Προτροπές Λευκού Οίκου προς Αθήνα να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία

Προτροπές Λευκού Οίκου προς Αθήνα να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δραματική έκκληση του προέδρου Ομπάμα ότι αυτή είναι η «τελευταία ευκαιρία» για την Ελλάδα μετέφεραν στον πρωθυπουργό Αλεξη Τσίπρα η υποστηρίκτρια του Δημοκρατικού Κόμματος και μέχρι πρότινος πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, Ελένη Κουναλάκη-Τσακοπούλου, και ο πατέρας της, γνωστός Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και επί δεκαετίες χρηματοδότης των Δημοκρατικών, Αντζελο Τσακόπουλος, σε συνάντηση που είχαν μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου, την Παρασκευή.

Η εκτενής συζήτηση ήρθε σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν στον Λευκό Οίκο, την Πέμπτη, κορυφαία στελέχη της ομογένειας με αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, στην οποία συμμετείχαν η κυρία Κουναλάκη και ο πατέρας της. Σε αυτήν εξετάστηκε πώς μπορούν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ελλάδα, ενώ δόθηκε έμφαση στους γεωπολιτικούς κινδύνους που θα προκαλούσε ενδεχόμενο Grexit.

«Το κάνουμε γιατί αγαπάμε την Ελλάδα και ξέρουμε ότι ο χρόνος τελειώνει», τόνισε σε δραματικούς τόνους στην «Κ» η κ. Κουναλάκη, η οποία, όπως και άλλοι ομογενείς, προσπαθεί να βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει τον γκρεμό. Εκτίμησε πως «είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί ειλικρινά να εργαστεί με τους πιστωτές, αλλά οι πιέσεις και οι προκλήσεις για την Ελλάδα είναι τεράστιες». Σε αυτό το υποβοηθητικό πλαίσιο εξέφρασε στον πρωθυπουργό τον προβληματισμό που επικρατεί για τις δυνατότητες του κυβερνητικού σχήματος με τη σημερινή μορφή του να φέρει σε πέρας το πολύ δύσκολο έργο που καλείται να υλοποιήσει η Αθήνα τους επόμενους μήνες, και το οποίο περιλαμβάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα. «Προέτρεψα τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσει τις ικανότητες και το ταλέντο που διαθέτει για να φέρει στην κυβέρνηση ανθρώπους διαφορετικών ιδεολογικών αποχρώσεων, τους καλύτερους τεχνοκράτες, προκειμένου όλοι μαζί να εργαστούν για να πετύχει η Ελλάδα. Είναι ο μόνος τρόπος να σωθεί η χώρα».

Η αίσθηση της κ. Κουναλάκη-Τσακοπούλου, που ήταν επικεφαλής των Ελληνοαμερικανών υπέρ της Χίλαρι Κλιντον (η οποία μόλις ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών τη διόρισε πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη) και θα βρίσκεται στο πλευρό της τελευταίας στη διεκδίκηση της προεδρίας, είναι ότι «ο πρωθυπουργός προσβλέπει στη στήριξη των ΗΠΑ και αναγνωρίζει τον ιδιαίτερα θετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η κυβέρνηση Ομπάμα. Ωστόσο, πρέπει όλοι να ξέρουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιο μαγικό ραβδί. Η Ελλάδα πρέπει να σώσει τον εαυτό της».

Από την πλευρά τους, ο κ. Αντζελο Τσακόπουλος και η κ. Ελένη Κουναλάκη-Τσακοπούλου διεμήνυσαν τη δέσμευση του Λευκού Οίκου όχι μόνο να συνεχίσει, αλλά και να αυξήσει τις πιέσεις προς τους Γερμανούς και τους άλλους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που ήδη κάνουν στο πλαίσιο του ΔΝΤ του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Με δεδομένη τη δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τη σθεναρή στήριξη που εκπέμπει η Ουάσιγκτον, ο Αλέξης Τσίπρας ίσως περισσότερο από κάθε άλλον Ελληνα πρωθυπουργό, αποσκοπεί σε μια επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, αλλά, όπως και στην περίπτωση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πριν από μερικούς μήνες, εάν επίκεινται εκλογές στην Ελλάδα, ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να του απευθύνει σχετική πρόσκληση.

Από την άλλη, όμως, ο Λευκός Οίκος διερευνά διάφορους τρόπους για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία πως εφόσον η Ελλάδα αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί, είναι εφικτή η ανάκαμψη. Σε δίωρη συζήτηση για την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον, παρουσία του Αμερικανού αντιπροέδρου, υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου ενημέρωσαν εκπροσώπους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και του Κογκρέσου για τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν το τελευταίο διάστημα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και για τις επόμενες κινήσεις τους όσον αφορά τη στήριξη της χώρας.

Οπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στην «Κ», την περασμένη Πέμπτη «ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν και ο προσωπάρχης Ντένις Μακντόνο συναντήθηκαν με ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, με αντικείμενο πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας να εξέλθουν από την τρέχουσα κρίση… Στη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος και ο κ. Μακντόνο επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ προς τον λαό της Ελλάδας, τόνισαν τα σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα που διακυβεύονται και ευχαρίστησαν τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους. Υπογράμμισαν επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ για μια πορεία προς τα εμπρός για την Ελλάδα, η οποία να επιτρέπει την επιστροφή στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Λευκός Οίκος έχει αποφασίσει να συστήσει ειδικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή διαφορετικών υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης, με στόχο τον συντονισμό των δράσεων για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Επιπλέον, πρότεινε τη σύσταση ΣΔΙΤ, μια συνεργασία του αμερικανικού Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς, για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή