ΔΝΤ: Χρηματοδότηση στην Ελλάδα μόνο με ελάφρυνση του χρέους

ΔΝΤ: Χρηματοδότηση στην Ελλάδα μόνο με ελάφρυνση του χρέους

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά, που θέτει τις βάσεις για την έξοδο από την κρίση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επανέλαβε ότι το ίδιο θα εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, με επιπλέον χρηματοδότηση, εφόσον γίνουν βήματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οπως διευκρίνισε, αυτό αναμένεται κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM.

Σύμφωνα με τη σχετική δήλωση της επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, «η συνεργασία της ομάδας του Ταμείου με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους ήταν στενή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας εργασθήκαμε στενά με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους μας. Το μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Ευρωπαίων εταίρων είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Θέτει μακρόπνοες πολιτικές για την ανάκτηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Η ίδια πρόσθεσε ότι κατά την επόμενη περίοδο, το ΔΝΤ προσβλέπει στη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές «για την ανάπτυξη του προγράμματος με περισσότερες λεπτομέρειες», ωστόσο την ίδια στιγμή τόνισε ότι αναμένει επίσης «οι Ευρωπαίοι εταίροι να λάβουν αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους που θα επιτρέψει στο ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο». Οπως τονίζει, το ΔΝΤ «θα παρεμείνει στενά εμπλεκόμενο με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους για να βοηθήσει στη διαδικασία, και θα αξιολογήσει τη συμμετοχή του με επιπλέον χρηματοδότηση για την Ελλάδα εφόσον γίνουν βήματα στο πρόγραμμα των αρχών και την ελάφρυνση του χρέους, που αναμένεται κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM». 

Εκτός από την εμμονή του στην αναδιάρθρωση του χρέους, το Ταμείο ξεκαθαρίζει με αυτό τον τρόπο ότι είναι ικανοποιημένο με το πρόγραμμα. Μάλιστα, εμμέσως πιέζει και για την άμεση ενεργοποίησή του, καθώς αν αυτή καθυστερήσει με ένα πρόγραμμα-γέφυρα, θα καθυστερήσει αντιστοίχως και η δική του συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Οπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Ταμείου, το ΔΝΤ συμμετείχε στις τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Ευρωπαίων για το οικονομικό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από το ESM. Η ομάδα του, υπό την κυρία Βελκουλέσκου, παρέμεινε στην Αθήνα από τις 30 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή