Οι κεντροδεξιές αναζητήσεις του κ. Β. Μεϊμαράκη

Οι κεντροδεξιές αναζητήσεις του κ. Β. Μεϊμαράκη

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπορώ να συνεννοηθώ πολύ καλύτερα με ένα λογικό, υπεύθυνο στέλεχος της Κεντροαριστεράς, παρά με έναν φιλελεύθερο ο οποίος είναι παράλογος ή λαϊκίζει. Διότι αυτήν την περίοδο δυστυχώς περνάμε μια φάση που οι λαϊκιστές σε όλα τα κόμματα κυριαρχούν».

Η απάντηση αυτή, που έδωσε ο Ευ. Μεϊμαράκης στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ούτε τυχαία ελέχθη ούτε απαρατήρητη πέρασε μέσα και έξω από τη Ν.Δ. Διότι είναι πλέον προφανές ότι ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο του μια κεντρώα στροφή της Ν.Δ. προκειμένου να διευρύνει την εκλογική του βάση απευθυνόμενος τόσο στους εναπομείναντες ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ όσο -κυρίως- σε αυτούς του Ποταμιού.

Τη συγκεκριμένη επιλογή δεν την κρύβουν άλλωστε και συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, οι οποίοι βλέπουν ότι είναι θέμα χρόνου η προκήρυξη πρόωρων εκλογών λόγω της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδού ποιο είναι και το σκεπτικό τους. «Το δυνάμει εκλογικό κοινό της Ν.Δ. είναι το 39% που έλαβε το “Ναι” στο πρόσφατο δημοψήφισμα», υποστηρίζουν, ενώ θεωρούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί κάλλιστα να απευθυνθεί και σε ένα επιπλέον σημαντικό τμήμα πολιτών, που ψήφισε μεν «Οχι», αλλά με τη βεβαιότητα ότι θα μείνει η χώρα στην Ε.Ε. με καλύτερους όρους και όχι ένα χειρότερο Μνημόνιο, όπως αυτό που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας. Και ακριβώς με αυτό το σκεπτικό ο κ. Μεϊμαράκης ρίχνει πια εμφανείς γέφυρες στους κεντρώους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, επαναπροσδιορίζοντας ιδεολογικά το κόμμα του εκεί που το είχε αφήσει ο κ. Κ. Καραμανλής. «Επιλέγουμε τον μεσαίο δρόμο, ούτε δεξιά ούτε αριστερά, ώστε να μπορέσουμε χωρίς ακρότητες, με σύνεση, με μέτρο, με σύνθεση, να ακολουθήσουμε τη λογική, να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου», δήλωσε προσφάτως και, όπως θα διαπιστώσετε, δεν έχει μείνει στα λόγια.

Καθημερινά ραντεβού

Κατά πληροφορίες της «Κ», εδώ και αρκετές ημέρες ο κ. Μεϊμαράκης έχει συνεχείς επαφές όχι μόνο με πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές της Ν.Δ. για τους οποίους επιδιώκει να επανακάμψουν, αλλά συναντά σχεδόν καθημερινά και στελέχη που ουδεμία σχέση είχαν μέχρι σήμερα με το κόμμα του. Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μεϊμαράκης έχει ήδη επαφές με πρόσωπα της γνωστής Κεντροαριστερής Πρωτοβουλίας των 58, με πρώην στελέχη και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με ουκ ολίγα γνωστά πρόσωπα του δημόσιου βίου που συμμετέχουν στη λεγόμενη «Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού» (πρόκειται για μη μέλη του Ποταμιού, που απλώς βλέπουν θετικά την προσπάθεια του κ. Θεοδωράκη).

Και αυτό που επιδιώκει ο κ. Μεϊμαράκης, μετά την πρώτη προσέγγιση, είναι να τους πείσει ότι ο ίδιος προσωπικά είναι αποφασισμένος να προτάξει τις μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δίστασαν, να απαλλάξει τη Ν.Δ. από τις παρελθούσες πελατειακές και συνδικαλιστικές δεσμεύσεις της και κυρίως ότι δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος προκειμένου να βγει οριστικά η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την οδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με απλά λόγια ζητεί τη στήριξη στελεχών κεντροαριστερής προέλευσης είτε με την άμεση συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια είτε και αποσπώντας από τώρα τη δέσμευσή τους ότι θα μπορούσαν ως εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί να τον βοηθήσουν στον στόχο του να δημιουργήσει μια πραγματικά εθνική κυβέρνηση, αν κερδίσει τις εκλογές.

Στην ίδια κατεύθυνση, αξίζει να σημειωθεί, είχε κινηθεί ενεργά και ο τέως πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, έχοντας μάλιστα προχωρημένες συζητήσεις με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως π.χ. ο κ. Γ. Μανιάτης με τον οποίο διατηρεί στενή προσωπική σχέση. Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις, το δημοψήφισμα και η απόφαση του κ. Σαμαρά για αλλαγή σκυτάλης στο κόμμα, αλλά και κάποιες ισχυρές ενστάσεις, επί προσωπικού, από πλευράς της καραμανλικής πτέρυγας, δεν επέτρεψαν να φανεί η κατάληξη της προσπάθειας.

Πλέον, είναι ο κ. Μεϊμαράκης, χωρίς τη φόρτιση της διακυβέρνησης, που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, και οι κινήσεις του δεν έχουν βέβαια περάσει απαρατήρητες στο κόμμα του. Η πλειονότητα των βουλευτών τις στηρίζει ενθέρμως, πόσο μάλλον όταν ο ίδιος έχει δεσμευθεί ότι άπαντες θα επαναδιεκδικήσουν τις έδρες τους. Κάποιοι λίγοι, ωστόσο, όπως η δεξιά πλευρά της Ν.Δ. (Αδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης κ.λπ.) ουδόλως τις καλοβλέπουν, για προφανείς λόγους, ενώ υπάρχει και μια μικρή μειοψηφία βουλευτών που έχει περιέλθει σε αμηχανία. Πρόκειται για τους λεγόμενους αμιγώς φιλελεύθερους βουλευτές της Ν.Δ. (όπως π.χ. η κ. Ντ. Μπακογιάννη και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης) που μοιάζουν να παρατηρούν εμβρόντητοι την αιφνίδια εισπήδηση του κ. Μεϊμαράκη στα «χωράφια» τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή