Σε εκλογική ετοιμότητα από Μεϊμαράκη

Σε εκλογική ετοιμότητα από Μεϊμαράκη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την, όχι τυχαία, υπενθύμιση ότι «η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται στο κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό κέντρο», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προθερμαίνει τις εκλογικές του μηχανές για κάθε ενδεχόμενο. Μπορεί ο πρόεδρος του κόμματος, κ. Ευ. Μεϊμαράκης, να απορρίπτει μια νέα εκλογική περιπέτεια ως επώδυνη για τη χώρα, μπορεί η Ν.Δ. να καλεί τον κ. Αλ. Τσίπρα, σε περίπτωση επιβεβαίωσης της ρήξης στο κόμμα του, να αναζητήσει λύση από την υπάρχουσα Βουλή, ωστόσο είναι σαφές ότι η μετωπική σύγκρουση στο κυβερνών κόμμα καθιστά λίαν πιθανή και την προσφυγή στις κάλπες.

Προς τούτο, όπως αποφασίστηκε μετά τη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Οργάνου υπό τον κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζει σε λειτουργία τον κομματικό μηχανισμό, επιδιώκοντας έναν διττό στόχο, την εσωτερική οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση έπειτα από 2,5 έτη διακυβέρνησης, αλλά και την προετοιμασία για το ενδεχόμενο εκλογών. Σύμφωνα και με τις αποφάσεις του κ. Μεϊμαράκη, από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η διαδικασία εγγραφών παλαιών και νέων μελών στα μητρώα της Ν.Δ., δηλαδή στους καταλόγους απ’ όπου θα προκύψουν οι σύνεδροι του τακτικού συνεδρίου και, ενδεχομένως, η εκλογική βάση ανάδειξης του νέου προέδρου, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο κεντρικό πολιτικό πεδίο. Το διήμερο 12-13 Σεπτεμβρίου ο κ. Μεϊμαράκης θα παραστεί στην 80ή ΔΕΘ, ενώ τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 4 Οκτωβρίου, επέτειο ίδρυσης της Ν.Δ., προγραμματίζεται προσυνδιάσκεψη του κόμματος, με αντικείμενο «την ανασυγκρότηση της παράταξης με βάση τις ιδεολογικές μας αρχές».

Στις 17 Οκτωβρίου, περίοδος που κατά τους «γαλάζιους» δεν αποκλείεται να είναι και πλήρως προεκλογική, προγραμματίζεται η εθνική συνδιάσκεψη στην Αθήνα. Ο κ. Μεϊμαράκης θέλει αυτές οι εκδηλώσεις να συνδυασθούν και με την παρουσίαση μιας νέας αναπτυξιακής-παραγωγικής πρότασης της Ν.Δ., με στόχο την υπέρβαση του πολιτικού και προγραμματικού αδιεξόδου που προκαλεί η επιβολή του Μνημονίου, ενώ, και για συμβολικούς λόγους, επανασυγκροτείται η «γαλάζια» Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, με επικεφαλής τον κ. Τάκη Σκανδαλάκη, προκειμένου να χαραχθεί εθνική στρατηγική στο θέμα του απόδημου ελληνισμού.

Ο επίσημος λόγος της Ν.Δ. στρέφεται, εμφατικά, προς τον κεντρώο μάλλον χώρο, το «κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό κέντρο», μια περιγραφή που είχε αρχικώς χρησιμοποιηθεί από τον γραμματέα του κόμματος να καθίσταται κεντρική θέση της ηγετικής ομάδας. Αυτή η στροφή δεν έχει ως μόνον στόχο την αλλαγή σελίδας σε σχέση με το εκ των συνθηκών βαρύ κυβερνητικό παρελθόν, αλλά είναι και στρατηγική επιδίωξη ενόψει πολιτικών εξελίξεων και της προσπάθειας να αποτελέσει η Ν.Δ. τον βασικό εκφραστή των πολιτών που, πριν από μερικές εβδομάδες, ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.

Την ίδια στιγμή, η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία επιταχύνει και τις διαδικασίες επανάκαμψης στελεχών στο κόμμα, πολλά εκ των οποίων, πάντως, σπεύδουν να… αυτοπροταθούν. Στην ηγετική ομάδα της Συγγρού υπάρχει μεν ικανοποίηση, ωστόσο είναι σαφές ότι οι όποιες κινήσεις επιστροφής στο κόμμα δεν μπορούν να έχουν χαρακτήρα άτακτης προσχώρησης κάποιων κομματικών στελεχών, ούτε, βέβαια, και να περιλαμβάνουν στελέχη που, παρά την κομματική τους διαδρομή, η παρουσία τους θα συνιστούσε πρόκληση ή λόγο κριτικής προς τη Ν.Δ. Αλλωστε, η ύπαρξη λίστας στις εκλογές, εφόσον αυτές πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες, δεν επιτρέπει πολλές ανατροπές, ενώ ήδη ο κ. Μεϊμαράκης έχει δεσμευθεί προς τους βουλευτές ότι θα τηρήσει ευλαβικά τη σειρά εκλογής που πέτυχαν τον περασμένο Ιανουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή