Αμεση ενημέρωση της Βουλής για το μεταναστευτικό

Αμεση ενημέρωση της Βουλής για το μεταναστευτικό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Με αφορμή τη «ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση» στην Ελλάδα, όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ο πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, μέσω επιστολής του προς την πρόεδρο της Βουλής, ζητεί άμεση ενημέρωση του Κοινοβουλίου και της ελληνικής κοινωνίας από τον πρωθυπουργό, με τη διαδικασία της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, ακριβώς «για τα όποια κυβερνητικά σχέδια αντιμετώπισης του ζητήματος».

Η πρωτοβουλία του κ. Θεοδωράκη έρχεται να προστεθεί στις εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευθεί, σε επίπεδο κοινοβουλευτικού έργου, για την τρέχουσα σύνοδο. Και τούτο, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ως σενάριο το ενδεχόμενο τις αμέσως επόμενες ημέρες να δρομολογηθούν από την κυβέρνηση τα λεγόμενα «θερινά τμήματα» της Βουλής, η έναρξη των οποίων θα σημάνει τον τερματισμό αυτής της συνόδου. Εως τη λήψη και ανακοίνωση της όποιας τελικής κυβερνητικής απόφασης, ως τέτοιες εκκρεμότητες θεωρούνται επίσης: Η αντιμετώπιση των ζητημάτων που εγείρονται τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση, εξαιτίας της στάσης και των επιλογών «διεύθυνσης» του Κοινοβουλίου από πλευράς της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι προτάσεις νόμου του ΚΚΕ που έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες επιτροπές και θεωρούνται «καυτές υποθέσεις», μιας και αφορούν κατάργηση των μνημονίων, η ρύθμιση υποθέσεων σχετικών με τη λειτουργία Ανεξάρτητων Αρχών (περίπτωση ΕΣΡ), ενώ δεν έχει αποκλειστεί, φυσικά, και το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης. Με όλα να είναι «ανοιχτά», πάντως, στον Ναό της Δημοκρατίας συνεχίζονται οι γνωστοί ρυθμοί. Σήμερα το πρωί υπάρχει διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ για το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού, και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους, με αντικείμενο την πλήρωση κενής θέσης της πενταμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η λειτουργία της οποίας σχετίζεται με την ΕΛΣΤΑΤ και προβλέπεται από πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για τη συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Προ ημερησίας διατάξεως

Στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής, με την οποία την καλεί να έρθει σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να προσδιοριστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο Κοινοβούλιο, ο κ. Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, αφού καταγράφει τα επιβαρυντικά ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου στοιχεία ως προς τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, αναφέρει:

«Είναι φανερό ότι η αδυναμία σχεδιασμού, επιχειρησιακού προγραμματισμού και συντονισμού στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής οδηγεί στη δημιουργία μιας συνεχούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Σε αυτό το πλαίσιο οι παρεμβάσεις είναι αποσπασματικές, έχουν μεγαλύτερο κόστος και μικρότερη αποτελεσματικότητα. Η έλλειψη κατάλληλης προετοιμασίας εκ μέρους της κυβέρνησης για την υποδοχή και τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων δημιουργεί μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα, με εκατοντάδες ανθρώπους να περιπλανιόνται αβοήθητοι στους δρόμους των νησιών αλλά και των μεγάλων πόλεων της ηπειρωτικής Ελλάδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή