Αιφνιδιαστική αλλαγή αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ

Αιφνιδιαστική αλλαγή αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξαφνικά και διά συλλογής υπογραφών, δηλαδή χωρίς να συνεδριάσει επίσημα, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την τοποθέτηση του αρχηγού του ΓΕΝ αντιναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ενώ στη θέση του κ. Αποστολάκη τοποθετείται ο αντιναύαρχος Γιώργος Γιακουμάκης, αρχηγός Στόλου μέχρι χθες. Η απόφαση προκάλεσε αίσθηση για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και όχι επί της ουσίας, καθώς όλα έγιναν νόμιμα. Επιπλέον, για τη χρονική στιγμή που επελέγη, καθώς ήταν διάχυτη η αίσθηση πως επίκεινται εκλογές.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο μέχρι τώρα αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος τίθεται σε αποστρατεία, του απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ανακαλείται αυθημερόν στην ενεργό υπηρεσία προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα του ως πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απόφαση που είχε ληφθεί από τον Νοέμβριο του 2014.

Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ τίθεται σε ισχύ στις 15 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ ο κ. Κωσταράκος θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Το ζήτημα της διαδικασίας ανέδειξε με δήλωσή του, πριν μάλιστα από την επίσημη ανακοίνωση για την αλλαγή φρουράς στο ΓΕΕΘΑ, ο συντονιστής ΟΔΕ Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων, Κώστας Τασούλας. Ο κ. Τασούλας εξέφρασε τη δυσφορία του, κάνοντας λόγο «για συλλογή υπογραφών, στα μουλωχτά, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση» και επισήμανε ότι τέτοιες υψίστης σημασίας αλλαγές στην ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων «πρέπει να γίνονται με τη δέουσα διαφάνεια, πανηγυρικότητα και δημοσιότητα και όχι άρον άρον και στα κρυφά, λες και η κυβέρνηση φοβάται πως η φημολογούμενη προκήρυξη εκλογών και η έκβασή τους δεν θα της επιτρέψουν να προβεί στις τοποθετήσεις αυτές την κατάλληλη ώρα και με τον κατάλληλο τρόπο». Τέτοιες μεθοδεύεις, σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, «δείχνουν ανεπίτρεπτη έλλειψη σεβασμού στο κύρος και στις παραδόσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, που όλοι οφείλουμε να προστατεύουμε».

Εντονη ήταν επίσης η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Ο υπεύθυνος Αμυνας του κόμματος, Ανδρ. Λοβέρδος, μίλησε για «ανικανότητα και αντιθεσμική λειτουργία» και σημείωσε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν σταματάει να μας εκπλήσσει αρνητικά. Για πρώτη φορά στα χρονικά, πραγματοποίησαν κρίσεις των αξιωματικών των Ε.Δ. διά περιφοράς και αποφάσισαν στα κρυφά και χωρίς να συνεδριάσει τελικώς το ΚΥΣΕΑ, την αλλαγή του Α/ΓΕΕΘΑ και του Α/ΓΕΝ. Ούτε τους τύπους δεν μπορούν να τηρήσουν!».

Χθες εξάλλου, παρουσία του κ. Μιχαήλ Κωσταράκου, πραγματοποιήθηκε η τελετή αλλαγής καθηκόντων του εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΕΘΑ από τον αντισυνταγματάρχη (Δ.Β.) Νικόλαο Χολέβα στον αντιπλοίαρχο Μάριο Τζαννή Π.Ν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή