Ψήφιση νομοσχεδίων… τραβώντας κλήρο

Ψήφιση νομοσχεδίων… τραβώντας κλήρο

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό το καλοκαίρι, μετά όλα όσα έχουν μεσολαβήσει, οι περισσότεροι κυκλοφορούσαμε με τη βεβαιότητα ότι τουλάχιστον τίποτα δεν μπορεί πια να μας εκπλήξει. Η επικαιρότητα έχει συναντήσει πολλές φορές την τέχνη, στη σουρεαλιστική της μορφή συχνότερα, οι ειδήσεις όλο και περισσότερο μοιάζουν βγαλμένες από το Κουλούρι, έχουμε εξασκήσει αντοχές όσο ποτέ.

Αλλά όσοι βρεθήκαμε το βράδυ της Δευτέρας στο τουίτερ, διαβάζοντας τη «ρηξικέλευθη», όπως αυτοπροσδιοριζόταν, πρόταση προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν «Ναι» και «Οχι» στα νομοσχέδια τραβώντας κλήρο, κάπως μας έκανε να αναθεωρήσουμε. Ναι, υπάρχει ακόμη ταλέντο εκεί έξω.

Την πρόταση, που δημοσιεύεται στο σάιτ της «Αυγής», έχει καταθέσει η κ. Χρύσα (Γεωργία) Κουλουφάκου, σκηνοθέτις θεάτρου, βιολόγος και μέλος της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Νέου Ψυχικού, και είναι πράγματι αρκετά πρωτοποριακή. Βασίζεται στην αρχή ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαθέτει στην πραγματικότητα 162 «Οχι». «Ομως, στις παρούσες συνθήκες, για να σταθεί η συγκυβέρνηση ελεύθερη από το όποιο καθεστώς ομηρίας, απαιτείται 120 ή 151 από αυτά τα “Οχι” να εμφανιστούν ως “εξαναγκασμένα ναι”». Για τις επερχόμενες «εκβιαστικές» ψηφοφορίες, λοιπόν, η κ. Κουλουφάκου προτείνει το βάρος του «σταυρού του Ναι» να μοιραστεί σε όλους. Και συγκεκριμένα: «Προτείνω: Πριν από κάθε τέτοια ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής, καλέστε συνεδρίαση της Κ.Ο. και βάλτε κλήρο, σύντροφοι βουλευτές. Βάλτε στην κληρωτίδα τόσα διπλωμένα χαρτάκια όσοι είστε. Δηλαδή 149 αν είστε μόνοι σας, ή 162 αν είστε μαζί με τους ΑΝΕΛ. Τα 151 χαρτάκια θα γράφουν μέσα “Ναι”. Τα υπόλοιπα θα γράφουν “Οχι”. Τραβήξτε κλήρο. Καθένας που τραβάει δείχνει δημόσια στην ομάδα τι τράβηξε.

Κάποιοι ευτυχείς θα κληρωθούν να μείνουν στο “Οχι”. Οι υπόλοιποι, σε αυτή την επικείμενη στην ολομέλεια της Βουλής ψηφοφορία, σηκώνουν τον σταυρό του “Ναι”. Στην επόμενη όμως ψηφοφορία, οι ευτυχείς του “Οχι” θα είναι διαφορετικά πρόσωπα, ενώ η ομάδα συνολικά θα παραμένει σταθερή στη στήριξη της κυβέρνησης, δίχτυ ασφαλείας για τον ακροβάτη πρωθυπουργό. Με αυτό τον τρόπο η υπερηφάνεια του “Οχι” ανήκει σε όλους, το βάρος του “Ναι” επίσης σε όλους, χωρίς κανείς να το σηκώνει μόνιμα και να του μένει στίγμα». Σατανικό;

Η κ. Κουλουφάκου εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται πολλαπλοί στόχοι. Κατ’ αρχάς, η συγκυβέρνηση θα συνεχίσει να καλύπτει τον αντιμνημονιακό χώρο, ενώ έτσι γλιτώνει την ντροπή «να φέρνουμε νομοσχέδια-τέρατα σε ένα άρθρο προσπαθώντας να μαντρώσουμε τους βουλευτές». Κυρίως, όμως, θα δείξει ανοιχτά στον κόσμο ότι «τη δήλωση μετανοίας που μας υποχρεώνει το Ευρω-ιερατείο να υπογράψουμε με το να κρατάει τον λαό και την οικονομία μας στη στραγγάλη, (…) την υπογράφουμε μεν (…) αλλά (…) μένουμε στο τραπέζι, το χτυπάμε με το χέρι και το μολύβι με το οποίο υπογράψαμε, τους κοιτάμε κατάματα και εξακολουθούμε να τους λέμε “μας υποχρεώσατε να υπογράψουμε ένα ψέμα”».

Ενας για όλους κι όλοι για έναν

Αντί για το «ναι σε όλα» στο «ένας για όλους και όλοι για έναν» (δικό μου είναι αυτό). Οπως γράφει, «τότε που οι πατεράδες μας ήταν κλεισμένοι στα στρατόπεδα και στα ξερονήσια, όταν κάποιος ανάμεσά τους τύχαινε να λάβει δέμα από το σπίτι του, δεν το κράταγε για την πάρτη του». Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, υπάρχουν και οι πιγκουίνοι. Ναι, οι πιγκουίνοι. «Πριν από λίγα χρόνια προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Το ταξίδι του αυτοκράτορα”. Δείχνει τη ζωή των αυτοκρατορικών πιγκουίνων στη διάρκεια του χειμώνα στην Ανταρκτική. Εκεί, στις σκληρότερες συνθήκες για τη ζωή στη Γη, χωρίς κανένα δομημένο καταφύγιο, οι πιγκουίνοι επιβιώνουν ως είδος, αλλά και ως άτομα (το καθένα με τις ιδιαιτερότητές του) σχηματίζοντας μια σφιχτή ομάδα, μέσα στην οποία αλλάζουν συνεχώς θέση μεταξύ τους, έτσι ώστε κανείς ποτέ να μη μένει για πολύ στις παρυφές του κοπαδιού εκτεθειμένος στο κρύο και κανείς αντίστοιχα να μη μένει συνεχώς στο κέντρο προστατευμένος χάρις στη ζεστασιά των άλλων σωμάτων». Η «Κ» επικοινώνησε με την κ. Κουλουφάκου για διευκρινίσεις και σχολιασμό της πρότασής της, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή