσιοδοτήσει προκειμένου να εκπονήσει το εν λόγω σχέδιο.

Με αυτά τα δεδομένα προκάλεσε χθες αίσθηση ότι το Μαξίμου όχι μόνον απέφυγε να τοποθετηθεί επισήμως στην ουσία των αποκαλύψεων, αλλά δεν εξέδωσε έστω ένα non paper από αυτά που συνηθίζει. Το μόνο σχόλιο του Μαξίμου ήταν μια προφορική διαρροή, με την προτροπή στους δημοσιογράφους να αποδοθεί «σε πηγές». Σύμφωνα με αυτήν, «ουδέποτε η κυβέρνηση επεξεργάστηκε σχέδιο Grexit, καθώς όλες οι κινήσεις της έγιναν με προσανατολισμό την παραμονή στο ευρώ. Αυτό που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός ήταν», σύμφωνα με την ίδια διαρροή, «να γίνει επεξεργασία ενός πλάνου για το πώς θα ήταν η χώρα και η οικονομία εάν μας έδιωχναν οι άλλοι και όχι σχέδιο για να φύγουμε με δική μας πρωτοβουλία».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας δεν θα αποφύγει να δώσει εξηγήσεις. Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης θα καταθέσει ερώτηση στην Ωρα του Πρωθυπουργού, ενώ συνεργάτες του μιλούσαν χθες «για ξεκάθαρη υποκλοπή των ΑΦΜ των πολιτών» και «για μια υπόθεση την οποία, εκτός από τον κ. Τσίπρα, γνώριζε και ο κ. Καμμένος». Εξέφραζαν δε την απορία τους «γιατί δεν έχει παρέμβει ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων». Παράλληλα, χθες, 24 βουλευτές της Ν.Δ., αφού κατήγγειλαν σε δική τους ερώτηση ότι «ο κ. Βαρουφάκης προετοίμαζε παρατραπεζικό σύστημα με υπεξαίρεση δημόσιου υλικού και υποκλοπή προσωπικών δεδομένων», ρωτούν ευθέως τον κ. Τσίπρα εάν ο ίδιος «είχε δώσει τη σχετική εντολή», «αν ήταν σε γνώση του οι λεπτομέρειες του σχεδίου και ειδικότερα η υποκλοπή των ΑΦΜ των φορολογουμένων», όπως και «ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει προκειμένου να διερευνηθεί πολιτικά και δικαστικά η δράση στελεχών της κυβέρνησης που κινούνται έξω από τα όρια της δημοκρατικής νομιμοποίησής τους».

Αναλόγως σκληρή ήταν η ανακοίνωση και του κ. Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος μίλησε για «εξωφρενικά σχέδια του κυβερνητικού λόμπι της δραχμής» και κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να απαντήσει καθαρά στον λαό αν ήταν σε γνώση του οι πραξικοπηματικές ενέργειες που προετοίμαζαν την επιστροφή στη δραχμή», θέτοντας μάλιστα το ίδιο ερώτημα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη όπως και στον υπουργό Επικρατείας κ. Ν. Παππά.

Τέλος, και το ΠΑΣΟΚ, μέσω του κ. Θ. Παπαθεοδώρου, τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας οφείλει να απολογηθεί στους πολίτες για το Plan B και όχι να κρύβεται», ενώ έθεσε το ερώτημα γιατί οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν ήδη πράξει το καθήκον τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή