Εκλογές «φωτογραφίζει» ο Τσίπρας

Εκλογές «φωτογραφίζει» ο Τσίπρας

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικό καιροσκοπισμό, ειλημμένες από καιρό αποφάσεις για ρήξη και λαθροχειρία έναντι του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος απέδωσε χθες ο πρωθυπουργός στους εσωκομματικούς αντιπάλους του, προδιαγράφοντας ένα ακραία συγκρουσιακό τοπίο, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε (Ρ/Σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ), κάλεσε τους διαφωνούντες να παραδώσουν τις έδρες τους και «έδειξε» εκλογές ως κατάληξη της πορείας εσωκομματικής κάθαρσης.

«Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ήθελα εκλογές, αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε σχέδιο ολοκλήρωσης τετραετίας. Να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, να συγκρουστούμε, να βοηθήσουμε τους αδύναμους και να κριθούμε πάνω σε αυτό. Με τους υφιστάμενους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, αυτό δεν είναι εφικτό. Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές», τόνισε, καθιστώντας σαφές ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει να πορεύεται με κυβέρνηση μειοψηφίας. «Οι συλλογικές αποφάσεις πρέπει να τηρούνται. Οποιος δεν θέλει να τις τηρεί θα πρέπει να παραδίδει την έδρα, όπως ορίζει ο κανονισμός λειτουργίας της Κ.Ο.», δήλωσε. Ο κ. Τσίπρας καταφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις έναντι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «η τακτική που ακολουθούν σήμερα είναι ενταγμένη σε ένα πλαίσιο αποφάσεων για ρήξη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με τη σαφή τοποθέτηση της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως αυτή εκφράστηκε από τον κ. Π. Λαφαζάνη, ο οποίος, σε εκδήλωση με τίτλο «το ΟΧΙ δεν ηττήθηκε», τοποθετήθηκε με μανιφέστο υπέρ της επιστροφής στη δραχμή ως εναλλακτική στη συμφωνία πάνω σε ένα νέο Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «ο λαός ψήφισε (στο δημοψήφισμα) “όχι” σε μια κακή συμφωνία και όχι στην έξοδο από το ευρώ. Εγώ ποτέ δεν έθεσα τέτοιο ερώτημα», και μίλησε για «λαθροχειρία εκ του ασφαλούς». Απέδωσε δε υποκριτική συμπεριφορά και καιροσκοπική στρατηγική σε εκείνους που τώρα μιλούν για ρεαλιστική εναλλακτική. «Με ορισμένους συντρόφους δίναμε μάχες και καθόμασταν στο ίδιο τραπέζι με την ίδια αγωνία λίγες ημέρες πριν, ότι, αν σκάσει μια τράπεζα, θα καταστραφούμε πολιτικά. Δώσαμε τη μάχη του δημοψηφίσματος γνωρίζοντας τις εναλλακτικές. Οι ίδιοι άνθρωποι τώρα λένε ότι, αφού εξασφαλίστηκε ότι δεν κλείνει κάποια τράπεζα, αφού δεν καταστρεφόμαστε, εσύ να ψηφίσεις τη συμφωνία και εμείς να δρέψουμε τις δάφνες της πολιτικής καθαρότητας». Ως στοιχειώδη στάση αλληλεγγύης, δε, ανέφερε ότι θα περίμενε «να στηρίξουμε και να ψηφίσουμε, καταθέτοντας τη διαφωνία και μετά να συζητήσουμε επαναπροσδιορισμό της στάσης της κυβέρνησης και του κόμματος».

Την απόφασή του να προχωρήσει άμεσα στο ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου ο πρωθυπουργός προσδιόρισε με τη φράση «το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει πρόβλημα της χώρας», ενώ προανήγγειλε κινήσεις για μετασχηματισμό του κόμματος, επισημαίνοντας ότι, παρά τη συνεδριακή απόφαση, δεν έγινε ποτέ ενιαίο κόμμα, αλλά, από κόμμα του 4% έγινε κόμμα εξουσίας, «ένα κόμμα 30.000 μελών που διαμορφώνει πολιτική που έχει τη στήριξη 3 εκατ. πολιτών», κάτι που «πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αιχμηρός και έναντι της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου. «Είναι σουρεαλισμός να λέει σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω. Δεν είμαι μικρό παιδί, έχω κι άλλους τρόπους να προστατευθώ», ενώ χαρακτήρισε «παιδικά πράγματα» το «να παίζουμε κλεφτοπόλεμο και να ψηφίζουμε στις έξι το πρωί για να δείξουμε ότι κάνουμε πόλεμο στην τρόικα». Η κ. Κωνσταντοπούλου, πάντως, προαναγγέλλοντας χθες, έπειτα από συνάντηση με τον επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη δημιουργία παρατηρητηρίου που θα καταγράφει τις επιπτώσεις των μνημονιακών μέτρων στα ανθρώπινα δικαιώματα, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη διακριτή πορεία της.

«Διαρκής ο κίνδυνος Grexit»

Στην εκ των υστέρων διαπίστωση ότι θα ήταν προτιμότερο η σύγκρουση με τους εταίρους να είχε γίνει νωρίς, τον Φεβρουάριο, προέβη χθες ο πρωθυπουργός, κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα για τα λάθη που έγιναν στην πορεία της διαπραγμάτευσης. «Παρασυρθήκαμε σε μια διαπραγμάτευση που ήταν διαρκής φθορά για τις σάρκες μας», δήλωσε, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι αισθάνεται υπερήφανος για τη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση. Επιπλέον, αφού δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για τους χειρισμούς και για όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες, αναγνώρισε ότι έχει συντελεσθεί ζημία στην οικονομία από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, αλλά εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. «Πρέπει να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση, χωρίς να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς», τόνισε και πρόσθεσε ότι στο τέλος της ημέρας «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γιατί δώσαμε αυτή τη μάχη».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για διαρκή κίνδυνο Grexit, ως σχέδιο συγκεκριμένων κύκλων, ο οποίος παραμένει όσο δεν ολοκληρώνεται η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα και δεν υπάρχει απόφαση για το χρέος. Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με δραματικούς τόνους την ολονύκτια διαπραγμάτευση της 12ης προς 13η Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι δεν είχε άλλη εναλλακτική από την αποδοχή της συμφωνίας. «Η καρδιά μου έλεγε να σηκωθώ, να τα βροντήξω και να φύγω, αλλά ήξερα ότι μέσα σε 48 ώρες θα τελείωνε η ρευστότητα και επιπλέον η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε “κούρεμα” των collaterals. Δεν υπήρχε θέμα “κουρέματος” των καταθέσεων, αλλά κατάρρευσης. Δεν θα “κουρεύονταν” οι αποταμιεύσεις αλλά δεν θα υπήρχαν αποταμιεύσεις. Επιπλέον, ήξερα ότι αν έφευγα, θα επέστρεφα πάλι εκεί και με δυσμενέστερες συνθήκες. Από τη μια ήταν η λογική και από την άλλη το πολιτικό αισθητήριο για το πώς θα πήγαιναν τα πράγματα. Ηταν πολιτική επιλογή ευθύνης η απόφαση που πήρα τη 12η Ιουλίου. Επικράτησε το αίσθημα προστασίας των λαϊκών στρωμάτων», τόνισε.

Μέτρα ανακούφισης

Απαντώντας σχετικά με τα σενάρια για τρίτο πακέτο προαπαιτουμένων, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «δεν θα υλοποιήσουμε τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπονται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, αλλά, παράλληλα, θα αναζητεί μέτρα ανακούφισης για τους ασθενέστερους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή