Υπέρ εκλογικών συμπράξεων ο Παπανδρέου

Υπέρ εκλογικών συμπράξεων ο Παπανδρέου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ ετάχθη, εμμέσως πλην σαφώς, χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ανασύνταξης των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Ο επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ μίλησε για «εκλογική σύμπραξη κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του ευρύτερου χώρου». Η χθεσινή δήλωση του κ. Παπανδρέου έρχεται σε συνέχεια της θετικής απόκρισής του στην πρόσκληση της κ. Φώφης Γεννηματά για συστράτευση. Παρά το θετικό κλίμα και τα σαφή βήματα επαναπροσέγγισης, η αυτοδιάλυση του ΚΙΔΗΣΟ προκειμένου να προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη.

Ωστόσο, ήδη αρκετά στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ βρίσκονται σε επαφές με το ΠΑΣΟΚ και η προσχώρησή τους στις λίστες της Χαρ. Τρικούπη θεωρείται δεδομένη. Υπάρχουν και αρκετά στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ που προτιμούν να αποφύγουν τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αν δεν διευκρινισθεί ποιος θα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς ο κ. Παπανδρέου.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο κ. Παπανδρέου κατά τη χθεσινή δήλωσή του διαχωρίζει την προσωπική στάση του από τις γενικότερες εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Κατά τη χθεσινή δήλωσή του, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι πρέπει «να υπάρξουν άμεσα συγκλίσεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο». Και αναφερόμενος στον εαυτό του είπε: «Κρίνω ότι τώρα είναι η ώρα των συνεργασιών, της σύνθεσης, όπως και της ανανέωσης, της ρήξης με παλιές αντιλήψεις. Καλώ όλους σε μια νέα συστράτευση σε αυτόν τον αγώνα».

Την κάθετη διαφωνία του με το ενδεχόμενο επιστροφής του κ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να εκφράζει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ο κ. Παπανδρέου δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Εκανε ένα κόμμα τον Ιανουάριο του 2015 προσωπικό, το οποίο υπονόμευσε την προσπάθειά μας», δήλωσε χθες (Βήμα Fm) ο κ. Βενιζέλος. Υπενθύμισε τις αποφάσεις του συνεδρίου (για απομάκρυνση των στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ από το ΠΑΣΟΚ), ωστόσο πρόσθεσε ότι τις υποθέσεις του κόμματος δεν διαχειρίζεται πλέον ο ίδιος, αλλά η κ. Γεννηματά. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι το κόμμα του μετά τις επερχόμενες εκλογές μπορεί να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων. Το ΠΑΣΟΚ, είπε, «περισσότερο πρέπει να λειτουργήσει ως εγγυητής και καταλύτης για μια λύση, η οποία είναι μία και μοναδική». Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η λύση αυτή είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας «με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων» και, απαραιτήτως, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Τάχθηκε εναντίον της κυβερνητικής συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάτι τέτοιο θα άφηνε «στο απυρόβλητο» της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου τη Ν.Δ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή