Το FBI ερευνά τα email της Κλίντον

Το FBI ερευνά τα email της Κλίντον

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πρέπει να εξετασθεί το προσωπικό email της Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με Αμερικανό γερουσιαστή, τη στιγμή που το FBI εγκαινίαζε χθες την έρευνα, η οποία θα καθορίσει εάν υπήρξε παραβίαση των κανόνων διαχείρισης διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Υστερα από μήνες πιέσεων, η κ. Κλίντον έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στις αρχές το αρχείο με τα προσωπικά της email από την εποχή που υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών, καθώς επίσης και πολλά άλλα email που είχαν σχέση με τη θητεία της στο υπουργείο.

Ο Τρέι Γκάουντι, πρόεδρος επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος ερευνά τον θάνατο τεσσάρων διπλωματικών υπαλλήλων στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει έρευνα και σε σχέση με το αν η Χίλαρι Κλίντον παρέδωσε το σύνολο των email της. «Οταν το FBI τελειώσει με το αρχείο της, ελπίζω να δοθεί στον γενικό επιθεωρητή, ώστε να διαπιστώσει αν το αρχείο είναι πλήρες», δήλωσε ο Γκάουντι τη Δευτέρα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της εκστρατείας της κ. Κλίντον απέφυγε να σχολιάσει την εν λόγω δήλωση.

Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η κ. Κλίντον παρέδωσε πάνω από 30.000 email, από την εποχή της θητείας της στο υπουργείο, ωστόσο από τότε έχει παραδεχτεί ότι κάποια λείπουν, χωρίς να δώσει πειστικές εξηγήσεις γι’ αυτό.

Την Παρασκευή μάλιστα, αστειεύτηκε σε σχέση με το σκάνδαλο, κάνοντας το ακόλουθο σχόλιο: «Βλέπετε ότι πρόσφατα έκανα λογαριασμό στο snapchat», (μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο τα μηνύματα των χρηστών εξαφανίζονται σε δευτερόλεπτα). «Το λατρεύω, το λατρεύω. Τα μηνύματα εξαφανίζονται από μόνα τους», προσέθεσε.

Ο Τραμπ ένορκος

Παράλληλα, ο επικεφαλής της κούρσας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε χθες ως ένορκος σε δικαστήριο του Μανχάταν. Ο Τραμπ είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα σε εκδήλωση στο Νιου Τζέρσεϊ, ότι είναι πρόθυμος να αναστείλει την προεκλογική του εκστρατεία για να επιτελέσει το καθήκον του ως ένορκος.

Την Κυριακή σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα προστατεύσει τα συνταγματικά δικαιώματα των παιδιών παράτυπων μεταναστών, τα οποία γεννιούνται στο έδαφος των ΗΠΑ. «Πρέπει να φύγουν», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας, «Αποκτούν παιδί. Και ξαφνικά το μωρό είναι εδώ». Παιδιά γεννημένα από μετανάστες, ακόμα και αν οι γονείς τους διαμένουν παράνομα στις ΗΠΑ, είναι Αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας».

Τα σχόλια του Τραμπ ακολούθησαν την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχεδίου «μεταναστευτικής μεταρρύθμισης». Σ’ αυτό αναφέρονται: να υποχρεωθεί το Μεξικό να χρηματοδοτήσει μόνιμο διαχωριστικό τείχος ανάμεσα στις δύο χώρες, την άμεση απέλαση όλων των «ξένων εγκληματιών» και τον τριπλασιασμό των φυλάκων στα σύνορα, με έσοδα που θα προκύψουν από την κατάργηση του αφορολογήτου στις οικογένειες, οι οποίες διαμένουν παράνομα στις ΗΠΑ.

Στις χθεσινές του δηλώσεις, ο Τραμπ υπογράμμισε ακόμα ότι οι οικογένειες των παιδιών γεννημένων στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη απελαθεί, θα επιστρέφουν γρήγορα σε περίπτωση δικαίωσης των αιτημάτων τους από τη δικαιοσύνη. «Θα προσπαθήσουμε να τους φέρουμε γρήγορα πίσω, τους καλούς. Οι καλοί άνθρωποι θα μπορούν γρήγορα να επιστρέψουν».

Την ίδια ώρα, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας τους, οι υποψήφιοι εμφανίζονται να ασχολούνται με τον αθλητισμό: ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν, Σκοτ Γουόκερ, μετράει τα βήματά του στο FitBit. Ο γερουσιαστής Ρούμπιο κάνει γυμναστική νωρίς το πρωί στα γυμναστήρια των ξενοδοχείων. Η Χίλαρι Κλίντον αποφεύγει την πίτσα και ασκείται συστηματικά, ενώ μερικές φορές κάνει και yoga.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή