ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΕΛ: συσπείρωση υπό τον φόβο εκλογών

anel-syspeirosi-ypo-ton-fovo-eklogon-2097217

Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες φαίνεται ότι λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία για την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, η οποία, εκτός δραματικού απροόπτου, θα εμφανιστεί για μία ακόμη φορά συντεταγμένη και χωρίς απώλειες στην αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή για την κύρωση της νέας συμφωνίας.

Η συμπερίληψη στα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου προϋποθέσεων που αποτελούσαν το προηγούμενο διάστημα «κόκκινη γραμμή» για τους ΑΝΕΛ, όπως π.χ. η μείωση των αμυντικών δαπανών, αυξάνουν την εσωτερική πίεση στους Ανεξάρτητους Ελληνες, οι οποίοι, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν δείχνουν απολύτως καμία διάθεση αλλαγής πλεύσης από τη μέχρι σήμερα πορεία τους. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πέσει από εμάς. Το είπαμε, το επαναλαμβάνουμε και δεσμευόμαστε γι’ αυτό», σημειώνουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία επιμένουν ότι παρά τους εύλογους προβληματισμούς των βουλευτών για τα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνονται στη νέα συμφωνία, δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις.

Στην προηγούμενη, κρίσιμη ψηφοφορία, ο κ. Καμμένος είχε βρεθεί αντιμέτωπος με την απειλή καταψήφισης του νομοσχεδίου από τέσσερις βουλευτές: Toυς κ. Παύλο Χαϊκάλη, Σταυρούλα Ξουλίδου, Νίκο Μαυραγάνη και Χαρ. Κατανά που είχαν ταχθεί κατά της συμφωνίας. Σήμερα, ο πρώτος είναι μέλος της κυβέρνησης, οι δε τρεις υπόλοιποι δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

Και αυτό, παρά την αγωνία που διακατέχει την πλειονότητα των βουλευτών για το ενδεχόμενο, η άκρως αντιμνημονιακή εκλογική βάση του κόμματος να αντιδράσει αρνητικά στη συνεχόμενη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ. Για ευνόητους λόγους, τα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ξορκίζουν το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες, ευελπιστώντας ότι αν εξασφαλιστεί και άλλος πολιτικός χρόνος, θα κατορθώσουν να απορροφήσουν τις μέχρι σήμερα απώλειες και να δώσουν το δικό τους στίγμα, διαφοροποιούμενοι σε ζητήματα που αφορούν κατά προτεραιότητα το δικό τους εκλογικό κοινό. Κυρίαρχη εκτίμηση στο εσωτερικό τους, ωστόσο, είναι ότι το αργότερο ώς τα τέλη Οκτωβρίου, θα στηθούν κάλπες. Στη βάση αυτής της πρόβλεψης, έχουν ήδη αρχίσει να εκπονούν τη στρατηγική τους αλλά και να εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια, μεταξύ αυτών και μια πιθανή κοινή κάθοδο των ΑΝΕΛ με το κόμμα Τσίπρα, αν όπως πιστεύουν, το αμέσως επόμενο διάστημα, υπάρξει διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ.