Μεϊμαράκης: Θα αξιοποιήσω τη διερευνητική εντολή

Μεϊμαράκης: Θα αξιοποιήσω τη διερευνητική εντολή

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες άτυπες επαφές με τα επιτελεία των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης άρχισε από αργά χθες βράδυ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος, λίγο μετά το διάγγελμα παραίτησης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ανακοίνωσε ότι η Νέα Δημοκρατία, στην προσπάθειά της να αποτελέσουν οι εκλογές την τελευταία λύση, θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα την αξιοποιήσει για να διερευνηθούν οι δυνατότητες να δοθεί λύση από την παρούσα Βουλή και, αν όχι, να υπάρξει μία πρώτη ένδειξη για το τι μπορεί να συμβεί την επομένη της κάλπης.

Ο κ. Μεϊμαράκης προανήγγειλε ότι στη διάρκεια του τριημέρου που θα έχει τη διερευνητική εντολή θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και πιθανόν με τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Αφησε, δε, ανοικτό, κατόπιν συζήτησης με τα αρμόδια όργανα του κόμματος, το ενδεχόμενο να έχει συνάντηση και με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, παρότι μένει να αποσαφηνιστεί αν θα είναι το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου που θα πάρει την εντολή – ενώ εξέφρασε την επιφύλαξή του για τη χρησιμότητα ενός τετ α τετ με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, το κόμμα του οποίου, όπως είπε, μπορεί να μην είναι στην επόμενη Βουλή.

Ο κ. Μεϊμαράκης υποδέχθηκε την παραίτηση του πρωθυπουργού με μία σκληρή προσωπική επίθεση εναντίον του κ. Αλ. Τσίπρα, τον οποίον κατήγγειλε ότι παραδίδει τα όπλα και «δραπετεύει από τα προβλήματα και το φάντασμα Λαφαζάνη».

Παραδέχθηκε ότι με τις εκλογές-εξπρές η Ν.Δ. δεν προλαβαίνει να καταθέσει ένα νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα, πρόσθεσε ότι το αφήγημα του κόμματός του είναι η συνέπεια, η σταθερότητα και η εξεύρεση λύσης εντός της Ε.Ε., και κάλεσε τους πολίτες να πουν «όχι στην αστάθεια, στην ακυβερνησία, στην απειρία, στην ανεπάρκεια, στην ανικανότητα». Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι το κόμμα του είναι απολύτως έτοιμο για την εκλογική μάχη και ότι έχουν ήδη ενημερωθεί όλοι οι υποψήφιοί του.

«Τις μάχες τις κερδίζουν οι πραγματικοί ηγέτες και όχι αυτοί που πάνε και παραδίδουν την εντολή. Ο Λαφαζάνης έχει μεγαλύτερο ηθικό πλεονέκτημα. Ο Τσίπρας έκανε την πολιτική αγυρτεία», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και αποκάλεσε τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, «ψευτράκο, τακτικιστή, αλαζόνα, με έλλειμμα δημοκρατίας».

Παρότι άπαντες στη Ν.Δ. «ξόρκιζαν» το ενδεχόμενο της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την προετοιμασία του κόμματος, μεταξύ των συνεργατών του κ. Μεϊμαράκη επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της εκλογικής μάχης. Πιο συγκεκριμένα, γαλάζια στελέχη κάνουν λόγο για πλήθος ενδείξεων που τους επιτρέπουν να αισιοδοξούν για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο εκλογικό σώμα και προβλέπουν ότι το νέο κύμα δημοσκοπήσεων που θα υπάρξει μετά τη λήξη των θερινών διακοπών θα επιβεβαιώσει την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της μνημονιακής μετάλλαξης και των σοβαρών εσωτερικών του προβλημάτων.

Στο ηγετικό επιτελείο της Συγγρού επικρατεί πυρετός από την αρχή της εβδομάδας, καθώς, όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, ο πρόεδρος του κόμματος πιθανολογούσε βασίμως ότι ο πρωθυπουργός θα επέλεγε τις κάλπες για να αποδράσει από τα εσωκομματικά του προβλήματα. Μάλιστα, ώρες πριν από την ανακοίνωση των αποφάσεων του κ. Τσίπρα, πηγές της Ν.Δ. είχαν σπεύσει να καταγγείλουν τον πρωθυπουργό πως «ένα εσωκομματικό του πρόβλημα, που θα μπορούσε να το είχε λύσει, όπως είχε υποσχεθεί, είτε στην Κ.Ε., είτε στο Συνέδριο, έχει γίνει εμμονή με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή