Εκτός ελέγχου η σύγκρουση Μαξίμου – Κωνσταντοπούλου

Εκτός ελέγχου η σύγκρουση Μαξίμου – Κωνσταντοπούλου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινοβουλευτικό προοίμιο οριστικής ρήξης μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου αποτέλεσε η χθεσινή σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στα στελέχη και στους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της Επιτροπής, η οποία προηγήθηκε της Ολομέλειας για το νέο μνημόνιο. Αφορμή της άνευ προηγούμενου επίθεσης της κ. Κωνσταντοπούλου εναντίον της κυβέρνησης υπήρξαν οι πρωινές δηλώσεις του κ. Αλ. Φλαμπουράρη στον ΣΚΑΪ, όπου προσπάθησε να εξηγήσει τη στάση της προέδρου της Βουλής με φροϊδικούς όρους.

Ο κ. Φλαμπουράρης είπε, ενδεικτικά, ότι «ο Φρόιντ και ο Μαρξ έπρεπε να είχαν ουσιαστικό ρόλο για σοβαρότερη ανάλυση της ανθρώπινης υπόστασης, δεν μπορώ να πω για ποιο λόγο τα κάνει αυτά η κ. Κωνσταντοπούλου». Η πρόεδρος της Βουλής επιτέθηκε στον κ. Φλαμπουράρη, κατηγορώντας τον για «ψυχιατρικοποίηση» και εκχυδαϊσμό για την καταδίκη διαφορετικών απόψεων, ενώ απέδωσε ευθύνες για τη στοχοποίησή της και στον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος προχθές είχε πει σε δημοσιογράφους ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από τη Βουλή «Ζωής θέλοντος». Αργότερα ο κ. Φλαμπουράρης έκανε λόγο για επιλεκτική παρουσίαση των δηλώσεών του, ενώ δήλωσε πως «τα υπόλοιπα είναι θέματα που αφορούν θεσμικές διαδικασίες ή τη συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κ. Κωνσταντοπούλου αποτελεί πλέον ανεπιθύμητο πρόσωπο για το Μέγαρο Μαξίμου. Εναντίον του κ. Φλαμπουράρη επιτέθηκε και η κ. Ραχήλ Μακρή, η στενότερη εκ των κοινοβουλευτικών συνεργατών της κ. Κωνσταντοπούλου. Μίλησε, συγκεκριμένα, για «μεσόκοπους, ανεπάγγελτους κομματικούς υπαλλήλους που υφάρπαξαν την εξουσία με ψεύδη».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διπλής παρέμβασής της, η κ. Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη στους υπουργούς, επαναλάμβανε τη φράση «εσείς και η κυβέρνησή σας», και τους κατηγόρησε ότι επιτίθενται σε όποιον υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στην εξουσία με άλλο πρόγραμμα. Μίλησε, επίσης, για «εκτρωματικό μνημόνιο» και απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στην κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε ο κ. Ν. Φίλης, ο οποίος και επισήμανε ότι «ουδείς νομιμοποιείται να μιλάει ως αυθεντικός διερμηνευτής του ελληνικού λαού». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η στάση της κ. Κωνσταντοπούλου γεννά μεγάλα θεσμικά προβλήματα, της υπενθύμισε ότι αναδείχθηκε στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής προτεινόμενη και υποστηριζόμενη από τον πρωθυπουργό. Η κ. Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε και κατά της Ν.Δ., αποδίδοντας στους βουλευτές της χαρακτηρισμούς περί «ναζισμού, φασισμού και ρατσισμού», κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του κ. Φίλη, ο οποίος τής είπε ότι «βάζει βούτυρο στο ψωμί της Χρυσής Αυγής». Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής παρενέβη και ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι το νέο μνημόνιο «δεν βγαίνει». Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε, επίσης, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ως «φέουδο της τρόικας», ενώ περιέγραψε τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών ως επιτυχή για τη διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή