Εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου ζητεί ο Λαφαζάνης

Εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου ζητεί ο Λαφαζάνης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικεντρώνοντας σε θεματολογία όπως ο εκλογικός νόμος, ο ΕΝΦΙΑ, φορολογικά ζητήματα και γενικώς η αντιμνημονιακή ρητορική, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης προσπαθεί να διατηρήσει τις μνήμες από τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ για να συγκινήσει τους ψηφοφόρους, αλλά παράλληλα ετοιμάζεται να ανακοινώσει ως μείζονα πολιτική επιλογή τη συνεργασία του με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θεωρείται σχεδόν δεδομένη και είναι πιθανό να ανακοινωθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών εντολών, την προσεχή Πέμπτη, σε πανηγυρικούς τόνους ως σημαντικό πολιτικό γεγονός. Χθες, ο κ. Λαφαζάνης επιχείρησε με δύο κινήσεις να ασκήσει πιέσεις προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για διαφορετικούς λόγους. Πρώτον, επιχείρησε να πιέσει τον πρωθυπουργό, ζητώντας του συνάντηση, όχι για να σχηματιστεί κυβέρνηση στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει, αλλά για να ζητήσει αλλαγή του εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή, καθώς αυτή ήταν η θέση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας απέρριψε το αίτημα για συνάντηση όσο διαρκούν οι διερευνητικές εντολές. Η δεύτερη κίνηση ήταν ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πραγματοποιηθούν εκλογές στις 27/9 «το νωρίτερο», προκειμένου να ενημερωθεί ο λαός για το μνημόνιο, που, όπως είπε, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει, κάνοντας λόγο για εκτροπή. Ο επικεφαλής της ΛΑΕ είπε ότι «έχει ευθύνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει πρόταση, να βγάλει Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει το νωρίτερο στις 27 του μηνός τις εκλογές». Ως προς τη στάση που θα τηρήσει η Λαϊκή Ενότητα μετά τις εκλογές, είπε ότι «πρέπει να διαμορφωθεί το μετεκλογικό τοπίο για να μπορέσει κανείς να δει τι μπορεί να γίνει μετά τις εκλογές», αλλά απέκλεισε συνεργασία με κόμματα που υπέγραψαν μνημόνιο.

Ο κ. Λαφαζάνης και ο πρώην ηγέτης του γαλλικού Αριστερού Κόμματος και υποψήφιος για την προεδρία Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος είχε συμπορευθεί με τον κ. Τσίπρα αλλά τώρα στηρίζει τη ΛΑΕ, εξέδωσαν κοινή δήλωση, ενώ ο κ. Λαφαζάνης χαιρέτισε την πρόταση του Αριστερού Κόμματος Γαλλίας για μια ευρωπαϊκή διεθνιστική συνάντηση κορυφής, για ένα σχέδιο Β κατά της Ευρωζώνης, με αντιγερμανικά χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει, θα συναντηθεί, όπως είχε πράξει και ο κ. Τσίπρας το 2012, σήμερα και αύριο, με κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις. Χθες είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ποταμιού και σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ., αύριο με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και με αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Χθες, τέλος, ο κ. Λαφαζάνης κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου την ιδρυτική δήλωση της Λαϊκής Ενότητας, στην οποία αναφέρεται ότι «άμεσος στόχος του κόμματος είναι η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών πολιτικών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή