«Προαπαιτούμενα» από Ν.Δ. ενόψει της ψηφοφορίας

«Προαπαιτούμενα» από Ν.Δ. ενόψει της ψηφοφορίας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο όρους προσανατολίζεται να θέσει η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να υπερψηφίσει τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση Τσίπρα στη Βουλή, πιθανότατα εντός της εβδομάδας: να διαπνέεται από αναπτυξιακή φιλοσοφία και να δεσμευθεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός ότι θα την υλοποιήσει και δεν θα επιχειρήσει «να δραπετεύσει», οδηγώντας τη χώρα σε εκλογικό αιφνιδιασμό.

Αυτή τουλάχιστον θα είναι η εισήγηση του προέδρου του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκη προς τα όργανα του κόμματος, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους συντονιστές – τομεάρχες που μετέχουν στις επιτροπές που θα επεξεργαστούν το προς ψήφιση νομοσχέδιο, τα οποία αναμένεται να συνεδριάσουν μόλις κλείσει η συμφωνία προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος σημειωτέον, στην προχθεσινή του συνέντευξη στην «Κ» έκλεισε οριστικά την πιθανότητα κοινής εκλογικής καθόδου της Ν.Δ. με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζει πόσο «βαρύ» πολιτικά είναι το πακέτο των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο. Ταυτοχρόνως, ωστόσο, αντιλαμβάνεται πλήρως ότι είναι μονόδρομος για τη σωτηρία της χώρας η υπογραφή της συμφωνίας και εκτιμά ότι η συντριπτική πλειονότητα των «γαλάζιων» βουλευτών προσυπογράφει τη θέση του αυτή, παρά τις επιμέρους σοβαρές ενστάσεις για μία σειρά από ζητήματα, όπως η φορολόγηση των αγροτών κ.ά. Προκειμένου, ωστόσο, να μην υπάρξουν «ρήγματα» και η Ν.Δ. να εμφανιστεί με ενιαία στάση στη Βουλή, θα επιδιώξει να δεσμεύσει τους βουλευτές του μέσω των συλλογικών αποφάσεων που θα ληφθούν στα όργανα.

Για τους συνομιλητές του είναι σαφές ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. είναι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, αμέσως μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας, θα θελήσει να αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, τις οποίες μάλιστα θα προκηρύξει άμεσα, προκειμένου να προλάβει την υλοποίηση των επικείμενων βαρύτατων φορολογικών μέτρων και να περιορίσει τις εκλογικές απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείει, δε, αν και δεν το θεωρεί πολύ πιθανό, το ενδεχόμενο να επιλέξει η κυβέρνηση την οδό της ΠΝΠ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) για τη νέα σύμβαση, αν αντιληφθεί ότι είναι ανυπέρβλητες οι αντιδράσεις που εγείρονται όχι μόνο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και των ΑΝΕΛ, αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Τσίπρας μεθοδεύει να περάσει άμεσα τη νέα σύμβαση για να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, για την υλοποίησή της», σημειώνουν συνομιλητές του κ. Μεϊμαράκη, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κορυφώσει τις πιέσεις προς τον πρωθυπουργό προκειμένου να δεσμευθεί δημόσια ότι δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογικό αιφνιδιασμό.

Σε πείσμα των σεναρίων που κυκλοφορούν, ο κ. Μεϊμαράκης δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές στη δομή του κομματικού μηχανισμού, διότι, ιδιαίτερα στην περίπτωση άμεσης προσφυγής στις κάλπες, κάτι τέτοιο δεν θα προσέφερε αποτελέσματα. Οπως πληροφορείται η«Κ», η μόνη αλλαγή την οποία θα κάνει τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι η τοποθέτηση της δημοσιογράφου Πηνελόπης Γαβρά ως επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ.

Εν τω μεταξύ, επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή