Προειδοποίηση από Μεϊμαράκη για διαγραφές

Προειδοποίηση από Μεϊμαράκη για διαγραφές

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρκετούς βουλευτές άκρως προβληματισμένους για τα μελλούμενα, αλλά και το σύνολο της κοινοβουλευτική δύναμης να δηλώνει ότι θα πειθαρχήσει στην απόφαση για έγκριση του νέου, τρίτου μνημονίου, προσήλθε αργά χθες το βράδυ η Νέα Δημοκρατία στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Είχε προηγηθεί μια μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας αποτυπώθηκαν η νευρικότητα και η ένταση που προκαλούν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι τελευταίες εξελίξεις, ενώ ο αρχηγός της Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναγκάστηκε να επισείσει ακόμη και την ευθεία απειλή της διαγραφής, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το κόμμα του θα εμφανιστεί συντεταγμένο και χωρίς απώλειες.

«Οποιος διαφοροποιηθεί αυτοπροσδιορίζεται αντίθετα από το κόμμα, και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο κανονισμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής», είπε ο κ. Μεϊμαράκης κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του στη συνεδρίαση. Στην ομιλία του προς τους «γαλάζιους» βουλευτές, ο κ. Μεϊμαράκης υπεραμύνθηκε εκ νέου της απόφασής του, λέγοντας ότι η Ν.Δ. πρέπει να υπερψηφίσει τη συμφωνία, προκειμένου να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Η εισήγηση του κ. Μεϊμαράκη έγινε αποδεκτή με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Στη συνέχεια, ωστόσο, αρκετοί βουλευτές ζήτησαν και πήραν τον λόγο, προκειμένου να εξηγήσουν τη διαφωνία τους με την κεντρική γραμμή του κόμματος. Δεν είχαν, ωστόσο, ενιαία θέση. Τέσσερις βουλευτές, οι κ. Αδ. Γεωργιάδης, Μ. Σαλμάς, Αν. Κατσανιώτης και Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, τάχθηκαν ανοικτά υπέρ της αποχής από την ψηφοφορία· ωστόσο, άφησαν να εννοηθεί ότι θα πειθαρχήσουν στις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Αντιθέτως, ο κ. Δημ. Κυριαζίδης, ο οποίος επίσης τάχθηκε υπέρ της αποχής, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα και άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση του στην ψηφοφορία.

Υπέρ της αποχής τάχθηκε, στην έναρξη της τοποθέτησής του, και ο κ. Μ. Βορίδης, ο οποίος, όμως, στη συνέχεια, έπειτα από διάλογο με τον κ. Μεϊμαράκη, διαφοροποίησε την πρότασή του, τασσόμενος υπέρ της υπερψήφισης του πρώτου άρθρου, όχι όμως και του δεύτερου, στο οποίο περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα. Με την τελική θέση του κ. Βορίδη συντάχθηκαν οι κυρίες Αννα Καραμανλή και Μαρία Αντωνίου, καθώς και ο κ. Π. Γκέλας. Τρεις ακόμη βουλευτές, οι κ. Αλ. Κοντός, Θαν. Δαβάκης και Στ. Γκίκας, πρότειναν τη λύση της ψήφου κατά συνείδηση.

Από τους πρώτους που πήραν τον λόγο στη συνέχεια ήταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά επώδυνο το μνημόνιο και εκτίμησε ότι πρέπει να το δει κανείς συνδυαστικά με τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και έχουν ύψος 5,5 δισ. ευρώ. Ανέδειξε ακόμη το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στο χρέος, αλλά και το ότι γίνεται θετική αποτίμηση των μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή