Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ έπεσε κάτω από το πολιτικό όριο των 120 βουλευτών, που η ίδια είχε θέσει ως όριο επιβίωσής της, μετά την ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο κατά την οποία κατέγραψε 47 απώλειες. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ως πρώτη κίνηση επέλεξε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να μην κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για εκλογές. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Κατά την ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δέκα το πρωΐ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε συνολικά 47 απώλειες, αφού 32 βουλευτές ψήφισαν ΌΧΙ , 11 δήλωσαν «παρών» και τρείς ακόμη διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα ενώ ένας βουλευτής ήταν απών.
Στο σύνολό τους ο αριθμός αυτός αποτελεί πολιτική ήττα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά που θεωρούσαν βέβαιο μέχρι χθες το βράδυ ότι οι απώλειες δεν θα οδηγήσουν κάτω από το όριο των 120 βουλευτών.
Το Μνημόνιο ψηφίστηκε με 222 ΝΑΙ, 64 ΟΧΙ και 11 ΠΑΡΩΝ.
Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Αγλαΐα Κυρίτση, ο Κώστας Ήσυχος, η Νάντια Βαλαβάνη, η Ελένη Σωτηρίου, ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάς. ο Βασίλης Χατζηλάμπρου. ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, ο Γιάννης Σταθάς, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Θωμάς Κώτσιας, ο Αθανάσιος Σκούμας, η Αλεξάνδρα Τσανάκα, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης. η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η Ιωάννα Γαϊτάνα, η Λίτσα Αμμανατίδου, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Κωνσταντίνος Δελημήτρος, ο Βασίλειος Κυριακάκης, η Ηρώ Διώτη, ο Ζάννας Ζήσης, ο Ιωάννης Ζερδελής, η Ευγενία Ουζουνίδου, ο Θανάσης Πετράκος, η Ελένη Ψαρρέα και ο Δημήτρης Κοδέλλας.
Παρών δήλωσαν Αλέξης Μητρόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Βασιλική Κατριβάνου, Μαρία Κανελλοπούλου, Ανέττα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Θεοφάνης Κουρεμπές, Τζηκα Δανάη και Βασιλίκη Λέβα ενώ παρών σε άρθρα ψήφισαν ο Γ. Κυρίτσης και ο Δ. Σεβαστάκης.
Από την ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Ακριώτης.
Τσίπρας: Δεν μετανιώνω
«Δεν μετανιώνω που επέλεξα τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, για την ψήφιση του νέου Μνημονίου. Προηγήθηκε σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Τσίπρα απο την πρόεδρο της Βουλής, η οποία χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό και εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές της χώρας επέλεξαν να κλιμακώσουν την πίεση χωρίς πρηγούμενο, «η συμφωνία αυτή ήταν μια αναγκαστική επιλογή».
Επίθεση Κωνσταντοπούλου
Σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού εξαπέλυσε η πρόεδρος της Βουλής κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, η οποία άρχισε στη 01:30 τα ξημερώματα. Ο Π. Καμμένος υποστήριξε ότι "η συμφωνία σημαίνει το τέλος των Μνημονίων", ενώ ο Β. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η θετική ψήφος της ΝΔ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη από τον Σεπτέμβριο.
"Μην μας θεωρείτε δεδομένους για τις ψηφοφορίες των επομένων μηνών" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τονίζοντας ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του "και να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή εντός Ευρώπης και εντός ευρώ".
Ο Πάνος Καμμένος, που επιτέθηκε σφοδρά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι αυτή "η συμφωνία σημαίνει το τέλος των Μνημονίων", ενώ η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσαν ότι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα ψηφίσουν την συμφωνία.
Κωνσταντοπούλου: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο
«Δεν έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε αυτό το μνημόνιο», επισήμανε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στη συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας.
Επιπλέον, όπως είπε, αποτελεί πραγματική πρωτοτυπία, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να παραδίδει τη λαϊκή εντολή στην τρόικα μαζί με τα κλειδιά του δημοσίου και να προσπαθεί να εξαφανίσει όσους διαφωνούν. Και η κυρία Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε: «Δεν αρκεί να λέτε ότι δεν είναι επιλογή μας το μνημόνιο, όταν συμπράττετε σε ρυθμίσεις αντισυνταγματικές» και «δεν αρκεί να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όργανα και διαδικασίες, όταν σε πείσμα όλων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζονται εισηγητές του κόμματος που τοποθετούνται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που αποφασίστηκε». «Δεν θα υπερασπιστώ άλλο σήμερα τον πρωθυπουργό γιατί ο ίδιος με έπεισε να το κάνω όταν ανέφερε ότι είναι σουρεαλιστικό ότι τον στηρίζω όταν λέω ότι κάνει λάθος» επισήμανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως σημείωσε «με στεναχωρεί η επιλογή του να μπει στον κατάλογο των πρωθυπουργών των Μνημονίων, η επιλογή του να μην τον υπερασπίζεται η πρόεδρος της Βουλής που τον εμπιστεύτηκε και να ανέχεται δήθεν να τον υπερασπίζονται εκφραστές του παλιού διεφθαρμένου κατεστημένου».
«Δεν έχετε το δικαίωμα να φορτώσετε τη χώρα με ένα νέο δάνειο για την αποπληρωμή ενός παράνομου χρέους» υποστήριξε η κυρία Κωνσταντοπούλου και επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση τους απέναντι στο πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Χρέους. Όπως ανέφερε «η Βουλή διαμόρφωσε εναλλακτικές με την Επιτροπή Αλήθειας Χρέους και το πόρισμά της, και δεν έχω απάντηση γιατί μέχρι τώρα δεν έχει γίνει προμετωπίδα της διεκδίκησης της κυβέρνησης. Δεν έχω απάντηση γιατί ενώ το πόρισμα χαιρετίζεται από τον ΟΗΕ η κυβέρνηση κάνει σαν να μην υπάρχει και δεν έχει υποδείξει κάποια ημερομηνία για συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια».
Επεισοδιακή ομιλία Καμμένου
Για «συμφωνία που αποτελεί το τέλος της εποχής των μνημονίων» έκανε λόγο στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
Ταυτόχρονα επισήμανε την σημασία της μεταφοράς στις Βρυξέλλες της συζήτησης για το θέμα του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια επιτρέπει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην αγορά.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εξάντλησαν όλα τα όρια της διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, διότι αυτοί που «έστησαν τον Μηχανισμό Στήριξης» φρόντισαν να διασφαλίσουν τον εαυτό τους από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Αναφέροντας τον Β. Σόιμπλε, την Α. Μέρκελ και κερδοσκόπους των ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι «το έφθασαν τόσο στα άκρα» που στο τέλος οι ίδιοι πρότειναν αυτό για το οποίο είχαν διασφαλίσει τον εαυτό τους.
Τόνισε ότι η σημαντική διαφορά αυτής της συμφωνίας από τις προηγούμενες συνίσταται στο ότι αυτή διέπεται από το ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ στην συνέχεια εν μέσω φραστικών διαξιφισμών με βουλευτές της ΝΔ και απευθυνόμενος προς αυτούς είπε «η πατέντα που είχατε στήσει τελειώνει σήμερα».
Εν μέσω συνεχών αντεγκλήσεων, ο κ. Καμμένος είπε «όσα πήρατε, πήρατε από τους μεσάζοντες», προσθέτοντας «τα κόκκινα δάνεια δεν περνούν από τις εταιρείες με τις οποίες συνομιλούσατε».
Επίσης ο κ. Καμμένος έκανε λόγο και για λαθρεμπόρους καυσίμων που θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη, ενώ θα ερευνηθούν και κονδύλια που διοχετεύθηκαν στους «πολιτικούς τους υπαλλήλους».
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε σε επιμέρους πλευρές της συμφωνίας, με πρώτη εκείνη που αφορά το συνταξιοδοτικό στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και όπως εξήγησε ένας αριθμός στρατιωτικών που δεν περνούν από την Σχολή Πολέμου, φθάνουν ως έναν βαθμό της στρατιωτικής ιεραρχίας και κατόπιν αποστρατεύονται.
Πρόσθεσε ότι η στρατιωτική ηγεσία ζήτησε από τα στελέχη αυτά να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και με τροπολογία που θα καταθέσει το υπουργείο 'Αμυνας θα παραμείνουν.
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, για την δημιουργία πρώτα απ' όλα οικισμών για τα στελέχη τους εντός των μονάδων.
Μεϊμαράκης: Θα σταματήσουμε την διάλυση της χώρας
«Την πλήρη διάλυση της χώρας εμείς θα την σταματήσουμε» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης στην ομιλία του. «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, κάντε τις κι εμείς θα σας βοηθήσουμε να δραπετεύσετε. Αρκεί να σωθεί η χώρα. Μην μας θεωρείτε δεδομένους για τις ψηφοφορίες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου», ανέφερε ο κ ΜεΪμαράκης και απευθυνόμενος στο πρωθυπουργό επισήμανε πως «όλες οι επιλογές σας έχουν αποδειχτεί ανεπαρκείς».
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην πρόεδρο της Βουλής επισημαίνοντας πως «έχει δίκιο σε πάρα πολλά γιατί εκβιάζεται το κοινοβούλιο και για όσους πουν ότι κι εμεις το έχουμε κάνει, εμείς κριθήκαμε και σκληρά την 25η Ιανουαρίου».
Θεοδωράκης: Ναι στη συμφωνία
Το Ποτάμι θα ψηφίσει τη συμφωνία, επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την εισήγησή του στη συζήτηση στην Ολομέλεια σχετικά με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας.
«Πολιτικές υποσχέσεις, κομματικές υποσχέσεις, προεκλογικές υποσχέσεις. Αλλά όπως και να τα πεις είναι τα ψέματα της πολιτικής. Το λεφτά υπάρχουν του Γιώργου Παπανδρέου και ο Σαμαράς που από τα Ζάππεια ξόρκιζε τα μνημόνια. Και μετά τα δικά σας ψέματα: Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, 13η σύνταξη κλπ» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης και συμπλήρωσε ότι «πρέπει, επιτέλους, να μιλήσουμε για αλήθειες».
Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση αν δεν αρχίσει να παράγει και αν η παιδεία της δεν φύγει μπροστά, επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης. «Για μας η Ελλάδα έχει ανάγκη από κυβερνήσεις συνεργασίας» αλλά, όπως εξήγησε, με αλλαγή του εκλογικού νόμου και με δραστική μείωση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα (ας έχει, είπε, 20, 30 έδρες αλλά όχι το 1/6 της Βουλής). Επίσης σημείωσε πως «χρειάζεται να μειώσουμε τους υπαλλήλους στα κόμματα, να συγκρουστούμε με συντεχνίες, να φτιάξουμε ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, παραγωγή και εξαγωγές».
Εξάλλου, ο κ. Θεοδωράκης άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για την επιλογή του να προταθεί για πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως σημείωσε «η επιλογή της είναι η αδυναμία σας να επιλέξετε τους καλύτερους και η παραμονή της είναι απόδειξη ατολμίας».
Φώφη Γεννηματά: Χρειάζεται ευρύτερη πολιτική συννενόηση
«Πρώτη φορά Αριστερά, τρίτη φορά μνημόνιο» ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατά την εισήγησή της στη συζήτηση στην Ολομέλεια σχετικά με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας.
Σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, «το δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο ενταφιάζεται από εκείνους που το δημιούργησαν. Το είχε κάνει και η ΝΔ παλιότερα, τώρα το βλέπουμε από τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.». Όπως σημείωσε το τρίτο μνημόνιο δεν προέκυψε ως θεομηνία ή ως νομοτέλεια, αλλά ήταν το αποτέλεσμα των αδέξιων κυβερνητικών χειρισμών. Μιλώντας για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, η κυρία Γεννηματά υποστήριξε ότι «τοποθετείται στο αρχείο της ιστορίας στο ίδιο ράφι λαϊκισμού με τα Ζάππεια».
Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον κατηγόρησε ότι απέτυχε σε όλα. «Από εδώ και στο εξής κάθε ευρώ που θα χάνεται από την τσέπη του συνταξιούχου και του μισθωτού θα έχει τη φωτογραφία του κυρίου Τσίπρα. Θα είναι ο ειδικός φόρος Τσίπρα» σημείωσε η κυρία Γεννηματά.
Εξάλλου, η κυρία Γεννηματά επισήμανε ότι η σημερινή συμφωνία ακόμα κι αν εφαρμοστεί δεν είναι αρκετή για να ξεπεραστεί η κρίση. Χρειάζεται, όπως υποστήριξε, μια ευρύτερη πολιτική συννενόηση και ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα ξεπερνά τα όρια μιας κυβερνητικής θητείας και θα στηρίζεται στην πολιτική σταθερότητα με κοινωνική συνοχή και πρόοδο. Επιπλέον, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα και να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και ζήτησε να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για επώδυνα θέματα.
Τέλος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «ο κύκλος του κοινού ανακοινωθέντος κλείνει. Στο εξής κάθε νομοθετική πρωτοβουλία θα κρίνεται, θα αξιολογείται και η στάση μας θα αποφασίζεται κατά περίπτωση»«.
Τσακαλώτος: Συμφωνία με αγκάθια
Στις σημαντικές διαφορές μεταξύ των αρχικών προτάσεων των θεσμών και των κειμένων που αποτυπώνονται στην τελική συμφωνία, υπέρ των ελληνικών θέσεων, ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επιγραμματικά σε όρους για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε distress funds, στην επιβολή εισιτηρίου 5 ευρώ στα νοσοκομεία, σε θέματα στον τομέα της ενέργειας, σε όρους για την λειτουργία του Ταμείου της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς και σε θέματα εργασιακών σχέσεων, και στο νόμο Διαμαντοπούλου για την Παιδεία που δεν υπάρχουν στην τελική συμφωνία λόγω της διαπραγμάτευσης που έγινε από ελληνικής πλευράς.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι πρόκειται για μία δύσκολη συμφωνία που έχει αγκάθια, αλλά το ζήτημα είναι ποιόν εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός προκειμένου να μετριάσει τις όποιες αδικίες που υπάρχουν για κοινωνικές ομάδες όπως οι αγρότες κλπ. Αλλά επίσης και ποιον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός για να διαπραγματευτεί για το ελληνικό χρέος και την κατάθεση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την χώρα μας μέχρι το 2016.
Για το ζήτημα του χρέους ο κ.Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι όλη η Ευρώπη αλλά και όλος ο κόσμος συζητάει πλέον για το ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέους υπογραμμίζοντας πως έχει ξεσπάσει ένας καυγάς μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας.
Να καταστήσει η κυβέρνηση "κτήμα της" το τρίτο Μνημόνιο, αναζητώντας ξένες επενδύσεις και λύσεις στο πλαίσιο της παρούσας Βουλής, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, παρατηρώντας πως "η Ελλάδα έχει φτάσει μέχρι εδώ, γιατί έχει πληρώσει το λαϊκισμό αλλά και την αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης".
«Υπάρχει στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει εναλλακτική λύση, χτυπώντας την διαπλοκή, την διαφθορά, την φοροδιαφυγή και την φοροκλοπή, εν κατακλείδι να χτυπήσουμε τα τζάκια των βαρόνων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Μπαλαούρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου για την νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.
«Τα μέτρα του 3ου Μνημονίου Τσίπρα κονιορτοποιούν ότι δεν πρόλαβαν να συντρίψουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ, επιπλέον, κανένα από τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν μέχρι τώρα, δεν καταργείται, ή έστω αναστέλλεται», είπε από το βήμα της Βουλής ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «η νέα συμφωνία βαθαίνει την φτώχεια του λαού, σφίγγει τις αλυσίδες, μόνο και μόνο για να δώσει ώθηση στην περιβόητη καπιταλιστική ανάκαμψη, φέρνοντας μέτρα βελτίωσης για επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να επενδύσουν τα λιμνάζοντα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους».
Απορρίφθηκε η πρόταση Κωνσταντοπούλου για 10ωρη συνεδρίαση
Η ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συζητηθεί το νομοσχέδιο και οι τροπολογίες 2032/26 και 2033/27 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Όσον αφορά τη διάρκεια της συζήτησης η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε να διαρκέσει τουλάχιστον 10 ώρες μέχρι τις 2 το μεσημέρι, πρόταση η οποία απορρίφθηκε από την Ολομέλεια και έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φίλη να ολοκληρωθεί η συζήτηση μέχρι τις 7 το πρωί.
H συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους άρχισε λίγα λεπτά μετά τις 02:00. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως στο Eurogroup της Παρασκευής η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάει με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, τη δανειακή σύμβαση και την συμφωνία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πάμε σε δάνειο – γέφυρα, είπε ο κ.Τσακαλώτος και τα ξένα κοινοβούλια με πρώτους του Φιλανδούς δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος διότι εκτιμά ότι χρειάζεται η συμφωνία ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η απόφαση για σύγκληση της Ολομέλειας το βράδυ της Πέμπτης ελήφθη έπειτα από τη δεύτερη ψηφοφορία στη διάσκεψη των προέδρων. Υπέρ ψήφισαν 11 μέλη της διάσκεψης, κατά ψήφισαν 7 μέλη, ενώ δύο μέλη δήλωσαν «παρών». Λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί έπειτα από την πρώτη ψηφοφορία, καθώς δεν εξασφαλιζόταν η απόλυτη πλειοψηφία, έδωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος επανατοποθετήθηκε υπέρ του να συγκληθεί απόψε η Ολομέλεια.
Στην πρώτη ψηφοφορία η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη να ξεκινήσει αμέσως η συνεδρίαση της ολομέλειας και να ολοκληρωθεί στις 03:00 συγκέντρωσε 10 ψήφους, ενώ η πρόταση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να αρχίσει το πρωί της Παρασκευής και να είναι διάρκειας 10 ωρών, έλαβε 8 ψήφους με δύο βουλευτές να ψηφίζουν παρών.
Παρόλο που η πρόταση του κ. Φίλη έλαβε 10 ψήφους, επί 20 παρόντων βουλευτών, η πρόεδρος της βουλής ανέφερε πως δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία με αποτέλεσμα να καθυστερεί η λήψη οριστικής απόφασης για την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας.
Σημειώνεται ότι με την πρόταση του κ. Φίλη συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Λαγός δήλωσε ότι η ΧΑ διαφωνεί με τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση, την οποία χαρακτήρισε προσχηματική.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος υπενθύμισε ότι το κόμμα του ήταν το μόνο που διαφώνησε με το άνοιγμα της Βουλής για να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Σε ό,τι αφορά τις δύο τροπολογίες, ο κ. Καραθανασόπουλος ζήτησε να αποσυρθούν και να μην κατατεθούν στην Ολομέλεια.
Από το Ποτάμι, ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της Διάσκεψης των προέδρων και ζήτησε η Διάσκεψη να μην εισηγηθεί τίποτα για τις τροπολογίες.
Ο Νίκος Νικολόπουλος από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ συμφώνησε με την πρόταση του κ. Φίλη, ενώ για τις τροπολογίες δήλωσε ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Στην αναγκαιότητα του κατεπείγοντος αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στη Διάσκεψη. Σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι στο πλαίσιο του κατεπείγοντος δεν τίθεται θέμα εκπρόθεσμου, ενώ σημείωσε ότι αυτές μπορούν να ψηφιστούν χωριστά. Σχετικά με τη σύγκληση της Ολομέλειας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι για άμεση έναρξη της συνεδρίασης και ολοκλήρωση της συζήτησης το αργότερο στις 03:00.