Το παρασκήνιο της απόφασης των εκλογών

Το παρασκήνιο της απόφασης των εκλογών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη εκλογών άρχισε χθες το πρωί, στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους συνεργάτες του να ειδοποιήσουν μια σειρά από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη ότι στις 2 μ.μ. επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σύσκεψη, με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή και συμμετείχαν συνολικά 12 άτομα. Οσοι ειδοποιήθηκαν να πάρουν μέρος γνώριζαν ότι το αντικείμενο ήταν η οριστικοποίηση των αποφάσεων για τις επόμενες κινήσεις στην εσωτερική πολιτική σκακιέρα. Ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του τους είπε ότι με τις διαδικασίες υπογραφής της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα να έχουν ολοκληρωθεί και την εκταμίευση της πρώτης δόσης χρηματοδότησης να έχει προχωρήσει, είχε έρθει η ώρα να δοθεί τέλος στο κλίμα ρευστότητας που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Ανέφερε, επίσης, ότι η προσωπική άποψή του ήταν ότι η κυβέρνηση, μετά τις ψηφοφορίες στη Βουλή, αν και τυπικά δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα, επί της ουσίας απώλεσε τη δημοκρατική νομιμοποίησή της, ενώ, ταυτόχρονα, η πολιτική που θα κληθεί να εφαρμόσει το επόμενο διάστημα, με βάση το νέο μνημόνιο, είναι ασύμβατη με το πρόγραμμα με το οποίο διεκδίκησε και έλαβε την εντολή στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου και, ως εκ τούτου, η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος, αλλά θα πρέπει να επιλεγεί ο χρόνος διενέργειάς τους.

Υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν τάχθηκε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, δίνοντας έμφαση στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την οικονομία η παράταση της αβεβαιότητας και προσθέτοντας ότι οι εκλογές, εφόσον αποφασισθούν, θα πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε πριν από τα stress tests των τραπεζών. Εκλογές άμεσα ζήτησαν και οι κ. Ν. Βούτσης, Π. Σκουρλέτης, Ν. Παππάς, Στ. Παππάς, Ν. Φίλης, αλλά και η κ. Ολγα Γεροβασίλη. Ωστόσο, υπήρξαν διαφορετικές τοποθετήσεις από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τάσο Κορωνάκη και τον κ. Γιάννη Μπαλάφα, οι οποίοι μετέφεραν τον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί σε μερίδα στελεχών του κόμματος και κυρίως στη λεγόμενη «ομάδα των 53», η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για εκλογές πριν πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κόμματος, όπως είχε αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή. Μάλιστα, επισημάνθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης ότι δεν αποκλείεται το θέμα αυτό να προκαλέσει περαιτέρω αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματος τις επόμενες ημέρες, κάτι που δεν θα βοηθούσε στην ομαλή προεκλογική εκστρατεία. Με βάση αυτό, διατύπωσαν την εκτίμηση ότι οι εκλογές θα έπρεπε να μετατεθούν κατά μερικές εβδομάδες.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Τσίπρας είχε ακούσει τις εισηγήσεις αρκετών κομματικών και κυβερνητικών στελεχών αναφορικά με τον χρόνο διενέργειας των εκλογών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης, είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να συνυπολογισθεί στις αποφάσεις η ομαλή εξέλιξη της συμφωνίας με τους εταίρους και είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για νομοθέτηση προαπαιτούμενων. Κατά της διενέργειας εκλογών είχε ταχθεί και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Αλ. Μητρόπουλος, προτείνοντας εναλλακτικά ένα νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο κ. Τσίπρας, συνεκτιμώντας τα υπέρ και τα κατά των εναλλακτικών, αποφάσισε την προσφυγή στις κάλπες κατά το συντομότερο δυνατόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή