ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Δ.: Συμφωνία μέσα στον Αύγουστο

n-d-symfonia-mesa-ston-aygoysto-2095391

Προϋπόθεση για την επαναφορά της Ελλάδας σε πορεία ομαλότητας θεωρεί ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης την υπογραφή συμφωνίας της χώρας με τους εταίρους εντός του Αυγούστου, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που είχε χθες συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο, σε δήλωσή του, χαρακτήρισε «θεματοφύλακα της σταθερότητας της οικονομίας», δεν κρύβει σε συνομιλητές του τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την επίδραση που μπορούν αυτές να έχουν στο εθνικό ζήτημα.

«Μπορούμε να βρούμε λύσεις και να αισιοδοξούμε εάν τελικά κλείσει η κυβέρνηση μια συμφωνία, μέσα στον Αύγουστο, και μπορέσουμε με την ψυχραιμία και τη συναίνεση που απαιτείται να οδηγήσουμε την οικονομία και τη χώρα προς τον δρόμο της ανάπτυξης και της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων», σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης, την ίδια στιγμή που, αποτυπώνοντας το κλίμα ανησυχίας, συνεργάτες τόνιζαν πως «όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με τα εσωκομματικά του, λύσεις δεν θα υπάρξουν». Χαρακτηριστική προς τούτο είναι και η δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος κ. Κ. Καραγκούνη, ο οποίος σχολιάζοντας τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στο Κόκκινο, υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. αντιπαρέρχεται τα ψέματα του κ. Τσίπρα και ζητά μόνον ένα: «να μην κάνει το εσωτερικό πρόβλημα του κόμματός του μείζον πρόβλημα για όλη τη χώρα».

Στο επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη διατυπώνεται η εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει, πλην της συμφωνίας, να εξασφαλίσει και ρύθμιση για το χρέος πριν εξετάσει οποιοδήποτε εκλογικό σενάριο, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι με το κλίμα ρήξης στον ΣΥΡΙΖΑ η προσπάθεια θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η Ν.Δ. κυρίως για εθνικούς λόγους και, δευτερευόντως, για καθαρά πολιτικούς, προκειμένου να ακυρώσει τα σχέδια του πρωθυπουργού, επιμένει ότι η χώρα θα πρέπει να ξεφύγει από το ανατροφοδοτούμενο προεκλογικό κλίμα. «Αν δεν μπορέσει να βρει άκρη με το εσωτερικό του ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να βρει λύση από την παρούσα Βουλή» σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ.

Στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, στην οποία εκ μέρους της Ν.Δ. συμμετείχαν και οι Χρ. Σταϊκούρας, Κυρ. Μητσοτάκης και Κ. Καραγκούνης, εκτιμήθηκε μεν ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν θα αγγίξουν το όριο των 25 δισ. ευρώ, ωστόσο εκφράστηκε προβληματισμός ότι η παράταση της εκκρεμότητας επιφέρει και νέα βάρη στην οικονομία. Επιτελικά στελέχη του κόμματος, πάντως, θεωρούν εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Σε πλήρη συνάρτηση με τις εξελίξεις είναι και η συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος για τη στάση έναντι της κυβέρνησης. Ο κ. Μεϊμαράκης, προχθές στον ΑΝΤ1, απέφυγε να θέσει θέμα δεδηλωμένης, επιδιώκοντας σαφώς να είναι ο κ. Τσίπρας που θα φέρει εις πέρας τη συμφωνία. Σε άλλους τόνους ήταν, πάντως, η τοποθέτηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη χθες (9,84), ο οποίος και έκανε λόγο για «ένα διασπασμένο κόμμα που έχει απολέσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή».

Κύκλος επαφών

Στο γαλάζιο παρασκήνιο, ο κ. Μεϊμαράκης συνεχίζει τον κύκλο επαφών του με στελέχη και χθες είχε μακρά συνεργασία με τον κ. Ευ. Αντώναρο και, κατά πληροφορίες, συνομιλία με την κ. Μαριέττα Γιαννάκου.

Με αφορμή, δε, σενάρια και διαδικτυακές ανακοινώσεις στελεχών περί επανενεργοποίησής τους στη Ν.Δ., όπως πρόσφατα ο κ. Γ. Βουλγαράκης, συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη συνέστηναν σε όσους «σπεύδουν να βγάλουν ειδήσεις και συμπεράσματα, να κρατούν πολύ μικρό καλάθι».