Η ελληνική κρίση και οι επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων

Η ελληνική κρίση και οι επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσθημα προσωρινής ανακούφισης προκάλεσε στα βόρεια σύνορά μας η συμφωνία των Βρυξελλών. Μπορεί κατά τις δύσκολες ώρες της διαπραγμάτευσης να είδαν το φως της δημοσιότητας ακόμα και χαιρέκακα πολιτικά σχόλια για την Ελλάδα, οι κοινωνίες όμως παρακολουθούσαν με αγωνία τις εξελίξεις. Οι όμορες χώρες είναι στενά δεμένες με την Ελλάδα και οι καταστροφικές επιπτώσεις ενδεχόμενης αποπομπής της από την Ευρωζώνη θα επέφεραν συντριπτικά πλήγματα στις οικονομίες τους.

Δεν ήταν μόνο οι τράπεζες και ο κίνδυνος, λόγω της εξάρτησής τους από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, να υποστούν ανεπανόρθωτες ζημίες με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία. Ούτε και ο αντίκτυπος στις χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται πίσω από τα σύνορά μας ή η απειλή κατάρρευσης των εμπορικών συναλλαγών των χωρών αυτών με την Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο άγχος των γειτόνων αφορά την τύχη των εκατοντάδων χιλιάδων, ίσως και πάνω από ένα εκατομμύριο συνολικά, δικών τους ανθρώπων που ζουν και εργάζονται εδώ ως οικονομικοί μετανάστες. Το ενδεχόμενο οι 800.000 Αλβανοί, οι 200.000 Βούλγαροι, οι 50.000 Ρουμάνοι, οι χιλιάδες Σκοπιανοί και Σέρβοι, μαζί με τις οικογένειές τους να αναγκαστούν να επιστρέψουν, προκαλεί ανατριχίλα στις πατρίδες τους.

Τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που καταφθάνουν ετησίως με τη μορφή εμβασμάτων από τους ξενιτεμένους συμπατριώτες τους θα πάψουν να ρέουν στα νοικοκυριά και κατ’ επέκταση στις οικονομίες των χωρών. Ο αναγκαστικός επαναπατρισμός πολλών χιλιάδων πολιτών θα εκτοξεύσει στα ύψη την ανεργία και θα τινάξει στον αέρα τα ταμεία ενίσχυσης των μη εχόντων εργασία.

Ιδια τύχη

«Τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι πολύ άσχημα για τη Βουλγαρία», δήλωνε πρόσφατα στην κορύφωση της αγωνίας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BTA ο Στόγιαν Μίτεφ, από το Μπλαγκόεβγκραντ, ο οποίος πριν από επτά χρόνια αγόρασε εξοχική κατοικία στην παραλιακή περιοχή Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης και εργάζεται σε εστιατόριο της περιοχής. Το σπίτι του βρίσκεται κοντά στην παραλία, η οποία είναι δημοφιλές θέρετρο διακοπών για πολλούς Βούλγαρους, καθώς απέχει μόνο 110 χιλιόμετρα από τα σύνορα. «Οι περισσότεροι Βούλγαροι έρχονται εδώ για διακοπές. Είναι πολλοί και εκείνοι που έχουν βρει δουλειά στην τοπική τουριστική βιομηχανία, στο λιανικό εμπόριο, στον τομέα των κατασκευών και της γεωργίας», εξήγησε. «Μου είναι αδύνατον να φανταστώ τι θα γίνει αν οι Βούλγαροι που εργάζονται στην Ελλάδα –περίπου 200.000– αποφασίσουν να επιστρέψουν στη Βουλγαρία. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν οικογένειες, γονείς και μικρά παιδιά στη Βουλγαρία που πρέπει να συντηρήσουν οικονομικά, θα καταστραφούν μαζί με τους Eλληνες», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, υπενθυμίζεται, αρνήθηκε να συνδράμει στο πλαίσιο της Ε.Ε. οικονομικά στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, με το αιτιολογικό ότι ναι μεν «θέλουμε να βοηθήσουμε τον αδελφό ελληνικό λαό, αλλά δεν έχουμε τέτοιες δυνατότητες». Εσπευσε όμως να παραδεχθεί πως «μία αποσταθεροποιημένη Ελλάδα είναι κάτι το τρομερό για τη Βουλγαρία», ασκώντας σκληρή κριτική στον κ. Τσίπρα για τις δυσχέρειες του ελληνικού λαού σήμερα.

Αγωνία κατακυρίευσε και την Αλβανία, όπου οι άνθρωποι παρακολουθούσαν «καρφωμένοι» στις τηλεοράσεις τις εξελίξεις, αφού τα χρήματα που εισρέουν ετησίως από τους Αλβανούς που εργάζονται στην Ελλάδα, και σε πιθανό «ατύχημα» κινδύνευαν να χαθούν, ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Ηταν αρκετοί οι Αλβανοί που με την ένταση της κρίσης επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Οι περισσότεροι γύρισαν και πάλι στην Ελλάδα αφού, όπως είπε κάποιος στην τηλεόραση, «καλύτερα στη βροχή στην Ελλάδα παρά στο χαλάζι εδώ στην Αλβανία…». Πώς να μην ανησυχούσαν οι καταστηματάρχες και οι έμποροι στο Μοναστήρι, τη Γευγελή, τη Δοϊράνη και τις άλλες πόλεις της νότιας FYROM στην ιδέα ότι την επαύριον ενός Grexit οι ροές Ελλήνων για ψώνια, βενζίνες ή και… παιχνίδι στις ρουλέτες των καζίνο θα στέρευαν;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή