Ο Μεϊμαράκης «χαρτογραφεί» το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο

Ο Μεϊμαράκης «χαρτογραφεί» το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρόβα τζενεράλε» για τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης από τις δυνάμεις που θα προκύψουν μετά τις κάλπες χαρακτηρίζουν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. την προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής κ. Ευ. Μεϊμαράκη για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα βουλή και αποφυγή των επώδυνων για την οικονομία και τη χώρα νέων εκλογών. Ταυτοχρόνως, πρόκειται για πρωτοβουλία που στοχεύει όχι μόνο στην ακύρωση των σχεδιασμών του παραιτηθέντος πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα, αλλά και στην προστασία της διαδικασίας από τυχόν αυθαιρεσίες και την εξάντληση των περιθωρίων για λύση από την παρούσα Βουλή, όπως έσπευσε να υπογραμμίσει κατά τις χθεσινές του συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Πρ. Παυλόπουλο, όσο και με την πρόεδρο της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να παραλάβει και διά ζώσης την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο κ. Μεϊμαράκης πρότεινε ως λύση μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπό τον «σοβαρό» κ. Γ. Δραγασάκη, ο οποίος ώρες αργότερα αρνήθηκε την πρόταση. Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άποψη ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, ο καταλληλότερος για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού είναι ο κ. Παν. Πικραμμένος, ο οποίος έχει διαδραματίσει τον συγκεκριμένο ρόλο και έχει την απαιτούμενη εμπειρία.

Χθες το απόγευμα, ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Στ. Θεοδωράκη, ενώ για τις 12 σήμερα το μεσημέρι έχει κλειστεί το ραντεβού με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά.

Παρότι τα αριθμητικά δεδομένα για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα βουλή είναι απαγορευτικά, στη Συγγρού, αποτιμούν θετικά τις πρωτοβουλίες των δύο τελευταίων ημερών, καθώς όπως σημειώνουν, ο κ. Μεϊμαράκης κατόρθωσε όχι να πετύχει ολιγοήμερη αναβολή της εκλογικής μάχης, όπως κακόβουλα του αποδίδουν οι αντίπαλοί του, αλλά να αναδείξει την ανυπαρξία ουσιαστικού λόγου για μία ακόμη, οδυνηρή για την οικονομία, προσφυγή στις κάλπες. Στην ίδια κατεύθυνση, λίγο αργότερα, η Ν.Δ. προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχθεί «οποιαδήποτε κίνηση ή πρωτοβουλία που δεν εντάσσεται στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών». Αφορμή, υπήρξε τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να προχωρήσει σε «καθολική αλλαγή των διοικήσεων των δέκα περιφερειακών λιμανιών», εντός του προσεχούς δεκαημέρου.

Την πρόταση για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Δραγασάκη, διατύπωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες το πρωί.

Στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον κ. Παυλόπουλο ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως δεν πρόκειται για μία τυπική συνάντηση, επισημαίνοντας πως πρέπει να εξαντληθούν όλα τα μέσα. «Οι εκλογές είναι η ύστατη λύση και δεν βοηθούν τη χώρα» είπε, υπογραμμίζοντας πως η Ν.Δ. εξετάζει το ενδεχόμενο, η απόφαση αυτή «να υποκρύπτει συμφέροντα και πολιτικές διαπλοκές».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε την πρόθεση να καλέσει τον πρωθυπουργό σε συνάντηση στο γραφείο του, προκειμένου να προτείνει λύσεις, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα παραπάνω από τα βασικά και στοιχειώδη, καθώς πλέον είναι υπηρεσιακή.

Είχε προηγηθεί ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο το βράδυ της Πέμπτης, το οποίο κατέληξε στην επιστολή από την Προεδρία της Δημοκρατίας ηλεκτρονικού μηνύματος email για την ανάθεση της διερευνητικής εντολής. Σύμφωνα με πηγές της προεδρίας, ο κ. Παυλόπουλος αναζητούσε τον κ. Μεϊμαράκη χωρίς αποτέλεσμα, πριν από την απόφασή του για αποστολή email. Τελικώς και αφού είχε προηγηθεί ηλεκτρονική επικοινωνία των δύο ανδρών, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία λύθηκε η παρεξήγηση και αποφασίστηκε το χθεσινό ραντεβού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή