Μήνυμα Τσίπρα προς Βερολίνο

Μήνυμα Τσίπρα προς Βερολίνο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα συνέπειας και σύνεσης, κυρίως προς τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και νέο μήνυμα αποστασιοποίησης από την πολιτική του Βερολίνου, έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς δεσμεύθηκε για μία ακόμη φορά ότι η συμφωνία και θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί, θέτοντας τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα της χώρας, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη στάση της Γερμανίας, εξέφρασε την απόφασιστικότητά του για ολοκλήρωση των διαδικασιών. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν ακόμα και στο και πέντε να βάλουν στον δρόμο μας, παραμένω αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε στη συμφωνία και στη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα».

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας, έχοντας διασφαλίσει τη στήριξη πολλών χωρών της Ευρωζώνης, είχε προσχεδιάσει να θέσει ένα ακόμη θέμα που ήδη επεξεργάζεται η Γερμανία και είναι η νέα αρχιτεκτονική της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης ειδικότερα, στέλοντας ένα δεύτερο μήνυμα στο Βερολίνο ότι η Αθήνα δεν είναι δεδομένη. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όσοι έχουν τελικά κρυφό πόθο, κρυφό σχέδιο να αναδιατάξουν την Ευρωζώνη παίρνοντας αφορμή από την Ελλάδα, δεν θα το καταφέρουν. Η Ελλάδα δεν θα τους δώσει αφορμή και σε τελική ανάλυση θα διαψευστούν». Το θέμα αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αναδειχθεί με μεγάλη ένταση από τον κ. Τσίπρα το αμέσως επόμενο διάστημα κι ενώ οι εξελίξεις στην Ε.Ε. θα επιταχυνθούν, καθώς προχωρούν και οι διαπραγματεύσεις με την Αγγλία, που ζητάει την αλλαγή των ιδρυτικών συνθηκών για να αντιμετωπίσει εθνικά της προβλήματα, όπως π.χ. το μεταναστευτικό.

Η πίεση που άσκησε η Γερμανία να μην υπάρξει συνολική συμφωνία οδήγησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις και να μην προσφέρουν άλλοθι στο Βερολίνο, ενώ, παράλληλα, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, εξέλαβε τη γερμανική στάση ως απόπειρα υπονόμευσης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, αλλά και ως προσπάθεια επιβολής περισσότερων και πιο επώδυνων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαία η επίκληση της δήλωσης του προέδρου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, που ζήτησε από την κ. Μέρκελ «να κρατήσει τη δέσμευσή της κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να μη φέρει στο τραπέζι επιπλέον απαιτήσεις, όπως η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ».

Οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι με την ψήφιση του μνημονίου θα αλλάξει η εικόνα της κυβέρνησης και στο Eurogroup της Παρασκευής δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τον κ. Τσακαλώτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή