Πιέσεις Μέρκελ για συμμετοχή ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα

Πιέσεις Μέρκελ για συμμετοχή ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει υποσχεθεί ότι θα ασκήσει πιέσεις προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας δήλωσε την Κυριακή η Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην δημόσια γερμανική ραδιοτηλεόραση του ZDF

Μάλιστα, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι δεν έχει αμφιβολία πως αυτό θα γίνει πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ έλαβε κανονικά μέρος στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα και υποστηρίζει την συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, η κα Μέρκελ απέκλεισε εκ νέου ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά δήλωσε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να υπάρξει χαλάρωση, με την παράταση των ωριμάνσεων του χρέους και τη μείωση των επιτοκίων, θέση την οποία εξέφρασε το Σάββατο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το τρίτο πακέτο θα βοήθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της»

Η Γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι το τρίτο πακέτο στήριξης θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξανασταθεί στα πόδια της, ενώ, υπερασπιζόμενη την σκληρή στάση της κυβέρνησής της στις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι οδήγησε στην δέσμευση της Αθήνας στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Δεν βοηθά αν είμαστε όλοι καλοί μεταξύ μας και σε τρία ή τέσσερα χρόνια είναι όλα χειρότερα από ό,τι είναι σήμερα. Η κρίση του ευρώ έχει ήδη διαρκέσει πάρα πολύ», δήλωσε η κ. Μέρκελ και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το Βερολίνο βρέθηκε απομονωμένο ή ότι επιθυμεί μια «γερμανική Ευρώπη».

Η Αθήνα «βλέπει τώρα ότι η χώρα μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια της μόνο εάν πραγματικά μεταρρυθμιστεί», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι εταίροι της Ευρωζώνης θα παρακολουθούν «εάν συνεχίζεται η ένταση αυτής της δουλειάς», τονίζοντας ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα «αν θέλουμε να δούμε φως στην άκρη του τούνελ».

Η κα Μέρκελ, πάντως, ενόψει και της ψηφοφορίας της Τετάρτης στο γερμανικό κοινοβούλιο για την Ελλάδα, απέφυγε να κάνει προβλέψεις  για το πόσοι από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ενδεχομένως θα καταψηφίσουν, σημειώνοντας ότι θα εργαστεί ώστε να πείσει τα μέλη του κοινοβουλίου.

«Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο»

Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό ζήτημα, εκφράζοντας την θέση ότι είναι απαραίτητη μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της χορήγησης ασύλου.

Θα είναι «το επόμενο μεγάλο ευρωπαϊκό εγχείρημα μετά την διάσωση της Ελλάδας, με το οποίο θα δείξουμε αν είμαστε σε θέση να δρούμε από κοινού», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενη στις επιθέσεις που δέχονται συχνά πρόσφυγες στην Ευρώπη και κυρίως στην Γερμανία, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «απολύτως μη ικανοποιητική».

Ακόμη, έκανε λόγο για την ανάγκη κατάρτισης, αν καταστεί δυνατό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λίστας ασφαλών χωρών προέλευσης, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να χορηγούμε άσυλο σε όποιον θεωρεί ότι έχει εδώ μια ευκαιρία θέσης εργασίας».

«Στον κατάλληλο χρόνο η απόφαση για νέα υποψηφιότητα»

Τέλος, η κα Μέρκελ άφησε ανοιχτό το εάν θα είναι εκ νέου υποψήφια το 2017 για την Καγκελαρία.

«Αυτό θα αποφασιστεί στον κατάλληλο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σε ό,τι αφορά το εάν επιθυμεί να παραμείνει ο κ. Γιόαχιμ Γκάουκ για δεύτερη θητεία στην Ομοσπονδιακή Προεδρία, απάντησε ότι θα τον στηρίξει οπωσδήποτε, αλλά την απόφαση θα την λάβει ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή