Σε εξέλιξη νέα συνάντηση με θεσμούς

Σε εξέλιξη νέα συνάντηση με θεσμούς

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής η νέα συνάντηση των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Οι δύο πλευρές είχαν συνάντηση και το απόγευμα του Σαββάτου, η οποία διήρκησε περισσότερες από έξι ώρες, με αντικείμενο κυρίως τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, στη συζήτηση καταγράφηκε μεγάλη πρόοδος και σχεδόν έκλεισαν όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, δεν θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά θα υπάρχουν αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αλλαγές που θα αφορούν στο επιτόκιο και στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων με τα οποία θα περιορίζονται ο αριθμός των δικαιούχων των 100 δόσεων.

Επίσης για τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών, στην παρούσα φάση αναμένεται να αυξηθεί η φορολόγηση του πετρελαίου των αγροτών αλλά η αύξηση αυτή θα γίνει σε δύο στάδια. Σε ότι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης φαίνεται πως οι δύο πλευρές καταλήγουν στο να μην αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα παραμείνει το κλιμάκιο της εισφοράς για εισόδημα πάνω από 500.000 ευρώ στο 8%.

Σχετικά με το θέμα των κόκκινων δανείων, οι δανειστές ζητούσαν αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και συγκεκριμένα να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν θα προχώρησει. Ενδεχομένως όμως να υπάρξει ένα όριο αντικειμενικής αξίας.

Η συζήτηση το Σάββατο περιελάμβανε και το θέμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, αλλά και ενεργειακά ζητήματα, με έμφαση στην αγορά φυσικού αερίου. Ειδικά για το θέμα του ενεργειακού κλάδου, κυβερνητικό στέλεχος το χαρακτήρισε δύσκολο, καθώς υπάρχουν διαφωνίες τόσο στο περιεχόμενο των αλλαγών, όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα αυτών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή