ΠΑΣΟΚ: διαφοροποιήσεις ενόψει της συμφωνίας

ΠΑΣΟΚ: διαφοροποιήσεις ενόψει της συμφωνίας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να τεθούν όροι και προϋποθέσεις προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει κοινοβουλευτικά τη συμφωνία που συνομολογεί η κυβέρνηση με τους δανειστές, ζητούν από την κ. Φώφη Γεννηματά στελέχη του κόμματος. Χθες, ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και ο κ. Λ. Γρηγοράκος, διά επιστολής του στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ζήτησαν εκτενή συζήτηση προτού αποφασιστεί η στήριξη της συμφωνίας. Η κ. Γεννηματά ήδη έχει επισημάνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παραχωρήσει «λευκή επιταγή» στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η παρέμβαση των κ. Κωνσταντινόπουλου και Γρηγοράκου, οι οποίοι έχουν τηρήσει μια κριτική στάση στις περισσότερες από τις συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος, αναδεικνύει και τις διεργασίες που υφίστανται και στο εσωτερικό της Χαρ. Τρικούπη εν όψει των πρόωρων εκλογών που πιθανολογούνται.

Συγκεκριμένα χθες, ο κ. Κωνσταντινόπουλος έθεσε ως προϋπόθεση για την ψήφο του να δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ότι θα τηρήσει τη συμφωνία με τους εταίρους. «Μέχρι τώρα δώσαμε συναίνεση, αλλά πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με τα εσωκομματικά του», είπε και πρόσθεσε πως σε περίπτωση που η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται σε όσα επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ, θα ζητήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του να καταψηφίσει. «Δεν έχει αξία να ψηφίζουμε πράγματα που σε 1-2 μήνες δεν πρόκειται να προχωρήσουν», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος ετάχθη υπέρ κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο κ. Γρηγοράκος, στην επιστολή του προς την κ. Γεννηματά, ζητάει να μην παραχωρήσει το ΠΑΣΟΚ «εν λευκώ υποταγή» στον πρωθυπουργό και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τη συμφωνία. Ο βουλευτής του κόμματος επίσης έθεσε κάποιες προϋποθέσεις: εθνική συνεννόηση, όχι ανατροπή υφιστάμενων μεταρρυθμίσεων, νέα κυβέρνηση με προσωπικότητες, αλλαγές στον εκλογικό νόμο και εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. «Αν δεν υπάρξει ένα κοινό πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο με την κυβέρνηση, η στήριξή της εκ μέρους μας θα ισοδυναμούσε με εν λευκώ υποταγή στις προθέσεις της να εξακολουθεί να πολιτεύεται εκτός πολιτικής, οικονομικής και ευρωπαϊκής πραγματικότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοράκος. Από τη Χαρ. Τρικούπη δηλώνουν ενήμεροι για την επιστολή (άλλωστε, ο κ. Γρηγοράκος τηλεφώνησε στην κ. Γεννηματά για να την ειδοποιήσει για τη δημοσιοποίησή της), ωστόσο δεν τη σχολιάζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή